ȘtiriTech&IT

Google elimină funcția Timeline din versiunea web a serviciului Maps

Am putea considera Google Timeline drept echivalentul pentru viața reală a funcției Recall, recent anunțată de Microsoft pentru sistemul de operare Windows 11, Google Maps salvând un istoric pas cu pas al tuturor deplasărilor tale.

În mod lesne de înțeles, funcția Timeline este de mulți ani subiect de controverse, Google insistând pentru păstrarea pe termen nelimitat a istoricului deplasărilor, în ideea că informațiile colectate de-a lungul timpului ajută la o mai bună personalizare a serviciilor oferite. Atât de mult încât autoritățile europene au intervenit pe cale legală pentru a constrânge Google să includă un „cronometru” automat, limitând durata de timp în care istoricul Timeline este păstrat pe serverele companiei. Chiar și așa, dacă contul tău Google a fost creat cu mulți ani în urmă și nu ai optat în mod expres pentru ștergerea automată a înregistrărilor mai vechi de 3 luni, sunt șanse mari ca istoricul Timeline să nu fi fost niciodată „curățat”, conform solicitărilor primite din partea autorităților europene.

Problema nu e neapărat că istoricul detaliat al deplasărilor tale este păstrat de Google pe o durată de timp atât de mare, ci cât de ușor altcineva poate ajunge la aceste informații, obținând acces la contul tău Google deja autentificat pe un dispozitiv folosit, chiar și cu luni în urmă. Iar unul dintre punctele slabe este browser-ul web. Cât de ușor este să te conectezi la contul Google (ex. pentru acces Gmail, sau folosirea unui alt serviciu online pe care l-ai asociat contului tău Google) și nici să nu realizezi că ai făcut asta, lăsând datele tale cele mai valoroase accesibile pentru oricine folosește PC-ul respectiv.

Conform anunțului de pe pagina de asistență , Google va opri accesul Timeline din interfața web. În schimb, utilizatorii care doresc să continue să acceseze această funcție vor trebui să se bazeze pe aplicația pentru smartphone. În plus, aceste date vor fi păstrate pe dispozitiv. Google spune că acest lucru va oferi utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor.

Altfel spus, în loc ca istoricul Timeline să fie stocat pe serverele Google, acesta va fi stocat pe dispozitivele utilizatorilor, care vor avea de acum control complet asupra informațiilor colectate.

Rămâne de văzut dacă Google va face această tranziție în mod automat, sau prin bifarea opțională a unei setări bine ascunsă. Cert este că opțiunea de a scoate serverele Google din circuit va exista, oferind utilizatorilor încă o modalitate pentru protejarea intimității în mediul online.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button