ReviewsPCTECH

Sapphire AMD Radeon RX 9070 XT – Speranța moare ultima (review)

De când Zona s-a mutat în online, comunitatea ne-a adresat mereu sugestii și propuneri legate de materialele noastre. Cam tot de atunci, periodic, apare câte un dac din ăsta lăsat liber care ne admonestează pentru exprimările în alte limbi, preponderent engleză. Chiar la clipul trecut am primit un astfel de comentariu, și citez, „nu mai știți vorbi românește. Din 10 cuvinte 3 în engleză…?!”

Așa că, pentru a mulțumi minoritatea dacă a comunității noastre, promit că voi încerca să folosesc azi multe cuvinte românești: bulz, doină, mămăligă, viezure. Desigur, cu scuzele de rigoare, voi mai folosi și cuvinte care, spre oroarea dacilor liberi, provin totuși din alte limbi, dar au fost adoptate în graiul nostru de-a lungul timpului.  Că deh, așa funcționează limbajul – se adaptează, evoluează, nu rămâne niciodată fix.

Și s-a potrivit foarte bine treaba asta, pentru că azi vom vorbi despre mult-așteptatele plăci video noi de la AMD. După multe articole și recenzii (review-uri) de plăci video NVIDIA, în sfârșit avem parte de ceva diferit atât în testare cât și în conținut. Vă zic sincer, dacă trebuia să mai scriu a 10-a descriere pentru Super Eșantionarea de Învățare Profundă 4 (Deep Learning Super Sampling) cred că făceam atac cerebral. Nu-i așa că sună mai bine SEÎP decât DLSS? zici că sughiț.

Radeon RX 9070 XT

În ultimi anii, cei de la AMD au câștigat masiv teren în bătălia cu Intel în zona de CPU, dar și-au luat-o pe coajă de la NVIDIA grav la departamentul de plăci video. S-a ajuns atât de rău că NVIDIA controlează aproximativ 90% din piață, iar AMD + Intel au doar 10%.

Rezultatul acestei dominări, mai ceva ca Nokia în zona telefoanelor mobile la începutul acestui secol, este nebunia cu care ne-a binecuvântat NVIDIA odată cu lansarea seriei 5000. Practic, într-un scenariu demn de Intel, aceștia au lansat produse marginal mai bune ca modelele înlocuite, modele pe care le-au scos complet din producție ca să nu ai de ales. Mai pui peste și tonele de probleme de producție, de construcție și de stocuri și ai rețeta unui mare fail. Dar cât timp nu este absolut nimeni care să te conteste, să fie un concurent adevărat pentru produsele tale… oare este un fail?

Ei bine, aici intră în discuție AMD, care pare că a construit treptat bazele unei reveniri în acest domeniu și care speră să recâștige încrederea tuturor cu noile plăci video bazate pe RDNA 4.0.

RDNA 4

Vă anunț de pe acum că mulțumesc enorm AMD și NVIDIA că și-au legat lansările unii de alții, pentru că somnul este pentru cei slabi, iar pe mine nu mă deranjează absolut deloc că de trei săptămâni m-am mutat la birou. Ăsta e și unul din motivele pentru care am și amânat cu o zi lansarea videoclipului – nu aveam timp fizic să testez tot ce-mi propusesem, având doar un singur test bench și clonarea mea nefiind o variantă. Tot din acest motiv, accentul va fi pus în mare parte pe RX 9070 XT, model care va fi cu siguranță mai bine vândut decât varianta fără XT dată fiind poziționarea de preț.

Dacă ne uităm la prețul recomandat de producător, observăm o diferență substanțială între 9070XT și 5070Ti, concurentul direct. Diferența asta se vede deja și în magazinele noastre, cu 5070 Ti plasat în zona 6000 lei și 9070XT plasat în zona de 4000-4500. Părerile prin birou sunt că 9070 non XT se va ieftini destul de curând pentru că prețul său este mult prea apropiat de al variantei XT și insuficient de bun față de RTX 5070.

Radeon RX 9070 XT

Înainte să începem, mai am un anunț de făcut: AMD RX 9070 XT și-a făcut deja debutul în calculatoarele Gamebox 2.3 asamblate de către colegii de la zona.store. Dacă vreți un calculator personal (PC) asamblat și testat ca la carte aruncați un ochi în descriere pentru link.

Înapoi la 9070 XT, să-i dăm drumul cu recenzia.

