ReviewsPCTECH

GIGABYTE AORUS FO27Q3 și GIGABYTE RX 9070 XT GAMING 16G – Un duo excelent pentru gaming în 1440p (review)

Schimbăm puțin foaia review-urilor tradiționale cu care v-am obișnuit până în acest moment și astăzi vă prezint 2 dispozitive care eu zic că ar trebui să lucreze împreună cu un singur scop. Ambele în tandem îți vor aduce o experiență de gaming excelent în 2K, sau 1440p.

De ce zic asta cu atâta încredere? Păi simplu, pentru că am experiență deja vastă cu ambele dispozitive prezentate astăzi, cât și cu modele ale competiției ca să am o imagine cât mai completă asupra a ceea ce găsiți „In the wild” în magazinele de la noi când vreți să vă faceți cel mai bengos sistem de gaming în 2K.

Să începem cu începutul, o componentă deseori subestimată și care merită mult mai multă atenție în alegere când vă faceți setup-ul de gaming: Monitorul. Da, într-adevăr, e considerabil mai ușor să faci upgrade la monitor decât să-ți desfaci PC-ul ca să schimbi placa video, mai ales acum când trebuie să desfaci și anti-sag-ul și mii de alimentări, știți voi, dar na, eu zic ca e important, așa că hai să începem.

GIGABYTE AORUS FO27Q3

Probabil că nu vă spune nimic FO27Q3, pentru că în general trebuie să lucrezi în domeniu ca să știi toate monitoarele după codul lor, dar în general un lucru este evident direct din titlu: Avem în față un monitor de 27 inchi, mărimea ideală pentru un setup dual-monitor.

Dar nu ne oprim aici, deși ar fi fost considerabil mai simplu pentru mine.. :), nu nu nu, trebuie să vă spun și partea cea mai mișto de fapt: Avem în față un QD-OLED de 27 inchi!!!

Oh boy, mult îmi plac OLED-urile mie, atât de mult că tot ce am prin casă care poate fi OLED, este OLED… ceasul, monitorul de la PC, TV-ul, telefonul bineînțeles etc. Mi se pare că este panoul perfect pentru gaming și consumare de conținut multimedia. Dacă vrei să lucrezi în proporție mai mare de 60% pe el, iar munca ta implică enorm de multe excel-uri sau imagini fixe, precum pagini de cod, eu zic că ar trebui să sari direct la capitolul 2, că ar fi păcat să abuzezi în așa hal o frumusețe de monitor QD-OLED.

Dar însă dacă ești de-al meu, gamer înrăit, în căutare de un panou care să fie atât rapid dar și excelent pe culori redate, atunci vino mai aproape să-ți prezint acest frumos GIGABYTE AORUS FO27Q3.

Fiind un panou QD-OLED să te aștepți la unghiuri de vizualizare perfecte, fără distorsiuni ale culorilor când privești din lateral.

Dar hai să vorbim și cifre: Panoul din dotarea lui AORUS FO27Q3 este un QD-OLED capabil să redea 1 miliard de culori, pe 10 biți, la o rezoluție nativă de 2560 x 1440, adică QHD. Face acest lucru la un maxim de 360 herzi rată de reîmprospătare cu un timp de răspuns halucinant de 0.03 secunde și o luminozitate de 250 nits în SDR, cu maxim de 1000 nits când redă conținut HDR.

250 nits pare puțin dar dacă iei în considerare contrastul maxim de 1.5M:1 pentru că fiecare pixel este auto-iluminat, atunci este mai mult decât suficientă luminozitate. Mai avem de menționat că panoul este și certificat VESA DisplayHDR True Black 400 și acoperă 99% din segmentul de culori DCI-P3.

Și toate aceste cifre ar însemna considerabil mai puțin dacă nu ar fi susținute și de o acuratețe în redarea culorilor de △E< 2, ceea ce înseamnă că vei putea face liniștit și editare foto/video pe acest monitor.

