ReviewsGaming

Steam Deck OLED – cel mai complet handheld de pe piață, cu cel mai frumos ecran (review)

Încet-încet, fie că ne place sau nu, climatul consolelor de jocuri se schimbă treptat. Sigur, în continuare avem console mari și forțoase gândite să stea sub televizor și să joace cele mai recente jocuri la detalii bune, dar dacă nu trăiești sub o piatră nu ai cum să nu observi că tot mai mulți producători își încearcă mâna la console portabile, cu care să iei după tine jocurile tale preferate.

Nu vorbesc aici despre alde PSP sau Nintendo DS, că deja alea sunt de domeniul trecutului, ci mă refer în principal la revoluția propusă timid dar sigur de Nintendo Switch, consola care este pe cale să detroneze PlayStation2 din vârful clasamentului celor mai vândute console de jocuri din toate timpurile, iar asta spune multe. A fost impresionant de urmărit cum o mică consolă hibridă considerată prea puțin puternică încă de la lansare a reușit în cei aproape opt ani de când e pe piață să îi convingă pe oameni că puterea brută nu contează așa mult, atât timp cât jocurile în sine sunt ingenioase, drăguțe și amuzante de jucat.

Steam Deck OLED

Ei bine, în ultimii câțiva ani au apărut tot mai multe astfel de console portabile, fie de la Republic of Gamers cu al lor ROG Ally, fie monstruozitatea de Lenovo Legion, fie alte încercări de la companii mai puțin auzite în vest cum ar fi Aya cu ale sale Neo. Dar printre toate, unul singur pare să se fi bucurat de un adevărat succes comercial, și acela este Steam Deck-ul celor de la Valve.

Și deși am făcut în trecut un review detaliat al Steam Deck, între timp a apărut o versiune nouă, cu ecran OLED, o baterie mai mare și alte câteva îmbunătățiri mici dar care cumulează într-un produs mai bun din toate punctele de vedere. Și fix despre asta vom vorbi azi, deoarece cu ajutorul prietenului nostru Eugen pe care îi mulțumim pe această cale că ne-a împrumutat jucăria să o testăm, vom analiza împreună Steam Deck OLED, poate cel mai complet și mai atractiv handheld de pe piață.

Design și construcție

Și vreau să încep secțiunea de review cu design-ul și construcția, un punct forte al lui Steam Deck în ochii mei. Plasticul din care este făcută consola este mat în cea mai mare parte, se simte foarte bine la atingere și nu dă senzația de fragil. Ba chiar, Steam Deck este una dintre cele mai solide console portabile pe care am pus vreodată mâna, la egalitate poate cu Ally-ul celor de la ROG, iar asta nu e deloc puțin lucru.

Steam Deck OLED

Șasiul este solid din cale afară și, cu toate că dimensiunile generoase s-ar putea dovedi problematice pentru unii înzestrați cu niște palme mai mici, Steam Deck se potrivește mânușă în lopețile mele mari. Este comod de ținut chiar și pentru perioade mai lungi de joacă, în mare parte datorită muchiilor rotunjite care nu creează puncte de presiune în podul palmei atunci când folosești normal consola. Este extrem de comodă de folosit, un lucru vital pentru o consolă portabilă de genul.

Am apreciat mult și butoanele și feeling-ul lor. Fiecare dintre ele, de la triggere până la butoanele ABXY de pe față se simt bine, sunt tactile și precise. Joystick-urile sunt și ele foarte bune, surprinzător de precise și de ușor de folosit, chiar și într-un joc shooter. Iar sub joystick-uri, pad-urile capacitive asemănătoare touchpad-urilor de laptop sunt cireașa de pe tort, și le-am folosit destul de des în unele titluri care se înțeleg bine cu asta, dar și atunci când încercam să scriu date de logare precum adrese de e-mail și parole lungi.

Ecranul

Dar între butoane se ascunde piesa de rezistență a acestui device, și anume ecranul. Pentru că principala diferență între modelul vechi de Steam Deck și acesta este display-ul OLED, mai mare, mai frumos și mult mai luminos.

Nici ecranul vechiului model nu era rău, dar un LCD nu se va vedea niciodată la fel de bine ca un OLED, indiferent de cât de bun ar fi acel LCD. Iar avantajele unui OLED sunt multe, cum ar fi negru absolut, nu gri spălăcit ca pe LCD-uri, și un timp de răspuns de sub o milisecundă. În plus, un OLED consumă în general mai puțin decât un LCD deoarece nu toți pixelii sunt aprinși simultan, dar vom vorbi despre speța bateriei și a autonomiei ceva mai la vale.