Design/Construcție

Pentru această recenzie am primit inițial implementarea Pure de la Sapphire, atât pentru 9070, cât și 9070 XT, dar, ulterior, și-au făcut apariția și doi concurenți Prime de la Asus. În mod evident nu am avut timp să testez pe toată lumea așa că mi-am concentrat atenția asupra variantei XT.

Designul celor de la Sapphire este unul foarte plăcut vizual, plăcile albe câștigând mult la capitolul aspect în ochii mei recent. Avem parte de o placă video care ocupă 3 sloturi însă și care vine cu suport anti-îndoire (suport anti-sag) în pachet, pentru că are și o greutate decentă, la aproape 1.25Kg.

Radeon RX 9070 XT

În rest avem 3 ventilatoare AeroCurve cu desen (design) îmbunătățit pentru flux de aer (airflow) și silențiozitate, o placă de spate (backplate) metalică pentru extra rigiditate, o siglă (logo) Sapphire iluminată pe lateral și un conector (cu cablu inclus) pentru sincronizarea efectelor de lumină cu restul elementelor RVA (RGB).

Pentru disiparea aerului cald într-un mod cât mai eficient, acesta este redirecționat atât prin lateralele plăcii video dar și prin gaura din placa de spate (backplate).

Ce nu-mi place deloc este poziționarea conectorilor de interconectare a componentelor periferice Expres cu  8 ace. Sau, cum ne place nouă în mod abuziv să le denumim, conectorii PCI Express. Nefiind la marginea plăcii, precum în cazul versiunii Prime de la Asus, deconectarea alimentării poate fi foarte greoaie pentru că este mai complicat să asiguri prinderea necesară când abia-ți intră degetele în spatele conectorului din cauza radiatorului.

Specs AMD RX 7900 AMD RX 7900 XT
GPU Navi 48 Navi 48
Manufacturing Process 4 nm 4 nm
Compute Units (CUs) 56 64
Shading Units 3,584 4,096
Texture Mapping Units 224 256
Texture Rate 564.5 GTexel/s 760 GTexel/s
Ray Accelerators 56 64
AI Accelerators 112 128
Game Clock 2210 MHz 2460 MHz
Boost Clock 2700 MHz 3010 MHz
Infinity Cache 64 MB (3rd Gen) 64 MB (3rd Gen)
Memory Bus 256-bit 256-bit
Memory Clock 20 Gbps Effective 20 Gbps Effective
Memory Bandwidth 644.6 GB/s 644.6 GB/s
Memory Size 16 GB GDDR6 16 GB GDDR6
Transistors 53,900 million 53,900 million
Interface PCIe 5.0 x16 PCIe 5.0 x16
TBP 220W 304W
Ports 2x HDMI
2x DisplayPort 2.1a
2x HDMI
2x DisplayPort 2.1a
Power Connectors 2 x 8-pin Power Connector.
2 x 8-pin Power Connector.
Minimum PSU 750 Watt 750 Watt

 

La o primă privire de ansamblu asupra specificațiilor putem observa diferențe de circa 10% sau mai mari, între 9070 XT și varianta simplă, atât în numărul de nuclee de calcul (Compute units), de unități de mapare a texturilor (Texture Mapping Units), dar și la acceleratoarele IA (AI Accelerators) și de cele de trasare a razelor (Raytracing). Mă bucură că AMD au păstrat 16 gigaocteți de memorie video cu acces aleatoriu (16 GB VRAM) și pentru modelul mai ieftin, un mare bonus față de RTX 5070.

Deși 9070 XT are aceeași magistrală de memorie (memory bus) de 256 biți, memoria în sine este ceva mai înceată, AMD optând pentru memorie grafică cu rată dublă 6 (GDDR6) cu viteza maximă de 21 Gigaocteți pe secundă (Gbps) față de 28 în cazul MGRD7 (GDDR7).

Radeon RX 9070 XT

Sunt mai multe de spus dacă vrei să compari cu alte plăci video lansate în trecut de AMD, pe RDNA 3, dar schimbarea este suficient de mare către RDNA 4 cât să invalideze comparația în sine, fiind aproape toate componentele și nucleele modernizate (upgradate). Drept urmare am ales să compar cu 5070TI de la NVIDIA, competitorul său direct, o comparație pe care o consider mult mai utilă potențialilor cumpărători.

