Continuăm transmisiunile de la ediția CES 2025 cu Lenovo, actualmente producătorul cu cel mai mult market share în domeniul laptopurilor, care a început anul în forță. Am avut la dispoziție aproape două ore cu cele mai noi modele de laptop-uri, console portabile și câte și mai câte, iar cu riscul de a da spoilere am să spun că aștept cu sufletul la gură aproape toate dintre produsele pe care le-am văzut, și asta nu se întâmplă prea des.
Lenovo ThinkBook Plus Gen 6 – Un laptop cu display rulabil
Vom începe așadar cu laptop-urile noastre cele de toate zilele, iar fără îndoială cel mai interesant este Lenovo ThinkBook Plus Gen 6, primul laptop din lume cu un display care se rulează. Da, ați auzit bine, după câțiva ani de concepte care mai de care mai ambițioase, Lenovo au reușit în sfârșit să transforme ideea unui display rulabil într-un produs pe care îl vom putea cumpăra… contra unei sume destul de mari, dar ajungem imediat și acolo.
La prima impresie, pare că vorbim despre un laptop obișnuit. Nu este deosebit de gros (20 mm), sau de greu (1.7kg), ca să sară în evidență așa, este construit din materiale bune și ai putea jura că e orice laptop banal pe care l-ai văzut în ultimii ani. Bine, asta până când apeși butonul special de pe tastatură și ecranul laptopului tău, aparent tradițional, crește de la 14 inch la 16,7 inch, în circa 10 secunde, pentru a-ți oferi o experiență productivă cum nu poți găsi pe multe alte modele.
Chestia asta mi se pare deosebit de utilă atunci când lucrezi mult in Excel și trebuie să gestionezi spreadsheet-uri lungi, sau PowerPoint-uri interminabile. Poți înghesui substanțial mai multă informație așa, și cu toate că îl consider un produs de mega nișă, cei care apreciază acest lucru îl vor iubi maxim, și se vor întreba cum au trăit până acum fără așa ceva.
Rezoluția în modul standard de 2000 x 1600 e ciudățică pentru că e destul de pătrată, spre deosebire de formatele cu care suntem obișnuiți, dar nu e un capăt de țară pentru productivitate, principalul țel al acestui laptop. Dar partea cea mai bună abia acum vine. În modul derulat rezoluția crește la 2000 x 2350 și poți pune una peste alta două ferestre 16:9, ceea ce mi se pare foarte tare în cazul în care un setup de genul te-ar ajuta mai mult decât o singură fereastră foarte înaltă.
Rezistența la uzură va rămâne mereu un semn de întrebare, dar din puținul timp pe care l-am avut la îndemână cu Lenovo ThinkBook Plus Gen 6 am observat că motorașele care se ocupă cu rulatul și derulatul propriu zis sunt destul de puternice și nu foarte gălăgioase. Sigur, nu sunt silențioase întru totul, și în medii foarte liniștite zgomotul mic ar putea atrage atenția asupra ta… Bine, sunt sigur că mai multă atenție atrage faptul că ai un laptop care crește din nimic, deci nu cred că e o problemă.
Cât despre calitate, display-ul este OLED de 120Hz, firește, deci toate avantajele legate de contrastul infinit, luminozitatea de 400 nits și acoperire a segmentului de culori DCI-P3 de 100% se regăsesc și aici. Celelalte specificații de laptop nu sunt ieșite din comun, dar cu siguranță își fac treaba pentru un laptop office. Vorbim despre un procesor Intel Core Ultra 7 cu un SSD de 1TB și 32GB RAM. Problema cea mai mare este la capitolul porturi unde, pesemne limitați în spațiul disponibil de tot mecanismul de derulare, vedem doar trei: două Thunderbolt 4 și un jack de căști de 3,5mm. Atât!
