Cele mai noi tehnologii NVIDIA și AMD, dezvăluite la CES 2025
Cu maximă plăcere, în transmisiune directă chiar din Las Vegas, vă anunț că NVIDIA tocmai au lansat, spre surpriza nimănui, noua generație de plăci video din familia RTX 5000, denumită Blackwell. Și ce mai lansare a fost, plină de noutăți extrem de interesante despre care vom discuta mai pe larg în minutele care urmează.
Fără să o mai lungim aiurea, să trecem la treabă. Și începem cu plăcile video însele, patru la număr, cu două mai mult față de ce se așteptau majoritatea analiștilor și leakerilor din domeniu. Zvonurile inițiale indicau către o lansare a celor mai puternice două modele inițial, cu variante mai ieftine pentru mase ceva mai târziu, dar uite că NVIDIA nu a mai avut răbdare și a scos la înaintare o bună parte din arsenal.
Astfel, de la mic la mare, avem noua RTX 5070 și aici ne-am lovit și de o descriere ciudată oferită de Jenson Huang pe scenă. Mai exact, CEO-ul NVIDIA a spus că noua RTX 5070, cu un preț recomandat de producător de 549 de dolari, poate oferi performanțe în jocuri similare cu un RTX 4090, flagship-ul generației trecute și o adevărată bestie de placă care costă 1.600 de dolari preț de listă.
Am fost acolo în sală iar când pe scenă au fost rostite cuvintele „similar to RTX 4090 performance” s-au auzit numai „wow” și „uuu” din audiență, și nu e greu de înțeles de ce daca privești prețul de trei ori mai mic. Dar, dacă ceva pare prea frumos ca să fie adevărat, cel mai probabil așa e, și adevărul este că RTX 5070 poate echivala din punct de vedere al performanței cu un 4090 doar cu ajutorul AI-ului și al DLSS 4 (despre care vom vorbi imediat), nicidecum nu se iau la trântă la putere brută.
Totuși, chiar și cu toate avansurile în materie de AI de care noile plăci beneficiază, tot e impresionant faptul că asemenea performanță este mult mai accesibilă pentru gamerul de rând. Bineînțeles că nu îi credem pe cuvânt pe cei de la NVIDIA și că vom testa și noi în dungă plăcile cu prima ocazie, dar viitorul pare unul strălucit pentru gamerii care optează pentru harware de mijloc. Un minus aici ar fi cei doar 12GB RAM, care ar putea fi suficienți acum, dar care am un feeling că vor deveni prea puțini destul de curând.
Asta nu e o problemă de care se lovește fratele său mai mare însă, RTX 5070 cu Ti în coadă. Asta vine din cutie direct cu 16GB VRAM, deci nu ar trebui să îți faci probleme că viitoarele jocuri nu vor avea suficient la dispoziție. Și dacă tot vorbim de memorie, merită menționat faptul că toate plăcile noi vin cu memorie GDDR7 de la Micron, cel mai nou și mai rapid standard, care oferă un bandwith cu aproape 80% mai mare decât pe generația precedentă.
Din perspectiva performanței propriu-zise, RTX 5070Ti ar trebui să fie de peste două ori mai rapidă decât RTX 4070Ti dinainte cu ajutorul DLSS, iar cireașa de pe tort este prețul mai mic. 4070Ti s-a lansat la 800 de dolari, în timp ce noul model va costa de la 750, deci dacă claim-urile NVIDIA privind boost-urile de performanță se adeveresc, 5070Ti este o victorie categorică în spațiul mid-range. Atât RTX 5070 cât și RTX 5070Ti sunt așteptate la raft undeva prin luna februarie, ceva mai târziu decât frații mai mari.
Să trecem acum la high-end, unde primul reprezentant este RTX 5080. Vedem și aici același trend al prețurilor mai mic, iar 5080 se lansează la un MSRP de 999 dolari, cu o sută mai puțin decât 4080-ul de acum mai bine de doi ani, ceea ce nu e puțin lucru dacă privești și diferențele de performanță. Mai exact, cu DLSS 4, RTX 5080 ar trebui să fie de două ori mai rapidă decât RTX 4080 Super, vești bune pentru cei care au așteptat răbdători noile plăci pentru upgrade.
Dar star-ul show-ului este, fără îndoială, flagship-ul. RTX 5090 se anunță a fi o nebunie, și cu 32GB VRAM pe un bus de 512 biți, nu există vreun dubiu că noul GPU de 2.000 de dolari al NVIDIA va fi cea mai puternică placă video din lume. Are 92 de miliarde de tranzistori și se laudă cu un amețitor 4.000 TOPS în sarcini AI, iar alături de îmbunătățiri pe parte de memorie cache și tehnici de compresie, 5090 devine standardul pentru cei care vor cea mai bună performanță posibilă.