Astfel în ring urcă RTX 5070 TI, varianta Vultur OC (Eagle OC) a lui Gigaoctet (Gigabyte) care se va duela cu Sapphire Pure Radeon RX 9070 XT.

Performanță

Înainte de toate vreau să mă plâng de un aspect: CE NAIBA caută un bot IA (AI) de chat în instalatorul de șoferi  (installerul de drivere) AMD Adrenalin? Când am încercat să descarc suita completă și am văzut că așteptam descărcare de 25 de Gigaocteți am zis că nu văd bine. Focalizarea asta recentă pe AI în absolut orice a luat-o razna rău. Tot ce lipsea din driverele video era un model de limbaj mare (LLM). Cum ar fi să-l întreb pe șuetă GPT (Chat GPT) de ce mi-a crăpat jocul?

Dar dacă tot am deschis subiectul, hai să continuăm cu programul AMD Adrenalin și șoferii video (driverele video) aferenți. Adrenalin va fi destul de important în interacțiunea ta cu noul RX 9070 XT. Prin acesta poți activa diferitele moduri de funcționare globale sau pentru fiecare joc în parte. poți monitoriza consumul, utilizarea, temperaturi și poți face chiar supra-ceas (overclock) plăcii video.

Printre modurile globale prezente menționăm Default, modul în care am testat în general placa video, Silent, HYPR-RX-Eco și HYPR-RX sau Custom, unde modifici tu care opțiuni să fie active.

În modul HYPR-RX poți beneficia de scalare în sus (upscaling) in-driver, ceea ce înseamnă că driverul va face scalarea în joc, chiar dacă acesta nu suportă așa ceva. Astfel poți folosi cel mai nou FidelitateFX Super Rezoluție 4  (FidelityFX Super Resolution 4 sau FSR 4), cea mai nouă versiune de AMD Cadre cu Mișcare Fluidă (Fluid Motion Frames), cumva supraimpus peste joc din driver, toate acestea ajutate de soluția anti-latență AMD numită Anti-Întârziere 2 (Anti-Lag 2).

Radeon RX 9070 XT

Recunosc că nu m-am concentrat prea mult pe HYPR-RX în mare parte pentru că a introdus câteva instabilități, o să dau vina pe driver pentru asta, în anumite scenarii de testare și-mi schimba complet rezultatele pentru că odată activat el decidea cum și în ce procent face upscaling.

În teorie, utilitatea acestui grup de funcții activabil intervine în jocuri care nu au suport pentru tehnicile de upscaling AMD sau pentru generarea de cadre (Frame Generation). Practic e un fel de concurent pentru suprascrierea SEÎP (DLSS Override) de la NVIDIA. De ce este mai important ca DLSS Override? pentru că numărul de jocuri care au implementat FSR 4 este considerabil mai mic.

De asemenea, AMD a rămas în continuare la Generare de cadru unic (Single Frame Generation), ei considerând că nu este necesară dezvoltarea unei soluții care să concureze cu MFG-ul de la NVIDIA, cel puțin nu momentan. Vom vedea de ce au luat această decizie în cele ce urmează.

Bun, continuăm cu prezentarea bancului de probe care este același în continuare, anume Ryzen 9 7950X de la AMD răcit de ROG Strix LC III de 360, cu 64 GB RAM Kingston Fury Renegade la 6000 de Mega Transferuri pe Secundă și 2 Tera’ de stocare M.2 Samsung 990 Evo. Toate acestea sunt montate pe același Aorus Pro ICE x870E de la Gigabyte și alimentate cu BeQuiet Darkpower de 1200W.

 

Teste Sintetice

După cum v-am obișnuit, deja nu știu în câte feluri diferite să scriu asta, dar întotdeauna începem cu 3DMark-ul cel de toate zilele. Valorile obținute aici de către chinuitul Sapphire PURE AMD Radeon RX 9070 XT se cam plimbă în jurul concurentului de la NVIDIA, RTX 5070 Ti, lucru care ne bucură, cel puțin inițial, pentru că dacă ne uităm mai atent la valorile obținute putem trage câteva concluzii din start, înainte să deschidem orice joc. Încă o dată, motivul pentru care vedeți așa multe coloane este faptul că am inclus și varianta Asus Prime a lui RX 9070 XT în ecuație dar și valori pentru Sapphire Pure RX 9070, non XT.