Asta înseamnă că, dacă alegi să dai 3.500 de dolari pe așa ceva va trebui să îți bugetezi câteva zeci și pentru adaptoare, că vei avea clar nevoie de ele. Da, știu că 3.500 de dolari nu e un preț tocmai mic, dar nu e nici nemaiauzit în tărâmul laptopurilor de top. Un Macbook Pro 16-inch cu M4 Max costă tot atât, și sunt sigur că vor exista oameni care vor aprecia design-ul de la Lenovo. Acum, dacă vor fi mulți cei care și apreciază design-ul și care au și banii pentru a-l cumpăra nu știu, dar pot spune cu certitudine că ăsta este unul dintre produsele care m-au impresionat cel mai mult din tot CES-ul.
Lenovo Thinkbook Plus Gen 6 va fi disponibil începând cu luna Iunie 2025 pentru piața americană, cu lansare globală la scurt timp după.
Lenovo ThinkPad X9
Următoarele pe listă sunt cele două noi ThinkPad X9 de 14 și 15 inch dotate cu cele mai noi procesoare din familia Intel Core Ultra, care au primit redesign-uri dramatice. Noile modele dedicate zonei business sunt mai subțiri ca niciodată, dar totuși sunt construite cu simț de răspundere, capabile să reziste în fața uzurii. Bara care traversează tot șasiul de la un cap la altul pe partea inferioară este denumit de către Lenovo „Engine Hub” și este locul unde regăsim ventilatoarele și grilele pentru răcire, alături de porturi.
Și ce mai porturi avem, cu cel mai nou și mai rapid standard Thunderbolt 4 prezent din plin, alături de altele mai clasice precum HDMI și un USB-A. Standardul Wi-Fi este și el cel mai modern, adică 7, iar display-urile ambelor modele sunt OLED, deci oferă o calitate a imaginii foarte bună.
Noi membrii de seamă în familia Lenovo Yoga
Lenovo Yoga Book 9i
Păstrăm registrul laptopurilor și vorbim despre familia Yoga, care a mai primit niște reprezentanți de seamă la ediția CES 2025. Primul și cel mai interesant este Lenovo Yoga Book 9i, versiunea din 2025 al laptopului cu două ecrane pe care l-am testat și noi mai demult. Are o baterie semnificativ mai mare ca cea a predecesorului său, deci cel mai mare punct slab, adică autonomia, pare că se va îmbunătăți. Ecranele sunt OLED PureSight touch la 120Hz și luminozitate de 500 nits, deci orice alegi să faci pe asemenea monstru va arăta bine și fluid.
Lenovo Yoga Slim 9i
Următorul este Yoga Slim 9i, primul laptop cu webcam ascuns sub ecran. Asta înseamnă că laptopul nu are nevoie de o margine groasă pe muchia de sus pentru a adăposti camera, astfel raportul ecran-corp este senzațional, și dă impresia de mai mare decât cei doar 14 inch ai săi. Nu am avut ocazia să testăm calitatea webcam-ului, dar mă aștept să aibă rezultate ceva mai slabe decât unul tradițional, care nu este obturat de un display. Desigur, doar un review detaliat ne va spune asta. Prețul de aproape 2.000 de dolari nu e mic, dar Yoga Slim 9i pare să fie o variantă de luat în calcul pentru cei care caută un laptop mic, portabil și interesant.
Lenovo Yoga 7i 2-in-1
Ultimul dar nu cel din urmă model despre care vreau să vorbesc este Lenovo Yoga 7i 2-in-1, care vine în arome de 14 și 16 inch. Vorbim așadar despre un convertibil, care se poate transforma într-o tabletă imensă dacă ai nevoie de asta, echipat cu ecrane OLED 2.8K, 120Hz rată de refresh și baterii generoase de 70Whr.
Lenovo ThinkCentre neo 50q QC
Au fost ceva noutăți și din tabăra desktop-urilor, unde am văzut primul PC de birou care integrează un chip Qualcomm, mai exact modele din seria Snapdragon X. Lenovo ThinkCentre neo 50q QC are un format foarte mic și subțire, ideal pentru a ocupa cât mai puțin spațiu pe birou, dar totuși vine cu o selecție de porturi sănătoasă care include trei USB-A, trei USB-C 3.2 Gen 2, HDMI 2.1 și DisplayPort 1.4a pentru video, alături de un port Ethernet care să ofere viteza necesară dacă rețeaua Wi-Fi 6E nu este suficientă.
