Lenovo Thinkbook iTwist 2024 si ThinkPad X1 Carbon Gen13 demonstrează că laptopurile de birou nu trebuie să fie plictisitoare (review)
Lenovo Thinkbook iTwist 2024 este, fără discuție, unul dintre cele mai spectaculoase convertibile pe care le am văzut vreodată.
De multa vreme nu m-am mai simțit atât de euforic in preajma unui laptop. Dar haideți sa vedem, întâi de toate, cu ce avem de-a face. Pe exemplarul de față nu am rulat niciun fel de teste de performanță, pentru ca este un sample. Adică nu avem de-a face cu un produs final comercial, disponibil, ci este este…un sample. Lenovo duce mai departe cu el îndrăzneala seriei Twist, o categorie mai experimentala din portofoliul lor. Toate aceste gimmick-uri, sa-ti urmărească fața sau sa-și schimbe formatul in urma unor comenzi vocale, sunt capabilități exotice pe care nu le vezi pe orice laptop. In rest, dispozitivul este oarecum standard.
Construcția este eleganta si destul de robustă, pare a fi un aliaj ușor de magneziu, iar laptopul rămâne destul de subțire, in ciuda faptului ca are niște mecanisme care sa rotească, sa plieze si sa deplieze ecranul. Dacă facem abstracție de aceste gimmick-uri, iTwist arata si se simte ca un laptop normal, si evident poate fi folosit si ca un laptop oarecare, deschizând si închizând manual lid-ul.
Tastatura este tipica Lenovo, adică foarte bună, așa cum găsim pe mai toate modelele lor cu pretenții, cu taste mari si bine spațiate, un Enter generos, slava domnului, un rând de taste multimedia miniaturizate in partea de sus si tastele page up/page down, micșorate si ele. Nu mă deranjează asta, tastatura este excelenta per ansamblu, o caracteristică utilă pentru publicul țintă al acestui laptop, adică zona de business si office.
Cursa tastelor este destul de lunga si sunetul pronunțat, dar nu este neplăcut sau zgomotos. Trackpad-ul este de dimensiuni medii, modelul asta nu urmează trendul actual cu trackpad-uri uriașe, dar este suficient pentru body-ul laptopului, si răspunde bine la comenzi.
Ca sa mai zăbovim puțin la exterior, mai este de menționat camera 1080p, poziționata pe aceasta protuberanta deasupra display-ului. Nu am găsit sa aibă vreun cover fizic, si este o adiție utilă.
Conectica este spartana, avem doua porturi USB-C, poziționate stânga-dreapta si cam atât. Iar pe spate, in coada șasiului care se prelungește puțin in spatele ecranului, avem doua vent-uri, pentru evacuarea aerului cald. Design-ul asta „cu coada” nu este cel mai actual, in trendul minimalist al thin&light-urilor de azi, dar dat fiind formatul convertibil al acestui laptop si gimmick-urile cu rotirea ecranului, pare o decizie de design inevitabila.
Si ultimul, dar nu cel din urma, ecranul este o bijuterie. Este un OLED 10bit capacitiv de la Samsung, cu o rezoluție de 2880 cu 1880 de pixeli, la 60 de Hz. Imaginea este frumoasa, așa cum te-ai aștepta de la un OLED, negrul este profund, culorile sunt naturale, dar suficient de vibrante, si singurul reproș ar fi ca ecranul e glossy, o alegere estetica pe care o înțeleg, dar care in lumina ambientala mai puternica prinde reflexii. Si unii ar mai putea comenta frecventa de 60 de Hz. Astăzi tot mai multe laptopuri, inclusiv dintre cele ieftine, beneficiază de display-uri la 120Hz. Dar din ceea ce privește strict acest iTwist, din punctul meu de vedere astea sunt chestii marginale, iar daca te agăți de ele înseamnă ca nu ai înțeles sensul acestui dispozitiv.
Twist nu trebuie sa fie nici cel mai bine dotat, nici cel mai puternic convertibil, ci doar practic si portabil. Probabil tot din aceste motive, vine motorizat cu un procesor Intel Core Ultra 7 din generația trecuta, un Meteor Lake 155H cu 6 nuclee de performanta si 10 eficiente, cu o frecventa de baza de 1,4 GHz si un consum de 28W.
