ȘtiriTech&IT

TikTok interzisă în SUA. Decizia Curții Supreme și ce înseamnă din punct de vedere tehnic

TikTok interzisă în SUA devine realitate începând de duminică, 19 ianuarie, după ce Curtea Supremă a respins apelul final al companiei împotriva unei legi federale care solicită vânzarea platformei către un cumpărător american. Decizia afectează direct peste 170 de milioane de utilizatori americani, viitorul platformei și felul în care alte guverne ar putea adopta măsuri similare în reglementarea companiilor tech străine, folosind exemplul american.

O chestiune pe care n-am văzut-o clar explicată decât foarte rar este că vânzarea nu va afecta direct activitatea platformei din alte regiuni. TikTok este o aplicație deținută de ByteDance, compania-mamă cu sediul în China, care controlează operațiunile globale ale platformei. Vânzarea operațiunilor TikTok din SUA către o companie americană ar crea o entitate separată și independentă pentru piața americană, în timp ce ByteDance ar rămâne proprietarul operațiunilor din alte regiuni ale lumii.

Mai simplu spus, dacă operațiunile TikTok din SUA sunt vândute unei companii americane, acest lucru nu înseamnă că americanii vor controla TikTok și în alte părți ale lumii. Spre exemplu, vânzarea, dacă va avea loc, nu are nici un efect în România.

Un alt aspect de care se vorbește destul de puțin este că printre acționarii ByteDance sunt și fonduri de investiții americane și Emiratele Arabe Unite, nu doar entități din China

De ce este TikTok interzisă în SUA?

Interdicția are rădăcinile în preocupările de securitate națională. Oficialii americani susțin că legăturile dintre ByteDance, compania chineză care deține Tik-Tok, și guvernul chinez pot reprezenta un risc, datele utilizatorilor fiind vulnerabile la acces neautorizat. Deși Tik-Tok a negat categoric aceste acuzații, temerile legate de protecția datelor au dus la cerința ca ByteDance să vândă operațiunile sale din SUA.

Aplicația TikTok interzisă în SUA

Curtea Supremă a SUA a respins apelul depus de TikTok împotriva legii invocate în baza „International Emergency Economic Powers Act” (IEEPA). Această lege oferă guvernului autoritatea de a interzice aplicația pe teritoriul american, dacă operațiunile sale din SUA nu sunt vândute unui cumpărător american. Decizia nu reprezintă o analiză pe fondul cauzei (inclusiv aspecte precum libertatea de exprimare), dar permite aplicarea legii, bazându-se pe preocupările de securitate națională ca justificare principală.

De ce acum?

Telenovela Tik-Tok interzisă în SUA nu este nouă. Încă din 2020, administrația Trump a cerut vânzarea aplicației către o companie americană. Acest proces nu a fost finalizat, iar acum presiunea legală a revenit în atenție. Curtea Supremă a SUA a hotărât că măsura nu încalcă libertatea de exprimare, ceea ce lasă Tik-Tok cu două opțiuni: vânzarea operațiunilor sale din SUA sau interdicția totală.

Președintele Joe Biden a transmis că aplicarea interdicției va fi lăsată în mâinile administrației Trump, care urmează să preia conducerea pe 20 ianuarie. Donald Trump a declarat că va lua o decizie „în viitorul apropiat”, lăsând soarta aplicației într-o zonă de incertitudine.

Ce înseamnă interdicția din punct de vedere tehnic?

Dacă Tik-Tok va fi efectiv interzisă, asta ar presupune 3 lucruri evidente. Dacă TikTok va fi interzisă în SUA, accesul la serviciile sale ar putea fi restricționat prin eliminarea aplicației din magazinele digitale principale (App Store și Google Play) și prin întreruperea suportului tehnic pentru infrastructura de hosting din SUA. Aceasta ar face aplicația inaccesibilă pentru utilizatorii din Statele Unite, fără a afecta însă serverele și operațiunile TikTok din alte regiuni ale lumii. Un alt lucru ar fi oprirea actualizărilor; utilizatorii existenți vor rămâne cu o aplicație neactualizată și vulnerabilă la probleme de securitate.

Însă există soluții la aceste probleme: folosirea unui VPN și actualizarea aplicației din piețe independente gen APKPure, F-Droid, Aptoide, Uptodown, Aurora Store etc. Aceste soluții nu sunt  nepărat simple și implică costuri și riscuri legate de securitate. Aceste opțiuni ar putea fi folosite mai ales de utilizatorii avansați, dar nu reprezintă o soluție universală pentru toată baza de utilizatori. De exemplu, utilizarea unui VPN bun implică plata unui abonament, iar descărcarea aplicațiilor din surse terțe poate expune utilizatorii la aplicații modificate sau malware.

Este discutabil cât de greu sau de ușor este să folosești aceste soluții. Cine călătorește în străinătate frecvent sau are o înclinație naturală spre confidențialitate e deja familiarizat cu VPN-urile. Iar pentru europenii care au folosit un telefon HUAWEI după pierderea Google Mobile Services (GMS) în 2019,  să folosești o piață terță de aplicații e ceva obișnuit.

Impactul economic al interdicției

Decizia interzicerii TikTok în SUA nu afectează doar utilizatorii, ci și economia digitală. Aplicația este o platformă importantă pentru creatorii de conținut și pentru brandurile care își promovează produsele. Ross Smith, un creator de conținut de 32 de ani din Ohio, care administrează contul de TikTok @rosssmith, unde publică videoclipuri de comedie alături de bunica sa de 98 de ani, a declarat pentru BBC, în contextul unei posibile interdicții a aplicației în SUA: „Imaginează-ți că te duci la muncă și clădirea biroului tău pur și simplu a dispărut.”

Conform unui raport al Oxford Economics, în 2023, utilizarea TikTok de către întreprinderile mici și mijlocii din Statele Unite a generat venituri de aproape 15 miliarde de dolari, contribuind cu 24,2 miliarde de dolari la PIB-ul SUA și susținând aproximativ 224.000 de locuri de muncă.

Tik-Tok interzisă în SUA. Ce urmează?

Soarta aplicației este departe de a fi clară. ByteDance trebuie să găsească un cumpărător agreat de guvern pentru operațiunile sale americane pentru a evita interdicția. În urmă cu câteva zile s-a vehiculat numele lui Elon Musk. În lipsa unei soluții rapide, utilizatorii și creatorii trebuie să se pregătească pentru pierderea accesului la TikTok. Cum am explicat aici, unii au început deja să se orienteze către aplicația chineză RedNote, ceea ce e puțin ironic în acest context. Ce îi poate opri pe americani să interzică și RedNote, dacă are succes?

Articole asemanatoare

Back to top button