Greutatea lui Lenovo ThinkCentre neo 50q QC este de aproximativ 1 Kg.
Se extinde linia de console handheld Legion Go
Legion Go S
Hai să schimbăm macazul și să vorbim despre gaming, un alt segment unde Lenovo au venit încărcați de noutăți. Și primul și cel mai important lucru, după părerea mea, este noul Lenovo Legion Go S.
Lenovo se bucură de multe world first-uri la CES-ul de anul ăsta, și pe această listă poate fi trecut și Legion Go S, care este primul PC handheld din lume care vine preinstalat cu SteamOS, altul decât Steam Deck-ul celor de la Valve. Asta e o mișcare extrem de importantă, și am spus de mai multe ori că Windows este cel mai mare inamic al consolelor de jocuri portabile în climatul actual, deci o asemenea schimbare nu poate decât să mă bucure.
Adevărul este că Windows nu este deloc potrivit pentru o interfață touch, și de multe ori ai nevoie să te bazezi pe atingeri imprecise pentru navigat sau pe tastaturi virtuale care ocupă majoritatea ecranului și care sunt greu de folosit. Nu ajută nici situația driverelor pe Windows, în general cu destul de multe probleme de compatibilitate și sesiuni de troubleshoot pe care trebuie să le faci atunci când ceva nu merge cum trebuie.
Am avut și noi la review un Steam Deck chiar recent, și am concis atunci că SteamOS este cel mai bun sistem de operare pentru specia asta de produs, dar avea o problemă: SteamOS este proprietar Valve și până acum, nu existau prea multe dovezi că Valve ar vrea să ofere OS-ul și altor integratori. Ei bine, se pare că Valve țin cu casa, și SteamOS este oficial disponibil pentru toată lumea, deci ne putem aștepta să vedem sistemul de operare pe din ce în ce mai multe handheld-uri.
Desigur, ca să funcționeze SteamOS trebuie să ruleze pe hardware suportat, iar cum Valve produc doar o singură consolă portabilă în acest moment, lista componentelor este extrem de limitată. Vestea bună este că un reprezentant Valve a fost prezent la standul Lenovo, și m-a asigurat că se lucrează din greu pentru a crește compatibilitatea cu cât mai multe configurații hardware, fiind doar o chestiune de timp până când vei putea instala SteamOS pe majoritatea consolelor de genul. Mai greu cu suportul pentru configurații serioase de PC-uri desktop, dar dacă lucrurile merg bine și inițiativa Valve de a deschide SteamOS este de succes, mă aștept să vedem progrese și în acea direcție.
Pentru început însă, Lenovo Legion Go S cu ale sale AMD Z1 Extreme sau AMD Z2 Go este suportat complet, ceea ce mă duce cu gândul că și alte dispozitive de la alți producători ar putea fi compatibile cu SteamOS, cu condiția ca hardware-ul să fie la fel. Mă gândesc la ROG Ally X, cu Z1 Extreme, și promit că voi încerca să instalez SteamOS pe un Ally cu prima ocazie.
Revenind la Legion Go S, pe lângă faptul că vine cu sistemul corect de operare, noul handheld are și un ecran absolut fabulos, OLED, de 8 inch și 120Hz, cu VRR, luminozitate de 500 nits și o rezoluție de 1920 x 1080 numai bună pentru dimensiunile astea. O diferență notabilă față de primul Lenovo Legion Go este faptul că modelul cu S în coadă nu are controllere detașabile, ceea ce e un plus în ochii mei deoarece șasiul este mult mai solid. Sigur, pierzi gimmick-urile precum folosirea unui controller pe post de mouse, dar e un preț prea mic de plătit pentru o consolă portabilă menită să fie jucată așa cum este, nu cu controllerele detașate.