Benchmarks Gigabyte Eagle OC 5070 Ti Sapphire Pure Radeon RX 9070 XT % vs RTX 5070 Ti ASUS Radeon RX 9070 XT Prime Sapphire Pure RX 9070
3DMark Time Spy Extreme 13286 14094 6.08% 13991 12992
Graphics 13428 14369 7.01% 14256 13035
CPU 12536 12718 1.45% 12663 12760
3DMark Fire Strike Extreme 33699 32556 -3.39% 32073 29692
Graphics 35509 34507 -2.82% 33967 31302
Physics 43310 43359 0.11% 42835 42899
Combined 19650 18112 -7.83% 17870 16071
3DMark Fire Strike Ultra 18200 17754 -2.45% 17583 16026
Graphics 17939 17711 -1.27% 17524 15937
Physics 43313 43059 -0.59% 42941 43077
Combined 10335 9531 -7.78% 9452 8435
Port Royal 19059 18185 -4.59% 18105 16133
Speed Way 7657 6283 -17.94% 6283 5856
Steel Nomad 6539 7037 7.62% 6989 6132
Superposition 4K Optimized 22932 19939 -13.05% 19786 17319
Superposition 8K Optimized 9114 7615 -16.45% 7578 6915

Testele normale care se bazează în mare parte pe tehnici de rasterizare, fără trasare de raze (Ray Tracing) produc scoruri foarte apropiate de 5070Ti. RX 9070 XT chiar depășește pe 5070Ti cu aproape 7% în cazul testului Nomad de Oțel (Steel Nomad).

Testele însă care se folosesc intens tehnici de trasare a razelor, precum Port Regal (Port Royal) sau Autostradă (Speed Way), prezintă diferențe destul de mari în defavoarea lui RX 9070 XT, acesta scăzând chiar și cu 18% sub RTX 5070 Ti. Sigur, nu este la fel de imensă diferența ca în trecut, care uneori atingea și -60% pe raytracing, dar e destul de mare în continuare.

De asemenea mai observăm diferențe destul de mari în testul Suprapoziție 4K (Superposition 4K) și 8K Optimized, diferențe datorate tot nucleelor ray tracing de generație 3, care, deși au recuperat teren față de tabăra verde, mai au ceva de muncă pentru generațiile ulterioare.

Blender și V-Ray au refuzat să detecteze plăcile video AMD așa că nu am rezultate pentru comparare. Dacă ulterior vor apărea actualizări care vor rezolva problema, acestea vor fi trecute în varianta text a acestui review, pardon recenzie.

Jocuri și teste din jocuri

Menționez că în majoritatea jocurilor testate a trebuit să adaug extra scenarii fără Ray Tracing ca să vedem capabilitățile doar în rasterizare ale lui RX 9070 XT, altfel erau cam toate pe minus…

Mântuirea Mortului Roșu 2 (Red Dead Redemption 2) este întotdeauna primul joc pornit, mai ales în cazul de față, pentru că rezultatele obținute la testele sintetice mi-au dat speranță că 9070 XT se va bate de la egal la egal cu RTX 5070 Ti. Cine zice că este un joc prea vechi pentru a fi inclus în suita de teste pentru plăci video moderne se înșeală amarnic. Uite un use-case foarte important: RDR2 nu are deloc Ray Tracing incorporat, are unele din cele mai bune tehnici de iluminare non-Ray Tracing văzute de mine la un joc și este util pentru testarea pe raster.

Red Dead Redemption 2 Gigabyte Eagle OC 5070 Ti Radeon 9070 XT % vs RTX 5070 Ti
1080p, Max Quality, VSync OFF 168.7 170 1.60%
QHD, Max Quality, VSync OFF 142 141.5 0.22%
4K, Max Quality, VSync OFF 97.85 101.77 3.86%

Golanul Cibernetic 2077 (Cyberpunk 2077) este al doilea în lista de jocuri cu care chinuim orice placă video care ne ajunge pe mână, iar RX 9070 XT nu face excepție.