Generația Meteor Lake de procesoare a fost una de sacrificiu. La finalul anului trecut, Intel au încercat o mica revoluție si au introdus pentru prima oara cele unități de procesare neurala pe procesoarele lor mobile. Doar ca NPU-ul acestui procesor are undeva pe la 11 TOPS pentru sarcinile AI, iar in 2024, când Microsoft a anunțat Copilot+, cerința a fost de 40. Dar procesoarele din aceasta serie nu sunt proaste, si au deschis drumul actualei generații de la Intel.
Deci acest Twist nu beneficiază de ultimul procesor Intel, dar cel de fata își face treaba in mod decent. El este însoțit de 32 GB RAM LPDDR5, la 7467 MTs, o memorie suficienta atât din punctul de vedere cantitativ dar si ca viteza, si un SSD Samsung de 512 Giga. Este o configurație tipica pentru un ultraportabil.
Placa video este un Intel Arc integrat, cum au multe convertibile, iar bateria de aproape 55 Wh, este si ea ok pentru consumul acestui sistem. Nu vorbim totuși despre o configurație comparabila cu actuale, cu zeci de ore de autonomie, pentru ca din acest punct de vedere, lucrurile au evoluat spectaculos in 2024. Iar acum, haideți sa vorbim despre cireașa de pe tort.
Prima si cea mai interesantă chestie este asta cu urmăritul fețelor. In mod normal, tu ești cel care se poziționează in funcție de laptop sau pur si simplu li răsucești pe masa in așa fel încât sa te uiți in camera. Twist propune o abordare mai out of the box, adică se tine ecranul după tine! In momentul in care activezi opțiunea asta de face tracking, display-ul, pe a cărui muchie de sus tronează camera, te urmărește si se poziționează in centrul imaginii. Hoop, hoop. Mi se pare tare șmecheria asta, chiar daca la fel de bine te poți lipsi de ea.
Ca practicitate, nu vad prea multe scenarii de utilizare, eventual acela in care ești la distanta de laptop si te miști prin încăpere.
Al doilea gimmick fain este cel cu comenzile vocale, si eu am identificat doua: Hi Twist, tablet mode si Hi Twist, laptop mode. Si ca prin magie, dispozitivul se face tableta sau laptop.
Apropo, asta am uitat sa menționez mai înainte la capitolul design: laptopul asta se poate transforma cu ușurința într-o tableta destul de mica si foarte eleganta, si care gratie ecranului touch, răspunde bine la comenzi. Dar iată ca poți sa faci aceasta conversie si prin comenzi vocale. Sigur, nimeni nu este atât de leneș încât sa nu fie in stare sa-si plieze si sa-si deplieze laptopul, sau sa rotească un ecran pentru a-si transforma dispozitivul in tableta, dar comenzile vocale au un oarecare wow factor. Dar din punct de vedere practic, asta nu este un must have, ci mai degrabă un nice to have.
Într-un noian de laptopuri care de care mai asemănătoare si mai plictisitoare, Twist este fără îndoiala o apariție.
Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen13
Daca ar fi vreodată sa părăsesc ecosistemul Apple, ThinkPad X1 Carbon Gen13 ar fi laptopul meu cumpărat fără sa clipesc.
Și dacă Lenovo Twist este o jucărie exotica, X1 Carbon este ceva foarte serios. Are tot si ceva peste. In primul rând, atunci când am pus mana pe el si l-am săltat de pe masa, era sa mi sparg fața. Forța pe care am depus-o a fost mai mare decât necesita greutatea redusa a acestui model.
Dacă te uiți spre el arata ca un laptop normal, de dimensiuni respectabile, dar in momentul in care li ridici, este mai ușor decât puful de pinguin. Are sub un kilogram, mai exact, bijuteria asta din carbon are 986 de grame. L-as compara cu o katana: este ușor ca fulgul si tare ca otelul. Si asta in condițiile in care chiar nu este un portabil miniatural. Are totuși 1.4 centimetri grosime si 31×21 cm, lățime si lungime.
Construcția este minunata, cu o singura balama lunga si solidă care leagă display-ul de șasiu, si care permite o depliere a ecranului de peste 180 de grade.
