ȘtiriTech&IT

Ce aduce Wi-Fi 8, noul standard pentru rețele wireless care va înlocui Wi-Fi 7

Wi-Fi 8 vine să înlocuiască actualul standard Wi-Fi 7, promițând rețele wireless cu semnal mai stabil și acoperire mai bună, însă nu neapărat și viteze crescute. Sau cel puțin, nu cu prima generație de echipamente compatibile Wi-Fi 8.

Anunțat oficial de Wi-Fi Alliance la începutul acestui an, Wi-Fi 7 reprezintă un upgrade major pentru tehnologia wireless, care deblochează noi benzi de frecvență și mai multă lățime de bandă pentru buna funcționarea a rețelelor configurate în spații cu spectru radio congestionat, cum sunt apartamentele din ansambluri rezidențiale cu densitate mare, unde fiecare locatar are propria rețea Wi-Fi. Echipamentele de rețea WiFi-7 păstrează compatibilitatea cu frecvențele de rețea din prezent, însemnând că la rețelele Wi-Fi 7 se pot conecta fără probleme și dispozitive de generație anterioară, funcționând la vitezele maxim suportate de acestea. Putem avea în continuare rețele pe 2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz. Aceasta din urmă este o frecvență relativ nouă, inclusă anterior dpar în specificațiile Wi-Fi 6E.

Chiar dacă rețelele Wi-Fi 7 încă nu au ajuns să fie larg răspândite, din pricina numărului mare de echipamente care trebuie înlocuite pentru a funcționa la vitezele permise de noul standard, Wi-Fi Alliance lucrează deja la succesorul Wi-Fi 8, un document publicat de MediaTek detaliind câteva dintre punctele cheie ale noului standard.

specificații Wi-Fi 8 vs Wi-Fi 7

Identificat cu denumirea IEEE 802.11bn, viitorul standard Wi-Fi 8 ar putea debuta oficial peste câțiva ani, însă MediaTek și alți jucători din industria echipamentelor de comunicații proiectează deja cipuri pentru acesta. Potrivit informațiilor obținute pe surse, primele routere de rețea și dispozitive compatibile Wi-Fi 8 ar urma să intre pe piață din a doua jumătate a anului 2028.

Tot pe surse aflăm și că standardul Wi-Fi 8 ar putea permite rețele wireless cu viteză agregată de până la 100Gbps, obținută prin combinarea mai multor canale de comunicație și frecvențe. În creștere de la 48 Gbps, cât poate fi obținut (în mod teoretic) cu actuala generație de echipamente Wi-Fi 7.

Dar din punct de vedere tehnic, echipamentele 802.11bn vor fi aproape identice celor create pentru actualul standard 802.11be (Wi-Fi 7), documentația publicată de MediaTek arătând că grupul de experți și companii reunite sub umbrela Wi-Fi Alliance se concentrează mai degrabă pe îmbunătățirea aspectelor care țin de fiabilitate.

Spre exemplu, grupul lucrează la tehnologii precum Coordinated Spatial Reuse (Co-SR), Coordinated Beamforming (Co-BF) și Dynamic Subchannel Operation pentru a îmbunătăți stabilitatea conexiunilor și reziliența la interferențe:

  • Coordinated Spatial Reuse permite punctelor de acces să-și armonizeze puterea semnalului.
  • O extensie a tehnicilor predominante de direcționare a semnalului, Coordinated Beamforming poate direcționa semnalele mai precis între dispozitivele dintr-o rețea aglomerată.
  • Dynamic Subchannel Operation atribuie subcanale de date dispozitivelor, în funcție de capacitățile și nevoile acestora.

Astfel, viitoarele routere Wi-Fi 8 vor putea decide cum și unde să transmită semnale Wi-Fi, utilizând canale multiple pentru a reduce impactul interferențelor, asigurând conexiuni mai robuste și fiabile. Iar asta se poate traduce și în viteze de transfer îmbunătățite, mai ales în acele rețele conectate la limita de acoperire (ex. Wi-Fi-ul din hoteluri, aeroporturi sau alte spații publice cu benzi de frecvență puternic congestionate).

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button