Cyberpunk 2077 Gigabyte Eagle OC 5070 Ti Radeon 9070 XT % vs RTX 5070 Ti
QHD RayTracing Ultra, NO DLSS 60.95 52.2 -14.36%
QHD RT Ultra DLSS Quality 93.97 90 -4.22%
4K RT Ultra NO DLSS 29.45 25.5 -13.41%
4K RT Ultra DLSS Quality 51.09 48 -6.05%
4K Path Tracing NO DLSS 15.3 1 -93.46%
4K Path Tracing DLSS Quality 32.63 22.5 -31.05%
4K Path Tracing DLSS Quality – Frame Gen 2X, CNN 60 43.51 -27.48%
QHD Path Tracing NO DLSS 35.2 23.2 -34.09%
QHD Path Tracing DLSS Quality 62.8 45.2 -28.03%
QHD Path Tracing DLSS Quality Frame Generation 2x Transformer Model 110 88.56 -19.49%
QHD, Ultra, NO RT 127.5 129 1.18%
QHD, Ultra, NO RT, DLSS/FSR Quality 147 150 2.04%
QHD, Ultra, NO RT, DLSS/FSR Quality, Frame Gen 218 280 28.44%
4K, Ultra, NO RT 59.1 61 3.21%
4K, Ultra, NO RT, DLSS/FSR Quality 69.5 77.4 11.37%
4K, Ultra, NO RT, DLSS/FSR Quality, Frame Gen 115 140 20.90%

Ambele variante testate, atât Sapphire Pure cât și Asus Prime au produs rezultate aproape identice așa că le-am pus în aceiași coloană.

Situația nu arată foarte bine în Cyberpunk 2077 cu orice Ray Tracing activat. Deși includerea unui număr dublu de Ray Accelerators, care la rândul lor au în componență mai multe Intersection Engines, a dus la un spor considerabil al performanței în trasarea razelor, față de RX 7900 GRE de exemplu, acesta este în continuare sub implementarea curentă NVIDIA.

Dacă ne uităm atenți la tendințe (trends), putem trage două concluzii pentru performanța în Ray Tracing a lui 9070 XT: 1 – S-a apropiat mai mult de NVIDIA ceea ce e de lăudat, sunt la 15% sub, nu 60%, deci bravo AMD, sper să mai construiți peste. și 2 – Trasarea rutelor (Path Tracing) este în continuare călcâiul lui Ahile pentru AMD, având cea mai mare scădere față de 5070 Ti, de aproape 30%.

Și ignorăm complet acel 1 cadru pe secundă înregistrat la 4K cu Path Tracing, cred că pur și simplu a cedat psihic placa și dura mult prea mult să retestez scenariul, acaparând 15 minute fiecare rulare la 1-5 FPS. L-am aruncat în cutia de înfrângeri și am mers mai departe.

Situația nu este total neagră însă, pentru că dacă treci pe modul Ultra, fără tehnici de trasare a razelor, vei vedea că procentele urcă în favoarea lui RX 9070 XT, ajungând chiar să depășească inamicul RTX 5070 Ti, chiar cu aproape 10% în 4K cu FSR 3 activ pe Calitate (Quality). Există și valori mai mari când pornești Frame Generation, atingând un +25% boost față de competiție în QHD, dar vizual nu mi se pare ce trebuie, deci recomand oprirea ei. Implementarea Frame Generation de la echipa verde este încă superioară, cu mult mai puține gafe, implementării AMD.

E de lăudat faptul că poți atinge 60 FPS în Cyberpunk, la 4K pe rasterizare cu setările Ultra pe o placă video care este considerată gamă de mijloc (midrange), precum RX 9070 XT. Dacă introduci în ecuație și diferența de 150 de dolari atunci ai deja o placă video foarte competitivă.

Mitul Negru: Wukong (Black Myth: Wukong) este cam cel mai favorabil joc NVIDIA din toate cele testate pentru acest review. RTX 5070 Ti are un bonus de performanță care depășește în medie 40%, bonus care scade pe măsură ce implementezi Frame Generation. Dar după ce experiențe am avut cu FSR și Frame Generation în acest joc nu, nu recomand activarea acestor funcții. Nu am mai văzut de mult atâtea artefacte, ruperi de ecran (screen tearing) și fantomizări (ghosting) câte am văzut în cele câteva zile de testare ale lui RX 9070 XT.