E greu de descris în cuvinte cât de bine se vede panoul QD-OLED al lui GIGABYTE AORUS FO27Q3. Faptul că fiecare pixel este auto-iluminat îți va transforma imaginile redate. Nu mai există acel enervant backlight bleed gri când de fapt imaginea redată ar trebui să fie neagră, nu nu. Acum negrul este negru, pur, lucru care face scenele din Sci-Fi-ul tău în spațiu preferat un adevărat deliciu. Chiar, recomand The Expanse pentru vizionare pe OLED, este ce trebuie.

Dar vizionatul Sci-Fi nu este singurul beneficiu adus de acest monitor. Află că poți trage cel mai tryhard joc de CS, pentru că ai o latență de 0.03 milisecunde și poți atinge 360 FPS dacă scazi din detalii desigur, dar ce jucător de CS care se respectă joacă cu detaliile la maxim? Nimeni? Știam eu.

Display-ul vine setat din cutie în modul Standard, cu o imagine destul de bună, dar pentru cei care se ocupă de editare foto-video, există și profil sRGB, calibrat pentru acuratețe a culorilor.

Standul lui FO27Q3 este foarte versatil, acesta putând fi înclinat după bunul plac, ridicat cu până la 130mm dar și pivotat cu 90 grade pentru a fi folosit în modul Portrait. De asemenea prin partea centrală a piciorului poți redirecționa cabluri cu ușurință. Dacă însă tot nu este suficient pentru tine află că AORUS FO27Q3 are și montură VESA 100×100, cel mai popular sistem de legare a brațelor multi-monitor pe care le găsești prin magazine.

Perechea de difuzoare de 5W regăsită în carcasa lui AORUS FO27Q3 sunt acolo, există. Nu te vor da pe spate din punct de vedere al calității sunetului redat dar sunt suficiente pentru atunci când ți-au transpirat urechile de la prea mult gaming în mijlocul verii, la 30+ grade și vrei doar să vezi cel mai nou clip Zona sau Playground sau să asculți un podcast liniștit.

Obiceiuri pe care trebuie să le deprinzi când ai un OLED.

Cu toții am auzit de acest Burn-IN, inamicul de moarte al OLED-urilor, QD-OLED-urilor sau celorlalte variații ale tehnologiei OLED. Ce înseamnă Burn-IN? Pe scurt: Când ai o imagine statică pentru foarte mult timp, riști ca pixelii să fie imprimați în permanență cu un fel de umbră a acelei imagini, ca și cum s-a ARS pixelul respectiv în culoarea redată. Exemple clasice: Burtiera de la CNN, Logo-ul canalului TV cel mai vizionat, harta sau elemente de HUD ale jocului preferat samd.

Desigur, toate OLED-urile evoluează și producătorii implementează cât mai multe metode pentru a-ți salva panoul de această teribilă problemă, dar de multe ori, poți singur să te asiguri că OLED-ul tău va avea viață cât mai lungă și frumoasă cu aceste mici ajustări a obiceiurilor tale de utilizare:

  • Ascunde Taskbar-ul.

Da, știu, e enervant fără și Windowsul chiar și acum nu știe să negocieze toate interacțiunile ferestrelor cu dispariția sau apariția acestuia la nevoie dar e un preț mic de plătit pentru peace of mind.

  • Pixel Refresh-urile

Mai toți producătorii au o variantă de Pixel Refresh, mai mult sau mai puțin obligatorie. În cazul lui AORUS FO27Q3 este denumit Pixel Clean. Acesta apare odată la 4 ore de utilizare de la ultimul Clean efectuat și se face automat, îndată ce închizi monitorul sau stai idle sau în stand-by 1 oră. Durează 6-8 minute și te poate salva de burn-in dacă se face cu regularitate. Poți vedea numărul de clean-uri efectuate direct în meniul OSD.

  • Pixel Shift-ul

Pixel Shift este o metodă subtilă de protecție a panourilor QD-OLED. Acestea mută imaginea periodic cu 1-2 pixeli pe verticală sau orizontală pentru a minimiza elementele statice. Desigur, dacă spamezi CNN, unde burtiera este gigantică, faptul că muți imaginea 1-2 pixeli nu te va salva.