Este și simțitor mai ușoară decât monstrul de Legion Go, ceea ce ar trebui să o facă mult mai comodă de ținut în mână. O altă modificare binevenită este bateria, acum mai mare, de la 49Whr la 55.5Whr. În combinație cu ecranul mai puțin flămând, Legion Go S ar trebui să aibă o autonomie clar mai bună, rezolvând astfel unul dintre principalele minusuri ale predecesorului său.
Recunosc că mă bate serios gândul să-mi cumpăr și eu una, asta după ce am rezistat tentației să îmi comand un Steam Deck de sărbători, în speranța că poate Valve va anunța un urmaș. Ei bine, se pare că răspunsul meu vine de la Lenovo, și noul Legion Go S pare că întruchipează mai toate calitățile pe care le caut eu într-un handheld.
-
- Lenovo Legion Go S (8”, 1) va fi disponibil începând cu luna ianuarie 2025, cu un preț de pornire estimat de 629 euro (TVA inclus).
- Lenovo Legion Go S (8”, 1) powered by SteamOS va fi disponibil începând cu luna aprilie 2025, cu un preț de pornire estimat în euro care va fi anunțat în curând.
Lenovo Legion Go 2
Dar ăsta nu e singurul handheld prezentat de Lenovo, și am avut ocazia să punem puțin mâna și pe Legion Go 2. Și zic puțin pentru că încă nu e un produs gata de primetime, dar Lenovo m-au asigurat că se încearcă o lansare completă undeva între vară și sezonul sărbătorilor. Chit că nu am putut să o pornim, am apreciat că, deși păstrează sistemul de controllere detașabile, noul Go 2 este mult mai robust decât varianta precedentă, cu toate că nu este la fel de bine închegat ca Go S cu a sa construcție solidă.
Asta înseamnă că ar trebui să ai mai puține griji atunci când vine vorba de durabilitate în timp. Nu ar trebui să îți faci probleme de putere brută în schimb, iar noul Legion Go 2 este așteptat să vină cu procesoare AMD Z2 și Z2 Extreme, care promit plusuri la toate capitolele importante, cum ar fi performanța în jocuri și ray-tracing, alături de optimizări pe parte de autonomie care să îți permită să te joci pentru mai mult timp.
Ecranul folosit este acum OLED în locul IPS-ului din trecut, și vine din cutie cu de două ori mai multă stocare, de la 1TB la 2TB. Bateria a suferit și ea o modificare majora, iar capacitatea a sărit de la 50Whr la 74Whr, o creștere de aproape 50% care sunt sigur că se va simți din plin. Așa cum am spus, încă e devreme ca să ne așteptăm la o lansare finală, dar sunt curios să testez și eu noua consolă și să vedem exact cât de bună e.
În rest, la foc continuu am mai văzut noile laptop-uri Legion Pro 7i, Legion Pro 5i și Legion Pro 5, toate cu un design nou și mai agresiv, mai multă putere brută sub capotă, bineînțeles motorizate de RTX 5000. Pentru variantele de top poți înghesui până la un 5090, și sunt maxim interesat să descopăr cum se va descurca noul flagship NVIDIA într-un format portabil. O altă noutate este opțiunea pentru ecran OLED, dacă inima ta dorește asta.
Tot la CES ne-am mai jucat și cu noua tabletă Legion Tab, motorizată acum de excelentul Snapdragon 8 Gen 3 de la Qualcomm, deci oricine își cumpără așa ceva va avea o experiență de gaming perfectă, dar și cu noul monitor Legion Pro 34WD-10, care așa cum îi spune și numele are o diagonală de 34 de inch, totul în format ultrawide 21:9. Este un panou OLED, actualmente nirvana pasionaților de calitate a imaginii, deci sunt convins că va arăta și se va mișca de vis.
În mare, cam asta ar fi totul de la standul Lenovo din cadrul CES 2025. Recunosc că am rămas impresionat de câte lucruri noi și interesante a adus compania la acest târg, de la nebunescul ThinkBook Plus Gen 6 cu al său ecran rulabil până la Legion Go S, primul handheld third-party cu SteamOS, și abia aștept să pun mâna pe noile jucării, cândva anul acesta.