Toate astea, însă, vin la un cost, și m-ați auzit spunând 2.000 de dolari mai devreme. Da, 5090 va costa chiar atât, și în timp ce restul plăcilor din serie au un MSRP mai mic decât generația anterioară, aici vedem o creștere imensă, de nu mai puțin de patru sute de dolari. Și țineți cont că asta este suma recomandată de NVIDIA, realitatea din teren cel mai probabil va fi alta, iar plăcile video de la integratori precum ASUS, GIGABYTE sau MSI sunt așteptate să coste încă și mai mult decât atât.
Iar la banii ăia, o astfel de placă video este greu de justificat dacă tot ce vrei este să te joci. Profesioniștii și creatorii de conținut pentru care timpul înseamnă bani nu vor avea nici o problemă în a cheltui atât, dar 2.000 de dolari este o sumă cam mare pentru un gamer dacă mă întrebați pe mine, fie el și extrem de înfocat.
Vestea bună este că această creștere de preț este reflectată și în performanța brută, iar în majoritatea jocurilor 5090 este de două ori mai rapidă decât 4090, cu DLSS 4. Situația se schimbă în jocuri care nu au DLSS, și exemplul folosit de NVIDIA este FarCry 6, acolo unde 5090 este mai rapidă cu vreo 35-40% față de 4090, ceea ce tot nu e rău dar nu e nici chiar dublu.
Treaba e că noul DLSS 4 chiar pare să fie ceva special, iar algoritmii inteligenți NVIDIA care se ocupau de Frame Generation au primit un update semnificativ. În termeni simpli, acum avem ceva ce se cheamă MFG, sau Multi-Frame Generation care, așa cum îi spune și numele, este un Frame Generation pe steroizi capabil de a genera mai multe cadre intermediare între cele randate natural de PC-ul tău. Practic, acum pentru fiecare cadru tradițional, AI-ul din noile plăci poate introduce încă trei, lucru care ar trebui să crească dramatic performanța în jocuri.
Dar asta nu e tot, pentru că NVIDIA s-a inspirat din modul de funcționare al modelelor AI gen ChatGPT, Flux sau Gemeni și DLSS 4 funcționează acum pe bază de „transformeri”. Aici e o explicație lungă și complicată cu care nu o să vă plictisesc, important este că noul mod de funcționare ar trebui să ofere rezultate vizuale mult mai bine atunci când vine vorba de ghosting, nivelul de detalii în mișcare și stabilitate, câteva puncte la care DLSS 3 nu excela.
DLSS 4 este cu 40% mai rapid decât DLSS 3 și folosește cu până la 30% mai puțin VRAM, o chestie care sunt sigur că se va dovedi folositoare pe plăcile video mai ieftine din lineup, acolo unde memoria nu este în cantități prea generoase. Totodată, trebuie spus și faptul că plusurile pe parte de calitate a imaginii date de noul mod de funcționare bazat pe transformeri se aplica tuturor plăcilor video capabile de DLSS, de la seria RTX 2000 în sus.
Vom vedea îmbunătățiri și pe parte de latență grație noului Reflex 2, o rafinare a optimizărilor de pipeline introduse de NVIDIA acum câțiva ani care ar trebui să reducă și mai mult timpul de răspuns până în punctul în care lag-ul extra introdus de Frame Generation nu va fi sesizabil. Ca toate tehnologiile de aici, fiți siguri că vom reveni asupra lor în clipa în care vom avea posibilitatea să le testăm. RTX 5090 și RTX 5080 vor fi disponibile pe piață începând cu 30 ianuarie pentru prețuri recomandate de 11.600 și 5.800 de lei respectiv.
Astea fiind zise, pregătiți-vă să vă confruntați cu probleme de stoc sau cu prețuri mult mai umflate de scalperi. Sunt aproape sigur că nu vei putea pune mâna pe un 5090 aproape de prețul de listă, cel puțin nu la început, și știu că sunt mulți băieți care abia așteaptă să golească stocurile magazinelor pentru a vine plăcile noi cu un adaos generos peste, deci înarmează-te cu multă răbdare sau cu un portofel foarte gros dacă vrei să fii printre primii cu așa ceva în PC.
Se anunță vremuri bune și pentru iubitorii de laptop-uri de gaming. Variantele portabile ale noilor plăci grafice nu doar că se laudă cu o performanță mult mai bună, dar se pare că vin și cu un boost serios pe parte de eficiență care ar trebui să ajute mult la capitolul autonomie. Ăsta e un lucru foarte bun după părerea mea, mai ales într-un climat al laptop-urilor care evoluează din ce în ce mai mult către dispozitive cu o durată de viață a bateriei cât mai mare. Acum te vei putea bucura de caii putere unei plăci dedicate cu o penalizare mai mică la consum, deci nu am de ce să mă plâng.