Steam Deck OLED

Până atunci, vreau să vă spun cum mi s-a părut ecranul lui Steam Deck OLED, pentru că ăsta e și principalul motiv pentru care plătești în plus. Ei bine, nu o să mă feresc să spun că display-ul de aici e o minunăție din toate punctele de vedere. Culorile sunt extrem de vii, cu nuanțe aprinse care îți iau ochii și griuri redate corect și natural, iar rezoluția de 1200×800, deși neschimbată față de modelul LCD, nu mi s-a părut prea mică pentru diagonala asta, de 7,4 inch. Ce s-a schimbat este rata de refresh, care urcă de la 60Hz la 90Hz. Nu îți recomand să rulezi jocurile la 90fps pentru că:

  1. Cel mai probabil multe dintre titlurile solictante nu vor rula la 90fps, iar între un framerate care fluctuează între 60 și 80 și unul blocat la 60 prefer tot timpul varianta mai stabilă.
  2. Pe lângă faptul că hardware-ul trebuie să lucreze mai tare ca să atingă 90fps, la asta se mai adaugă și ecranul în sine, care consumă mai mult curent ca să afișeze imaginile mai rapid. Asta se traduce într-un hit destul de serios la autonomie, lucru care te-ar putea interesa dacă intenționezi să te joci pe Steam Deck în deplasare, nu neapărat acasă lângă o priză la care să ai acces mereu.

Lăsând asta la o parte, jocurile se văd absolut superb pe Steam Deck OLED, și dacă ar fi să alegi o consolă portabilă bazat doar pe calitatea ecranului, nu există o opțiune mai bună decât asta, cel puțin în România. Și panoul de foarte bună calitate chiar îmbunătățește experiența în jocuri, și am rămas surprins de cât de bine pot să arate cele câteva titluri pe care le-am încercat și pe care le-am jucat în trecut pe un monitor sau televizor LCD. Este o diferență vizibilă care, din punctul meu de vedere, merită cu vârf și îndesat diferența de preț. Cât costă? Ajungem imediat și acolo.

Dar înainte de asta vreau să vorbim puțin despre jocuri, și mai exact ce jocuri poți și ce jocuri nu poți juca. Și din fericire, catalogul de titluri compatibile 100% cu Steam Deck este mare, și crește de la o zi la alta.

Valve au implementat un sistem foarte ingenios de rating pentru fiecare joc în parte, care îți spune dacă titlul respectiv va rula cum trebuie sau nu pe consolă. Dacă bifa e verde atunci jocul merge fără probleme, un semn galben poate indica mici incompatibilități sau chestii precum faptul că trebuie să folosești tastatura virtuală pentru a te loga pe diferite platforme, cum e Rockstar Launcher, un semn gri înseamnă că nu vei avea o experiență prea grozavă sau jocul nu va porni deloc iar titlurile care încă nu au fost verificate au un semn de întrebare.

Steam Deck OLED

Lista jocurilor compatibile complet sau parțial cu Steam Deck este atât de lungă încât nici nu am cum să v-o spun aici, și cel mai bine cauți pe Google titlurile tale preferate individual ca să vezi dacă le poți juca sau nu.

Astea fiind zise, cât am avut Steam Deck în teste am profitat de ocazie și am instalat Tomb Raider, nu remaster-ul recent, ci reboot-ul din 2013 al seriei, și așa cum m-am așteptat jocul a rulat exemplar, cu setările aproape de ultra la un fix 60fps mai tot timpul. Ca o paranteză, vă recomand seria Tomb Raider, Rise of the Tomb Raider și Shadow of the Tomb Raider, sunt niște jocuri grozave care merită din plin timpul vostru.

Următorul titlu pe care l-am încercat este unul cu o mare notorietate în ochii jucătorilor de PC, și anume GTA IV. Am spus și în retro review-ul jocului (link și în descriere) despre cum GTA IV a fost optimizat cu picioarele pe PC, deci chiar eram curios să văd cum se mișcă un titlu atât de problematic pe Steam Deck. Și spre mirarea mea, chiar mai bine decât pe PC.

E de reținut faptul că Steam Deck rulează sistemul de operare Steam OS, adică o distribuție de Linux, adică există un layer de translație numit Proton care interpretează instrucțiunile menite pentru Windows într-un format descifrabil de Linux, iar rezultatele în GTA IV cel puțin sunt extraordinare. Cu toate setările pe maxim, mai puțin Night Shadows care au fost pe Medium, și sliderele date între 50 și 75% jocul reușește să mențină 60fps în cele mai multe scenarii.

Steam Deck OLED

Dacă te plimbi cu mașina pe stradă noaptea, într-o zonă aglomerată și mai și plouă, atunci framerate-ul poate scădea până în jur de 40, dar chiar și așa consider că experiența este foarte bună. Iar asta fără nici un mod de optimizare instalat, dacă alegi să faci și asta vei avea rezultate și mai bune, dar a fost mai benefic pentru investigația mea să văd cum se comportă jocul în cea mai prost optimizată formă a sa, adică exact așa cum îl downloadezi de pe Steam.