  • Logo Dimming

Sau Sub-Logo Dim, cum este denumit de GIGABYTE, este o funcție care detectează logo-uri sau elemente statice din ecran și le scade luminozitatea. Astfel, diferite elemente statice din jocul tău preferat vor avea pixelii mai puțin luminoși pentru a preveni astfel de accidente. Nimeni nu vrea să vadă rândurile de la Excel peste jocul preferat.

  • Static Control

Dacă monitorul detectează că ai lăsat imagini statice prea mult timp, va începe să scadă luminozitatea gradual, până la 20% din maxim. Imediat ce revii la birou și simte mișcare, luminozitatea va reveni la normal.

  • Screen saver și background carousel

E destul de ușor de înțeles. Dacă lași imagini statice, un screen saver îți va salva viața. Scade timpul necesar apariției acestuia la 5-10 minute și nu vei avea probleme. De asemenea, ciclează imaginile de fundal ale Windowsului. Există și nativ, dar sunt destule aplicații care fac asta. Sunt și aplicații de live wallpaper dar acelea mănâncă prea multe resurse. E suficient să pui să se schimbe automat la fiecare oră și ești ok.

  • Dark mode

Peste tot unde se poate, schimbă toate aplicațiile pe Dark Mode. În primul rând pentru că-ți protejezi ochii să nu iei un flashbang de fiecare dată când deschizi Wordul dar și panoul tău OLED îți va mulțumi.

  • Pauze

Dacă tot insiști să ai imagini statice sau să folosești OLED-ul la muncă, fie el Excelul acela blanao fie la programare, recomand să iei și tu și monitorul tău pauză minim o dată la 2 ore. În acel interval te ridici, te întinzi, iar monitorul tău își face un bine-meritat Pixel Clean. Dacă nu a trecut timpul necesar Pixel Cleanului, recomand să pui un video, fie el Youtube sau Netflix, full screen timp de minim 5 minute. Asta va utiliza toți pixelii obosiți de tine cu muncă și imagini statice.

 

Alte funcții speciale pentru gameri pe care le putem enumera sunt: Eagle Eye care activează o zonă de zoom pentru precizie, Crosshair, o țintă care se poate activa în centrul ecranului pentru jocuri care nu dispun de așa ceva, un mare ajutor în Escape from Tarkov de exemplu, Timer, care face exact ce credeți, dar și Black Equalizer 2.0 sau Night Vision tot pentru jocuri întunecate, precum Escape from Tarkov, ca să vezi mai ușor șoarecul care campează colțurile întunecate de pe Interchange.

Există și funcții Low Blue Light sau mod de culoare Reading, în cazul în care vrei să spamezi niște articole sau muncă noaptea sau pur și simplu vrei să scazi nivelul de lumină albastră emanată chiar și pe durata zilei, tot la muncă.

Conectica este alt punct forte al lui AORUS FO27Q3: avem două porturi HDMI 2.1, un DisplayPort 1.4, un USB-C cu capabilități DisplayPort Alternate Mode, două USB-A, și 2 jack-uri de 3.5mm, unul pentru microfon, altul Audio-Out.

Există și iluminat dorsal, sincronizabil cu GCC, dar nu-l văd ca un punct cheie al oricărui monitor.

GIGABYTE RX 9070 XT Gaming OC 16G

Acum că v-am prezentat acest superb monitor OLED hai să trecem și la partea a 2-a a acestui articol, placa video care va susține acest monitor în parametri.

Pentru gaming corect în 1440p avem 2 modele din punctul meu de vedere, RTX 5070 Ti sau RX 9070 XT. Bine, există și modele mai puternice, dar acelea ar fi overkill și le putem încadra la gaming în 4K liniștiți.

