Potrivit Google, scopul Med-Gemini este acela de a livra o inteligență artificială capabilă să preia o parte din sarcinile pe care medicii le îndeplinesc zi de zi. Iar impresiile preliminare arată că inteligența artificială medicală de la Google ar putea să facă exact asta. Modelul AI pare să fie construit după modelul Gemini, dar conectat la baze de date relevante și optimizat pentru scopul propus. Med-Gemini este construit diferit față de alte IA medicale, Google punând accent deosebit pe capacitatea de autoformare prin asimilarea de informații și experiența diagnosticelor găsite de medicii reali în situații asemănătoare. Med-Gemini face asta cu ajutorul Google Search, fiind o adevărată minune că AI-ul reușește cumva să cearnă informații relevante printre nenumăratele articole de pseudo-medicină și dezinformări circulate pe internet.
Oricine a avut nevoie de un consult medical știe deja la ce să se aștepte: te duci la un medic și îți dă un diagnostic. Te duci la alt medic mai scump și primești o listă de analize și investigații amănunțite pe care să le faci. Te duci la un medic cu experiență, dedicat profesiei sale, și poate ai noroc să primești un diagnostic precis și tratament care să funcționeze. AI-ul creat de Google ar trebui să te ducă direct la cea din urmă variantă, fără programări și alte complicații de ordin financiar.
Până acum, Med-Gemini a fost testat cu 14 benchmark-uri medicale diferite, diagnosticele oferite depășind acuratețea modelelor GPT-4 la fiecare benchmark în care a existat o astfel de comparație. Și mai impresionant este că, potrivit Google, diagnosticele atribuite de Med-Gemini au depășit în acuratețe soluțiile oferite de medicii reali și alte modele LLM dedicate pentru uz medical, cum ar fi Med-PaLM 2. Google susține că Med-Gemini a obținut un punctaj de 91,1, reprezentând scorul de precizie procentual folosind funcționalitatea de căutare ghidată de incertitudine.
Oricât de promițătoare ar fi rezultatele obținute cu Med-Gemini, probabil că nu ar trebui să ne așteptăm să vedem prea curând medici de familie înlocuiți cu AI-ul în cabinete medicale reale. În primul rând, va trebui depășită bariera încrederii în AI pentru furnizarea de diagnostice corecte, în condiții în care încrederea pacientului într-un anume medic se clădește în ani de zile. În plus, cum ar fi să ceri unei persoane în vârstă să vorbească cu o față redată pe ecranul unui monitor, așteptând ca inteligența artificială să interpreteze corect simptomele descrise, mimând empatia și intuiția unui medic cu mulți ani de experiență. Până și Google pare să fie de părere că inteligența artificială nu ar trebui să înlocuiască doctorii adevărați, compania propunând Med-Gemini ca o soluție pentru a reduce din presiunea resimțită de instituțiile cu deficit de personal medical, astfel încât medicii calificați să se poată concentra asupra pacienților care au cea mai mare nevoie de ei.