Ca să testez și ceva mai actual am instalat Elden Ring, un titlu numai bun de jucat pe Steam Deck. Nu vei atinge 60fps într-un astfel de titlu, dar cu o combinație de setări joase, medii și înalte în funcție de caz am reușit să scot un stabil 40fps, iar cum toată comunitatea de iubitori de souls like-uri s-a jucat Bloodborne la 30fps pe PS4 și tot îl consideră cel mai bun joc din toate timpurile, nu cred că e o problemă prea mare.

Ce a contat la Elden Ring a fost faptul că fps-ul și frametime-ul au fost stabile. Pe scurt, frametime în contextul ăsta se referă la timpul dintre cadre. Poți să ai 30 de cadre pe secundă dar dacă intervalul de timp dintre ele nu este constant atunci vei simți cum jocul framează și are stutter-uri. Ei bine, nici vorba de așa ceva în Elden Ring pe Steam Deck, și deși 40fps par puține, așa cum zice un prieten, „sunt 40 d-alea bune”.

Steam Deck OLED

Și ca să completăm lista, am zis să punem consola la treabă și cu un blockbuster mai recent, adică The Last of Us Part I. Iar cu ceva căutări pe internet după cele mai bune setări și puțin tinkering am reușit să obțin oriunde între 40 și 60fps, cu FSR activ. Și deși calitatea imaginii nu a fost cea mai grozavă, mi s-a părut mai grozav că te poți juca în astfel de condiții bune un joc AAA de ultimă generație, pe o consolă pe care o ți în palmă!

Baterie, Wi-Fi și alte diferențe

Acum că am vorbit despre ce era mai important, adică ecran și jocuri, înainte să încheiem vreau să trecem prin revistă și celelalte diferențe dintre modelul de bază și cel OLED, iar autonomia este un punct forte pentru versiunea mai scumpă. Pe lângă faptul că ecranul OLED este mai puțin flămând, noul model are un acumulator de 50Wh, cu 10 mai mult decât cei 40Wh de pe Steam Deck LCD. Pe lângă asta, și chip-ul din interior este ușor diferit, construit pe o litografie de 6nm care este mai eficient în timp ce livrează același nivel de performanță.

În lumea reală, toate aceste mici dar consistente îmbunătățiri se traduc într-o autonomie cu pâna la 50% mai mare, deci câștigi o oră întreagă de gaming în plus în titlurile solicitante. Asta nu e puțin lucru, iar cum principala critică a utilizatorilor de Steam Deck LCD este bateria, noul model se străduiește (și și reușește) să rezolve problema.

Steam Deck OLED

Un alt diferențiator este și standardul Wi-Fi suportat, care urcă de la Wi-Fi 5 pe LCD la Wi-Fi 6E pe OLED. Nu este cel mai recent standard, ăla-i Wi-Fi 7, dar 6E cu siguranță este suficient pentru majoritatea oamenilor. Nu am avut probleme de deconectare de la rețea pe tot parcursul testelor mele, deci modemul folosit de cei de la Valve este de bună calitate și funcționează cum trebuie. Vitezele puteau fi o idee mai mari, nu am reușit să scot mai mult de 60MB/s download nici pe rețeaua noastră Wi-Fi 7 cu 10Gbps, dar chiar și așa nu mă plâng.

Concluzie

Astea fiind spuse, Steam Deck este disponibil în mai multe configurații. Pentru gamerii cu buget redus, Valve continuă să vândă modelul LCD cu 256GB stocare pentru prețul de 420 de euro. În plus, până se termină stocurile deja existente, poți cumpăra și modelul cu 64GB stocare care, deși e cam puțin pentru jocuri în zilele noastre, toate Steam Deck-urile suportă card microSD iar ăsta costă doar 370 de euro.

Steam Deck OLED

Dacă ți-a plăcut ecranul de pe OLED și vrei și tu unul, aici ai două variante: modelul de bază vine pe OLED cu 512GB stocare și costă 560 de dolari în timp ce configurația cu 1TB costă 680 de dolari, o diferență prea mare din punctul meu de vedere. Sweetspot-ul în ochii mei este OLED-ul de 512GB, deoarece dacă ai nevoie de mai multă stocare pe parcurs poți arunca un card SD fără prea mari bătăi de cap, și la un cost mai mic decât dacă ai plăti totul upfront.

Trăgând linie, merită să îți cumperi un Steam Deck? Părerea mea e că da, da și iar da! Nu este cel mai puternic handheld și nu te vei putea juca jocuri AAA la detalii maxime în 60 sau mai multe fps, dar Steam Deck nici nu vrea să fie asta. Ce primești este o consolă construită foarte bine, cu un ecran de zile mari și cu suficientă autonomie încât să susțină și sesiunile mai lungi de joacă. Puterea din dotare este suficientă dacă nu te deranjează 30fps pe o consolă portabilă și prețul zic eu că este unul acceptabil pentru un pachet atât de complet cum este acesta.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button