Black Myth: Wukong – Cinematic Mode Gigabyte Eagle OC 5070 Ti Radeon 9070 XT % vs RTX 5070 Ti
QHD – DLSS/FSR Quality 60%, Full RT, No Frame Generation 56.00 30.00 -46.43%
QHD – DLSS/FSR Quality 60%, Full RT, Frame Generation 89.00 57.00 -35.96%
4K – DLSS/FSR Quality 60%, Full RT, No Frame Generation 31.00 16.00 -48.39%
4K – DLSS/FSR Quality 60%, Full RT, Frame Generation 53.00 31.00 -41.51%
4K – DLSS/FSR Quality 100%, RT Off, No Frame Generation 35.00 31.00 -11.43%
4K – DLSS/FSR Quality 60%, RT Off, No Frame Generation 59.00 49.00 -16.95%
4K – DLSS/FSR Quality 60%, RT Off, Frame Generation 88.00 90.00 2.27%
4K – DLSS/FSR Quality 60%, RT Low, No Frame Generation 52.00 28.00 -46.15%
4K – DLSS/FSR Quality 60%, RT Low, Frame Generation 80.00 55.00 -31.25%

Probabil cea mai fluidă experiență în Black Myth: Wukong o vei avea alături de RX 9070 XT doar dacă te joci în  QHD, cu Ray Tracing pe Low sau cu el dezactivat complet și cu FSR pe Quality. Astfel depășești 60 de cadre pe secundă, la limita jucabilității după mine.

Lumină pe Moarte 2 (Dying Light 2) este următorul pe listă. Aici situația stă nițel mai bine ca în cazul lui Black Myth: Wukong, dar tot pe minus. Rezultatele obținute plutesc între -15 și -20% față de RTX 5070 Ti, culmea, chiar și fără Ray Tracing.

Dying Light 2 Gigabyte Eagle OC 5070 Ti Radeon 9070 XT % vs RTX 5070 Ti
QHD, High Quality, NO Upscaling 187 134 -28.34%
4K, High Quality, NO Upscaling 101 80 -20.79%
QHD, HIgh Quality Ray Tracing, NO Upscaling 86.36 71.37 -17.36%
QHD, HIgh Quality Ray Tracing, Upscaling Quality, No Frame Generation 129.45 109 -15.80%
4K, HIgh Quality Ray Tracing, NO Upscaling 46.62 39.85 -14.52%
4K, HIgh Quality Ray Tracing, Upscaling Quality, No Frame Generation 81.42 66 -18.94%

Umbra jefuitorului de Morminte (Shadow of the Tomb Raider) este un alt joc pe care-l testez tot pentru un benchmark detaliat. Și aici stăm relativ pe minus, dar vedem că situația se îmbunătățește când activăm trasarea razelor pe umbre (Ray-Treced Shadows). Aparent anumite funcții de ray tracing funcționează mai bine ca altele, iar Shadow of the Tomb Raider are tehnici de ray tracing doar pe umbre deci… win pentru AMD, cumva.

Shadow of the Tomb Raider – 4K Gigabyte Eagle OC 5070 Ti Radeon 9070 XT % vs RTX 5070 Ti
Texture Quality Ultra, Shadow Quality Ultra, No RT, NO DLSS 152 138 -9.21%
Texture Quality Ultra, Raytraced Shadow Quality Ultra, NO DLSS 99 92 -7.07%

F1 2024 este următorul pe listă iar aici ambele variante de 9070 XT testate, atât de la Asus cât și Sapphire s-au comportat aproape identic, deci le grupăm. Ce am observat interesant este că pe setările maxime utilizate în F1 2024, 9070 XT ține pasul cu RTX 5070 Ti și trebuie să laud tabăra roșie. De ce zic asta? Pentru că testele implică toate setările de ray tracing active. Deci din nou subliniem că experiența va fi diferită în funcție de joc.

F1’24 – Very High, Best Settings Gigabyte Eagle OC 5070 Ti Radeon 9070 XT % vs RTX 5070 Ti
QHD, NO DLSS 141 137 -2.84%
QHD, DLSS Quality, No Frame Generation 181 185 2.21%
QHD, DLSS Quality, Frame Generation 249 249 0.00%
4K, NO DLSS 81 77 -4.94%
4K, DLSS Quality, No Frame Generation 120 119 -0.83%
4K, DLSS Quality, Frame Generation 147 219 48.98%

De menționat încă o dată valori foarte mari obținute cu activarea algoritmului de Frame Generation, semn că AMD depășește ca număr cadrele generate extra față de NVIDIA, plasându-se cumva între modul simplu de Frame Gen, și Multi Frame Gen al competiției, motivul pentru care cred eu că nu s-au chinuit prea mult să concureze cu MFG, părerea mea.

Ultimul, dar nu cel din urmă joc cu etalon (benchmark) inclus testat este Chemarea Datoriei: Operațiuni negre 6 (Call of Duty: Black Ops 6). Aici am avut ocazia să vedem și ce poate noul FSR 4. Aici avem niște rezultate foarte sălbatice, care ne-au plimbat prin emoții mai ceva ca un roller coaster competent.

