Prevestind nimic mai puțin decât aducerea camerelor foto profesionale în era fotografiei computaționale, Canon dezvăluie primul senzor de 410MP pentru aparate Full-Frame, numai bun pentru optimizarea calității imaginii folosind procedee de pixel-binning și algoritmi sofisticați de procesare asistați de AI.
Canon, una dintre cele mai vechi companii din industria acum în declin a camerelor foto dedicate, semnalează capitularea în fața noului trend al fotografiei computaționale anunțând un senzor pentru camere full-frame de 35 mm, oferind o rezoluție de nu mai puțin de 410MP. Astfel, în loc de maximizarea calității foto prin folosirea de senzori optici cu dimensiune cât mai mare și rezoluție doar atât cât este nevoie, în ideea de a capta cât mai eficient lumina primită și păstra autenticitatea rezultatului final, noua abordare este una cu adevărat high-tech, deschizând calea pentru aparate foto profesionale mai versatile și adaptabile la diferite scenarii de fotografiere.
Rezervate de obicei aparatelor foto echipate cu cu senzori de format mediu, precum Hasselblad X2D 100C, rezoluțiile ultra-înalte deschid opțiuni interesante pentru profesioniștii care folosesc aparate full-frame. Cum ar fi o cameră de acest tip, care poate obține poze și videoclipuri folosind rezoluția întreagă de 410 MP. Până la urmă, dacă senzorul este suficient de mare pentru a capta lumină în mod adecvat, rămâne doar să te apuci de treabă.
Pentru context, noul senzor are o rezoluție video echivalentă 24K, care este de 198 de ori mai mare decât Full HD și de 12 ori mai mare decât 4K. Dimensiunea senzorului înseamnă, de asemenea, că este utilizabil cu obiective foto proiectate pentru camere full-frame.
Potrivit Canon, unul dintre dezavantajele senzorilor CMOS este că citirea datelor tind să dureze mai mult cu cât numărul de pixeli este mai mare. Pentru a rezolva această problemă, senzorul nou dezvoltat are un model de circuite reproiectat și o formațiune stivuită cu retroiluminare. Astfel, senzorul este capabil să atingă o viteză de citire de 3.280 megapixeli pe secundă.
Desigur, asemenea performanțe vin și cu un preț pe măsură, noua opțiune fiind cel mai probabil rezervată pentru camere flagship de tipul celor folosite de cineaști și profesioniști la cel mai înalt nivel.
Spre exemplu, rezoluția ultraînaltă ar putea ușura foarte mult editarea în post-producție a scenelor filmate pentru producții de cinema, prin zoom fără pierderi de calitate pentru obținerea încadrării perfecte, sau eliminarea oricăror trepidații nedorite în scenele dinamice. Cu sau fără folosirea unui sistem de stabilizare gimball.
Din păcate, același senzor de 410MP ultra-performant ar putea fi util și în scopuri mai puțin inocente, cum ar fi echiparea unor camere de supraveghere video cu largă acoperire, atât ca distanță dar și suprafață. Știți voi, scenele din filme unde cineva face zoom pe un suspect observat de la mare distanță și apoi activează opțiunea „enhance” pentru a obține o imagine perfect clară cu fața acestuia. Ei bine, cu un astfel de senzor ai putea face zoom în imagine și pe clipuri deja filmate, atât timp cât au fost salvate la rezoluție întreagă.