
Poate că vă mai amintiți de incidentul CrowdStrike, în care milioane de PC-uri Windows au rămas complet inutilizabile, prinse într-un ciclu nesfârșit de reporniri cu ecran BSOD după ce Microsoft a distribuit o actualizare Windows insuficient testată. Ei bine, învățând din greșelile trecute Microsoft a dezvoltat un utilitar Windows 11 cu nume sugestiv, Quick Machine Recovery, capabil să reînvie cu doar câteva click-uri orice Windows PC lăsat nefuncțional din cauze de natură software.
Rezultat al inițiativei Microsoft Windows Resiliency, anunțată în anul 2024 la câteva luni după incidentul care a paralizat activitatea a nenumărate companii și instituții din lumea întreagă, cauzând pierderi de zeci miliarde de dolari, utilitarul Quick Machine Recovery vine ca o extensie a mediului Windows Recovery Environment (Windows RE) în care orice PC cu sistem de operare Microsoft va porni ori de câte ori sistemul de operare principal nu poate fi încărcat cu succes.
Problema cu Windows Recovery este că se limitează la mecanisme dinainte concepute de Microsoft pentru a remedia probleme Windows comune. Iar dacă rutinele automate nu ajung la rezultatul dorit, atunci „beleaua” cade pe responsabilii IT (dacă există), care trebuie să se documenteze despre remediul care se impune și să îl aplice manual, urmând proceduri uneori complicate pentru a restabili fiecare PC afectat. Pur și simplu, sistemul imaginat pe la începuturile erei internetului nu ia în considerare și posibilitatea de a folosi ajutor extern. Spre exemplu, căutând pe un server Microsoft un remediu care se potrivește tipului de eroare întâmpinată și să-l aplice automat.
Aici intră în scenă Quick Machine Recovery, un nou software Microsoft conceput pentru a detecta, diagnostica și remedia defecțiunile critice din Windows 11:
„În cazul defecțiunilor sistemului, dispozitivele se pot bloca uneori în Windows Recovery Environment (Windows RE), impactând grav productivitatea și solicitând adesea echipelor IT să petreacă mult timp depanând și restabilind mașinile afectate”, explică Microsoft .
„Cu funcționalitatea Quick Machine Recovery, atunci când o întrerupere pe scară largă împiedică dispozitivele să pornească corect, Microsoft poate implementa în linii mari remedieri țintite pe dispozitivele afectate prin intermediul Windows RE – automatizarea remedierilor și aducând rapid utilizatorii la o stare productivă fără a necesita intervenții manuale complexe.”
Chiar dacă un software precum Quick Machine Recovery nu poate remedia pe loc o problemă nou apărută și care se manifestă la scară largă, șansele ca incidente precum CrowdStrike să cauzeze întreruperi de lungă durată ale sistemelor informatice se reduc considerabil, fiind de ajuns ca PC-urile afectate să fie pornite în prezența unei conexiuni active la internet pentru ca remediul să fie descărcat și aplicat imediat ce este disponibil.
În primă fază, declanșarea funcției Quick Machine Recovery prin nefuncționarea corectă a PC-ului este urmată de raportarea automată a incidentului către Microsoft. Iar dacă aceeași problemă afectează un număr de PC-uri neobișnuit de mare atunci cu siguranță incidentul va fi tratat cu maximă prioritate, o veritabilă echipă de intervenție intrând în acțiune pentru dezvoltarea în timp record a unui remediu. Spre exemplu, Microsoft poate comanda de la distanță eliminarea unui driver cu probleme sau actualizare nereușită, sau ajusta setările Windows în încercarea de a elimina simptomele problemei până la dezvoltarea unui remediu oficial.
În cazul companiilor, instrumentul poate fi preconfigurat cu acreditările de rețea, pentru a facilita implementarea remediilor și către PC-uri incluse în rețele protejate, fără a fi necesar accesul direct la serverele Microsoft.
Testat deocamdată în cerc restrâns, utilitarul Quick Machine Recovery va fi disponibil mai întâi utilizatorilor înrolați în programul Windows Insiders, urmând să aibă parte de un anunț oficial ceva mai târziu.