Call of Duty Black Ops 6 – 4K Gigabyte Eagle OC 5070 Ti Radeon 9070 XT % vs Gigabyte RTX 5070 Ti ASUS Radeon RX 9070 XT Prime
Extreme Mode – No Upscaling, No Frame Gen – VRS Off 87 73 -16.09% 73
Extreme Mode – DLSS/FSR Quality, No Frame Gen 94 100 6.38% 107
Extreme Mode – DLSS/FSR Performance, No Frame Gen 127 129 1.57% 129
Extreme Mode – DLSS/FSR Quality, Frame Gen 121 170 40.50% 170
Extreme Mode – DLSS/FSR 4 Performance, Frame Gen 154 202 31.17% 212

Tot în Black Ops 6 am testat diferențele între FSR 3 și noul FSR 4, care sunt vizibile în sensul că FSR 4 are ceva mai puține artefacte și screen tears, iar costul pe care-l plătești pentru asta sunt câteva cadre pe secundă. Astfel în modul Extreme, cu FSR activ setat pe Quality și sharpness la 60% FSR 3 ne duce în 107 cadre pe secundă iar FSR 4 pierde 7 din acestea pe drum, dar căștigă clar la experiența generală. Aș putea spune că e considerabil mai jucabil jocul cu FSR 4 activ. Cât despre declarațiile AMD că FSR 4 în modul Performance îți va livra cadre chiar mai bune vizual ca în modul nativ… nici nu are rost să încep.

Încă o dată, Frame Generation a produs rezultate imense, 9070 XT având chiar și 40% peste rivalul de la NVIDIA și încă o dată îmi mențin ferm poziția generală indiferent de tabără: Nu recomand Frame Generation în niciun joc multi-jucător (multiplayer) competitiv pentru că-ți va da ceva dureri de cap.

În rest, am mai piperat niște Contra Lovitura 2 (CS2), unde a funcționat excelent, alte jocuri aleatorii cât ne-a permis timpul pentru că am avut mult prea multe lansări de plăci video simultan. Mai mult de atât, fiecare joc testat a durat ceva mai mult pentru că a trebuit să introduc și scenarii fără raytracing și să le rulez și pe 5070Ti.

Vom reveni ulterior prin diferite articole scrise asupra anumitor detalii pe măsură ce ne revenim după aceste 2 luni pline de lansări. 9070 XT este deci o placă video pe care o pot recomanda pentru joaca în QHD cu totul la maxim. Da, pierde la capitolul ray tracing dar recuperează intens la preț. Depinde foarte mult de voi, ce vreți de la placa voastră video.

Temperaturi și consum

Una din problemele diferitelor modele AMD din trecut era capitolul temperaturi și consum, iar se pare că nu sunt rezolvate în totalitate chiar dacă progrese se văd. De ce zic asta?

Pentru că toate plăcile testate au dat dovadă de ceva instabilitate mai ales la consum. De la cifrele indicate de producător de 220W pentru 9070 și respectiv 305W pentru fratele mai mare 9070 XT am ajuns la un consum de 250W cu vârfuri (spike-uri) peste 270 pentru 9070 și 372W, respectiv 391W pentru 9070 XT, în funcție de software-ul care măsura. Dacă vă mai zic că modelul Asus RX 9070 XT Prime OC a depășit 400W consum… nu degeaba are 3 alimentări PCIe.

Radeon RX 9070 XT

Și dacă tot acest consum extra ar veni la pachet cu performanțe mai bune dar toate plăcile testate se încadrează în aceiași plajă de valori și cadre pe secundă, deci unde se duce tot acel curent extra consumat? Dacă o să am timp săptămâna ce vine le bag puțin și la overclocking, chiar sunt curios ce consum pot atinge.

Revenind, v-am promis și temperaturi, cel puțin celor de pe Discord, apropo: ne găsiți și acolo destul de des, discord.gg/zonait. Puteți să încercați să ne mai trageți de limbă, vă mai răspundem și vă mai dăm informații interesante printre benchmarks și scris la recenzii.