Astăzi ne vom concentra pe oferta taberei roșii, cu un review puțin mai scurt decât de obicei, ca să nu plictisim pe toată lumea fiind un articol împărțit în 2. În plus, avem și alte review-uri care intră mai în detaliu pentru modelul RX 9070 XT de la AMD, review-uri unde o mai chinui pe alocuri și în 4K, așa de curiozitate.

Nu o să petrecem foarte mult timp cu descrierea fizică pentru că deja am mai avut suficiente plăci video cât să devină prea repetitivă treaba.

Avem în față o placă video care ocupă 3 sloturi în carcasă, sistemul Windforce cu 3 ventilatoare Hawk și niște radiatoare menite să disipe căldura generată de 9070 XT. Pe latura mică observăm prinderi pentru sisteme anti-sag iar pe latura mare avem cei 3 conectori PCIe îngropați, ca să înjuri de fiecare dată când trebuie să scoți cablurile PCIe. Totul este protejat de un backplate metalic care are și o aerisire dreptunghiulară pentru trecerea aerului cald.

GIGABYTE RX 9070 XT Gaming OC 16G are aceiași 16GB GDDR6, același memory bus de 256 biți și aceiași arhitectură bazată pe RDNA 4, cu ale sale 64 de compute units.

Diferențe față de modelul de bază sunt Game Clock-ul care atinge 2520 Mhz și Boost Clock-ul care sare ușor de 3000 de Mhz (3060 mai exact).

Conectica este asigurată de 2 porturi DisplayPort 2.1a și 2 bucăți de HDMI 2.1b.

Benchmark-urile cele de toate zilele

Platforma de teste este aceiași ca și la varianta XTX a lui RX 9070 XT testată chiar zilele trecute, adică:

CPU AMD Ryxen 7 9800X3D
AIO ROG Strix LC III 360 ARGB
Motherboard ASRock X870E Taichi
RAM G.Skill TridentZ 5 NEO RGB 6000MT/s 32GB DDR5
GPU GIGABYTE Radeon RX 9070 XT Gaming OC
Storage Samsung 990 Pro 1 TB
PSU BeQuiet Darkpower 1200

Nu putea trece pragul redacției fără să nu sufere puțin prin 3DMark, Superposition sau Blender, pentru că V-Ray încă refuză să vadă modelele din seria 9070 de la AMD. Cine știe, poate vine și la el un update curând.

Mai mult de atât, am folosit chiar și Stress Testuri ale Nomadului de Oțel pentru a forța temperaturile maxime absolute, dar vorbim despre asta la capitolul aferent.

Benchmarks GIGABYTE Radeon RX 9070 XT Gaming OC
3DMark Time Spy Extreme 12836
Graphics 14775
CPU 7363
3DMark Fire Strike Extreme 32907
Graphics 35294
Physics 38970
Combined 18908
3DMark Fire Strike Ultra 18153
Graphics 18220
Physics 38882
Combined 9937
Port Royal 18772
Speed Way 6435
Steel Nomad 7256
Superposition 4K Optimized 20413
Superposition 8K Optimized 7717
Blender – monster 1526
– junkshop 815
– classroom 728

 

Astfel, rezultatele obținute de GIGABYTE Radeon RX 9070 XT Gaming OC sunt în linie cu majoritatea plăcilor 9070 XT testate anterior, având diferențe de câteva procente maxim. De asemenea, dacă aș compara și cu modelul competiției, RTX 5070 Ti, aș putea spune că suntem cam pe acolo, ba chiar avem un boost de aproape 7% atât în Steel Nomad dar și în testul de procesare grafică a lui Time Spy Extreme.

Performanță în jocuri

Majoritatea jocurilor testate au funcționat foarte bine la un minim confortabil de 60 cadre pe secundă cu absolut toate detaliile la maxim.

În continuare, Black Myth: Wukong sau jocuri care se bazează intens pe tehnici de ray tracing, precum noul Indiana Jones, sunt excepții de la regulă. Acolo va trebui să intervii ba să treci raytracingul pe minim, ba să scazi ceva detalii. Menționez că Frame Generation există și vor fi, treptat, din ce în ce mai multe jocuri care vor implementa cea mai nouă iterație a tehnicilor de upscaling AMD, adică FSR 4 (FidelityFX Super Resolution), tehnici la care poți apela pentru a câștiga și mai multe cadre pe secundă.