Ne așteptăm să vedem cât de curând noi modele de laptop-uri cu RTX 5000 Mobile sub capotă, de la brand-uri deja consacrate precum ASUS și Lenovo, și vă spun sincer că sunt foarte curios să văd cum se vor descurca. Ar mai fi câteva lucruri de vorbit despre noutățile prezentate de NVIDIA, pentru că în cadrul conferinței de aproape două ore s-a vorbit despre mai mult decât gaming, dar timpul este destul de scurt și sunt convins că plăcile video sunt atracția principală pentru mulți dintre voi.
AMD
Și dacă am văzut plăci video noi venind din tabăra verde, avem noutăți și din colțul roșu, acolo unde AMD a lansat noua generație RDNA 4. Bine, „lansat” e un cuvânt cam mare, dat fiind faptul că AMD au menționat pe scenă doar în treacăt noile GPU-uri, focusul fiind mai mult pe procesoare. Dar ajungem imediat și acolo, înainte vreau să trecem prin revistă cele patru noi modele de acceleratoare grafice.
Dacă ești cât de cât la curent cu noutățile din spațiul ăsta atunci probabil că știi faptul că AMD nu vor lansa o placă pentru entuziaști generația asta, preferând să ofere mai degrabă un mid-range solid în detrimentul unei lupte cu NVIDIA pe high-end, iar asta se vede cel mai clar în noile plăci. RX 9070 și RX 9060 pe numele lor, modelele astea sunt gândite să se ia la trântă cu modelele 70 și 60 de la NVIDIA, de aici și numele.
Ambele vin în variante XT și non-XT și aduc toate îmbuntățirile la care te aștepți: hardware optimizat pentru un raport de performanță per watt mai bun, nuclee de ray-tracing substanțial mai puternice și multe alte îmbunătățiri pe parte de AI și encoding. Cu o dată de lansare cândva în Q1 2025, primele două modele care vor vedea lumina zilei în mod oficial vor fi RX 9070 XT și RX 9070, rivali pentru 4070Ti și 4070. Celelalte două plăci din familia RDNA 4, RX 9060 XT și RX 9060 simplu vor veni mai târziu, într-un interval încă necomunicat oficial.
Un alt lucru necomunicat este prețul noilor plăci, pesemne pentru că AMD au vrut să aștepte și să vadă ce oferă NVIDIA. Dar cum echipa verde a redus prețul aproape la toate modelele, o să fie interesant de urmărit unde vor poziționa AMD seria nouă, și e clar că dacă vor să aibă un oarecare succes va trebui să coste ceva mai puțin decât competiția.
Dacă în tărâmul plăcilor video lucrurile nu sunt foarte clare încă, pe parte de procesoare noi stăm ceva mai bine, și AMD tocmai au confirmat lansarea flagship-urilor Ryzen 9 9950X3D și Ryzen 9 9900X3D. După succesul răsunător al 9800X3D, este firesc să ne așteptăm la lucruri mari de la modelele mai puternice, și cel puțin din spusele companiei, noile procesoare nu dezamăgesc.
9950X3D este cu 8-10% mai rapid decât 7950X3D în jocuri, și cu peste 20% mai rapid decât Intel 285K, niște diferențe deloc de ignorat dacă te interesează să ai cel mai puternic procesor disponibil. Situația stă foarte bine și atunci când ne uităm la productivitate, acolo unde 9950X3D este cu 13% mai rapid în medie decât generația trecută, și cu zece procente peste Intel.
Practic, ce vor AMD să ne spună cu noul procesor este că 9950X3D este cel mai bun procesor din lume, atât pentru joacă cât și pentru muncă, o afirmație foarte puternică care, dacă se dovedește adevărată, ar putea fi o lovitură foarte puternică pentru Intel, care nu s-a bucurat de prea zile cu soare în ultima perioadă. Atât 9950X3D cât și 9900X3D vor fi disponibile la raft cândva în luna martie, fără un preț comunicat la momentul scrierii acestui material.
O altă veste importantă este cea a lansării unor procesoare cu memorie 3D-V Cache pe laptop-uri, grație noii serii HX3D, denumită și Fire Range. Flagship-ul Ryzen 9 9955HX3D are 16 nuclee și 32 de fire de execuție și se anunță a fi un mare powerhouse, atât în domeniul creativ cât și la joacă, dar rămâne de văzut exact cum stau lucrurile atunci când vom avea un model la teste.
Tot la laptop-uri am văzut și procesoarele Ryzen AI Max și Ryzen AI Max Plus, poate cele mai puternice procesoare mobile create vreodată, menite să blureze linia dintre workstation fix și laptop portabil. Cu un consum imens de până la 120W, nu eficiența este principalul scop, dar ne putem aștepta la performanțe borderline uluitoare pe noile laptop-uri echipate cu așa ceva.