Potrivit zvonurilor de până acum, Galaxy S25 Ultra va oferi aproape aceeași configurație foto ca la predecesorul S24 Ultra: cameră principală de 200MP, cameră telephoto de 10MP cu zoom optic 3x și aceeași cameră periscope de 50MP cu zoom optic 5X, ale cărei limitări și atuuri sunt deja bine cunoscute fanilor. Doar camera ultrawide ar urma să primească un upgrade mai consistent la partea de hardware, sub forma unui nou senzor de 50MP care ar trebui să evite degradarea abruptă a calității imaginii în condiții de iluminare mai puțin ideale, cum este cazul la actualul flagship Samsung.
Dar dacă mai nimic nu se schimbă la partea de hardware, atunci cum va oferi Samsung mult așteptatul upgrade la partea calității imaginii? Păi, la fel ca anul trecut, prin optimizări software. Doar că de data aceasta există și un atu suplimentar, procesorul de imagine și puterea de procesare superioară a chipsetului Snapdragon 8 Elite.
Potrivit dezvăluirilor făcute în rețeaua X de celebra sursă de zvonuri IceUniverse, Samsung pariază mult pe capabilitățile superioare de procesare oferite de cel mai puternic (și mai scump) chipset Qualcomm al momentului.
Mai eficienți cu ajutorul puterii de procesare suplimentare, noi algoritmi de reducere a zgomotului ar trebui să îmbunătățească simțitor calitatea imaginii în filmările realizate în condiții de lumină redusă, situație unde actualul procesor Snapdragon 8 Gen 3 își arată destul de repede limitările. De asemenea, ar trebui să vedem îmbunătățiri în ce privește viteza de captură și îmbunătățirea aspectului general al imaginii și în cazul pozelor statice.
Aparent, inginerii Samsung dezvoltă de ceva timp noul algoritm pentru procesare low-light, însă nu l-au adăugat actualei serii Galaxy S24 Ultra din pricina limitărilor existente la partea de procesare. Altfel spus, utilizatorii modelului flagship de anul trecut nu ar trebui să aibă mari așteptări pentru îmbunătățirea performanțelor low-light odată cu distribuirea actualizării One UI 7, însă ar putea vedea alte funcții noi și optimizări mai puțin dependente de puterea brută de procesare a telefonului.
În schimb, renunțarea la echiparea Exynos pentru celelalte versiuni Galaxy S25 pare că va veni cu extra-beneficii, noii algoritmi de procesare a imaginii optimizați pentru SD 8 Elite ajungând astfel la toate variantele Galaxy S25, îmbunătățirile fiind cu atât mai ușor sesizabile pentru consumatorii europeni care nu au avut buget pentru S24 Ultra.
Garantat prin specificațiile Snapdragon 8 Elite deja publicate de Qualcomm, mai avem și modurile de captură 8K HDR la 60fps și 4K la 120fps, foarte utile în acele situații când vrei să obții filmări cât mai clare cu destinațiile de vacanță, sau perfect fluide atunci când încerci să captezi scene dinamice.
Tot pe surse aflăm și care este saltul de performanță Snapdragon 8 Elite vs Snapdragon 8 Gen 3:
- +34% la partea de GPU
- +38% la partea de CPU
- +43% mai multă putere la accelerare AI
De asemenea, aflăm și că Galaxy S25 Ultra poate consuma semnificativ mai multă baterie în anumite scenarii de procesare intensivă decât predecesorul S25 Ultra, Samsung adresând acest aspect majorând capacitatea sistemului de răcire cu 42% pentru S25 Ultra, respectiv cu 10% pentru variantele S25 și S25 Plus. Păcat că nu vedem anunțate creșteri similare și în privința capacității acumulatorilor instalați, Samsung părând că a uitat complet de acest aspect.