Tehnicile de upscaling sunt în continuare puțin în urma rivalului verde, FSR 3 având în continuare destule bug-uri și artefacte introduse. Sfatul meu este dacă vrei să le activezi asigură-te în primul rând că jocul poate suporta FSR 4 nativ care este net superios, pentru că HYPR-XR, upscalingul din driverul AMD nu mi se pare deloc ce trebuie. M-a umplut de probleme vizuale și lag mult mai mult decât sunt eu pregătit să tolerez, în jocuri single-player.

Pentru jocuri multiplayer nici nu se pune problema, insist să nu folosiți Frame Generation în astfel de titluri pentru că va introduce atât latență extra dar și posibile efecte nedorite pe ecran care ar putea cauza nervi. Activarea FSR este și ea cu semne de întrebare, deoarece sunt încă titluri, precum Call of Duty Black Ops 6, care deși suportă inclusiv FSR 4, introduc atât de multă variație pe FPS încât mai mult te încurcă. Fără FSR, cu detaliile date la extrem, depășești liniști 120 de cadre pe secundă oricum, deci poți să te joci liniștit nativ.

Înafară de micile neplăceri, majoritatea cauzate de jocuri care se bazează intens pe tehnici de Raytracing, pot declara liniștit că RX 9070 XT, varianta Gaming OC de la GIGABYTE, este o placă video pe care o pot recomanda liniștit pentru orice joc la rezoluția QHD, mai ales că ai și 16GB de RAM care-ți vor asigura și cele mai însetate jocuri la acest capitol.

Temperaturi și consum

Temperaturile maxime atinse de GIGABYTE Radeon RX 9070 XT Gaming OC, în timpul numeroaselor Stress Testuri la care l-am supus, au fost în general în jurul a 58-59 grade Celsius pentru valoarea Global, dar atingând chiar și 88 grade Celsius pe Memory sau 84 în cazul Hot Spotului. Sunt valori cumva în linie cu celelalte modele de RX 9070 XT testate.

Având acces la curentul oferit de 3 alimentări PCIe, mă așteptam să depășim 350W dar nu mă așteptam să am spike-uri de peste 400, uneori chiar 420W. Nu știu de ce se întâmplă astfel de momente și încep să-mi pun întrebări cum s-ar comporta o sursă de 750W (De altfel capacitate recomandată chiar pe site-ul AMD la specificații pentru RX 9070 XT) când îi arunci aceste creșteri bruște de consum câte 3-5-7 secunde. Recomand să ignorați recomandarea AMD și să aveți așa, ca să dormiți mai liniștiți noaptea, o sursă de minim 850W.

Concluzii

După cum mă așteptam după testarea intensă a plăcilor video din ultimele 2 luni, combinația de RX 9070 XT și un monitor ultra capabil QHD este una foarte reușită. Pot spune liniștit că foarte puține jocuri îți vor pune bețe în roate, iar cei 16GB de VRAM te vor asigura și pe viitor împotriva jocurilor din ce în ce mai flămânde la acest capitol. Iar dacă optezi pentru un QD-OLED frumos precum AORUS FO27Q3 nu ai decât de câștigat.

Alex Constantinescu

Mare fan tehnologie, sunt ca un copil într-un proverbial candy store de fiecare dată când vine o cutie cu ceva tech nou cu care să mă joc. Scriu de vreo' 10 ani pe Internet despre laptopuri, periferice, telefoane inteligente și diferite alte gadgeturi interesante. Pe lângă tech mai sunt obsedat de Jordani, un ocazional Lego pe ici pe colo și masochist cu jocuri multiplayer, în ciuda faptului că vârsta începe să-și spună cuvântul și ținta/viteza numai e ce a fost. Aia e...

Articole asemanatoare

Back to top button