Microsoft pare că vrea cu tot dinadinsul să „saboteze” utilizatorii de Windows 10, oprind simultan orice formă de actualizări Windows (inclusiv cele de securitate), plus suportul pentru aplicații Office.
Desigur, este vorba de tratamentul oficial, rezervat companiilor care au achiziționat în urmă cu mai mulți ani sute de licențe pentru stații de lucru destinate angajaților. Toate fiind PC-uri cu Windows 10 și aplicații Microsoft din respectiva „eră”. Dar cum în universul software noțiunea de eră/epocă reprezintă un concept pur relativ în ce privește durata reală măsurată calendaristic, sute de milioane de PC-uri cu Windows 10 sunt oficial trecute cu eticheta de „fosile”, numai bune de aruncat la gunoi, chiar dacă respectivele echipamente încă sunt folositoare companiilor și angajaților acestora deopotrivă.
Potrivit unei postări făcute într-o pagină de asistență pe site-ul Microsoft Office 365, abonații suitei de aplicații office vor avea o mare problemă dacă folosesc PC-uri cu Windows 10, după luna octombrie 2024. Adică, fix atunci când Windows 10 intră oficial sub plutonul de execuție specificat în calendarul Microsoft.
Ce-i drept, asta nu înseamnă că aplicațiile deja instalate vor înceta brusc să funcționeze pe 14 octombrie. Mai ales dacă ai achiziționat suita Microsoft Office în pachet retail. Dar utilizatorii care dețin licențe valide vor fi pur și simplu „nesuportați”, dacă-și fac treaba cu un PC Windows 10 de asemenea nesuportat. În mod ironic, probabil că ai putea folosi fără probleme aplicații Microsoft Office sub o distribuție Linux, atât timp cât ambele se află în perioada de suport garantat a respectivului furnizor.
Dar dacă abonații Office 365 folosesc versiuni accesibile în spațiul cloud ale aplicațiilor numeroaselor instrumente însoțitoare, argumentul privind folosirea unei versiuni Windows nesuportate, care poate ”cauza probleme de performanță și fiabilitate în timp” atrage măcar unele suspiciuni pentru rea voință din parte Microsoft.
Din nou, aplicațiile Office 365 instalate pe sisteme cu Windows 10 nu vor înceta pur și simplu să funcționeze, iar abonamentele probabil că nu vor fi suspendate din oficiu. Dar va fi aproape ca și cum ai folosi o versiune piratată, odată ce Microsoft „se spală pe mâini” în privința oricăror probleme ce ar putea apăra pe parcurs. La fel și dacă ai achiziționat varianta fără abonament de Microsoft Office, folosirea acesteia nefiind blocată în baza termenii acordului de licență retail. Însă dacă Microsoft îți oprește din proprie inițiativă servicii de asistență dinainte asumate, pe motiv că nu folosești o versiune Windows oficial suportată, atunci angajamentul companiei pentru sprijinirea în orice situație a clienților de bună credință se transformă într-unul mult diluat, motivat de prioritățile intereselor corporatiste.
De asemenea, nu există niciun motiv tehnic pentru care aplicațiile precum Word și Excel să nu funcționeze în variantele lor găzduite pe web și bazate pe browser, fie în Edge, Chrome sau în orice alt browser. Cu toate acestea, Microsoft susține că performanța și securitatea se pot degrada pe măsură ce timpul trece, neputând garanta compatibilitatea PC-urilor care folosesc Windows 10 și după termenul limită stabilit pentru luna octombrie. Merită precizat că „politica modernă a ciclului de viață” nu este nicicum o noutate pentru clienții Microsoft, ultimatumuri similare fiind trimise și utilizatorilor Windows 7 și Windows 8, prin care dezvoltatorul Office se „leapădă” de orice obligații asumate în fața clienților software, dacă aceștia nu sunt complet sub umbrela ecosistemului de servicii si aplicații Microsoft suportate.