Radeon RX 9070 XT

Temperaturile obținute sunt iar o sursă de curiozitate pentru mine, pentru că sunt destul de mari, cel puțin la nivel de memorii. Deși temperatura GPU a lui RX 7090 XT pare a se stabiliza la un maxim confortabil de 61-63 grade Celsius, memoria sa se duce mult mai sus, la aproape 92 grade, păstrând valoarea Locului Fierbinte (Hot Spot) mai rezonabilă la „numai” 79 grade. Toate valorile au fost măsurate inițial doar cu HWMonitor dar le-am confirmat ulterior și cu OCCT. Sunt curios la o utilizare îndelungată cum pot evolua aceste valori destul de mari pentru memorii și cum pot fi afectate de scăderea eficienței sistemului de răcire în cazul în care nu-l cureți de praf prea des.

Concluzii

Ca să tragem linie AMD RX 7090 XT este fără discuție un pas în direcția bună și o reintrare în ringul de box în care este angrenat AMD cu NVIDIA. Avem parte de performanță comparabilă, ba chiar pe alocuri superioară, la capitolul raster cu RTX 5070Ti dar îndată ce activezi Ray Tracing totul scade cam cu 15-20%. Fără îndoială AMD a recuperat mult din handicapul în materie de Ray Tracing dar și în zona FSR și Frame Generation față de seriile de plăci video precedente, dar sunt în continuare în urmă.

Ce salvează totuși situația și schimbă puțin narativa din meh în „chiar decent” este prețul chiar dacă și aici este un mare asterisc. Și nu, nu mă refer la faptul că nu va ajunge niciodată în România la MSRP (adică 600 de dolari pentru 9070 XT) ci la faptul că AMD nu au dat dovadă de o strategie prea clară: au sacadat informațiile și au avut vreo 10 anunțuri diferite. Adaugă la asta faptul că 9070 este mult prea aproape de varianta XT (la 50 de dolari diferență) și își fac singuri competiție etc. Ideea e că AMD nu-mi inspiră siguranță, cineva care este în control deplin și cu o strategie fixă, ci mai mult o abordare de tipul încearcă-orice și corectăm după.

Radeon RX 9070 XT

Dacă vrem însă să fim optimiști, putem face o comparație între ce face AMD acum vs NVIDIA cu situația de la începutul anului 2017, când tot AMD începea o ascensiune fulminantă în domeniul procesoarelor cu noua serie Ryzen. Zic optimiști pentru că atunci AMD a lovit la momentul potrivit și Intel a fost în continuare cam letargic, nereacționând nici atunci când a fost depășit în vânzări pe segmentul consumator (consumer). NVIDIA este încă o cu totul altă bestie. NVIDIA au mai avut lansări sau serii slabe și au revenit în forță imediat, deci se preconizează a fi o perioadă interesantă de acum în colo, iar noi, consumatorii, am putea avea de câștigat de aici.

Deși RX 9070 XT este un pas mare în direcția potrivită, AMD arătând că poate și că există potențial, trebuie să vedem și consistență și progres în continuare la diferitele aspecte unde este încă deficitar. Atât momentan, ne oprim aici și sper să continuăm săptămâna viitoare cu un articol mai detaliat și despre RX 9070 pe care l-am tratat ca un secund al lui XT, în mare parte pentru că presimt că se va ieftini brusc când își dau seama că prețul lui e prea aproape de XT și nu-l cumpără nimeni.

Și ca încheiere pentru toți dacii liberi care privesc limba română ca pe acest monolit sacru, găsiți-vă și voi un hobby (pardon o pasiune). Mai ieșiți afară, mai uitați-vă că lumea evoluează. Dacă cineva preferă să se exprime în altă limbă nu înseamnă că nu știe să se exprime în limba maternă. Este, cel puțin pentru noi, cei care scriem texte în fiecare zi, o preferință asumată, care nu are nicio legătură cu patriotismul sau lipsa lui. Și, după cum v-am dovedit în acest material, putem să folosim și expresii echivalente din limba română. Doar că nu vrem.

Alex Constantinescu

Mare fan tehnologie, sunt ca un copil într-un proverbial candy store de fiecare dată când vine o cutie cu ceva tech nou cu care să mă joc. Scriu de vreo' 10 ani pe Internet despre laptopuri, periferice, telefoane inteligente și diferite alte gadgeturi interesante. Pe lângă tech mai sunt obsedat de Jordani, un ocazional Lego pe ici pe colo și masochist cu jocuri multiplayer, în ciuda faptului că vârsta începe să-și spună cuvântul și ținta/viteza numai e ce a fost. Aia e...

Articole asemanatoare

Back to top button