Tastatura este pur si simplu divină, atât ca format cat si ca spațiere. Tastele sunt mari si ușor concave, cursa este ideala, iar in mijlocul tastaturii tronează celebrul TrackPoint, cunoscut popular si ca Nipple. Așa ii sade bine unui Lenovo, care tine sa amintească de heritage-ul sau IBM.
La fel si trackpad-ul, deși nu foarte mare, este segmentat într-o suprafață de control, dar capabila si de click-uri, si butoane dedicate pentru click stânga si dreapta.
Fiind un laptop business pur sânge, are in rândul de jos al tastaturii si senzor de amprenta pentru deblocare rapida, si in partea de sus un rând de taste multimedia, suficient de mari si de îndemânoase. Deasupra ecranului avem firește webcam-ul, iar cover-ul fizic nu lipsește.
Pe rama displayului exista un switch manual care acoperă fizic obiectivul camerei si mai este chestie faina: in momentul in care descoperi camera, un LED alb iți indica faptul ca este activa.
Totul funcționează la superlativ si nu prea știu ce anume sa critic la el. Ok, ar fi ceva. Amprentele si grăsimea se vad destul tare pe ambalajul sau full carbon. In rest, chiar n-am ce sa-i reproșez.
Conectica este bogata si variata, cu doua porturi USB full, unul pe stânga, unul pe dreapta, doua porturi Thunderbolt in format USB-C, un HDMI full, jack de caști si microfon, pana si Kensington Lock. Poate si un card reader ar fi fost binevenit, dar lipsa acestuia nu este un deal-breaker. Până și modul in care Lenovo au inserat pe capac logo-ul este elegant, cu ThinkPad si X1 gravate pe capăt, iar punctul de pe i este un led roșu, iar X-ul este si el pe jumate roșu. Capacul se ridică fluid, fără sa clintească șasiul de pe masă, cu un singur deget, si cumva reușește sa nu fie flimsy.
Petrecerea continua cu un superb display OLED 2.8K, tratat antiglare si anti reflexie, cu o luminozitate de 400 de niți, 100% DCI P3, HDR500, Dolby Vision, frecventa la 120Hz si format 16:10.
Ce sa ceri mai mult? Este unul dintre cele mai mișto ecrane de laptop pe care le-am văzut, lucru confirmat si de măsurătorile noastre pe parte de acuratețe si uniformitate a culorilor si luminozității. Cei 120 de Hz sunt acolo, reflecțiile sunt cvasi-inexistente, luminozitatea este suficientă, iar culorile si acuratețea acestora sunt de vis.
La toate astea se adaugă si marginile subțiri ale display-ului, care măresc suprafață vizibila si care fac laptopul sa para mai mare decât este.
Deci construcție de excepție, robustețe de tanc, eleganta si greutate de balerina si un ecran excelent. Iar ceea ce se găsește la interior este pe măsura acestui exterior superlativ.
Un Intel Core Ultra 7 258V de ultima generație cu 8 core-uri, o placa grafica Arc Xe2, suficienta apentru scenariile de utilizare ale acestui laptop, 32 de giga RAM LPDDR5 la 8.533 MT/s, un SSD de 2 Tera PCIe Gen 5 si o baterie îndestulătoare, de 57 de Wh, cu încărcare rapida la 80% in mai puțin de o ora.
Apropo, pana si încărcătorul USB C, ce poate fi conectat la oricare dintre cele doua porturi in acest format este un GaN mic la stat, mare la sfat, de 65W. Pe parte de conectica wireless, avem WiFi 7 si Bluetooth 5.3.
Din punctul meu de vedere, asta este portabilul suprem pe Windows. Are foarte puține drawbacks, spre deloc. Am rulat si câteva teste sintetice, chiar daca X1 Carbon nu este genul de laptop orientat spre performanta bruta. In Geekbench 6 am scos un scor previzibil pentru acest procesor de 10.385 de puncte in Multi-Core si 2.562 in Single-Core, valori consistente cu ale altor modele cu aceeași motorizare. Repet, 258V este un procesor orientat spre eficienta, autonomie si mai puțin spre tocat cadre pe secunda.
Am instalat de amorul artei si un CS 2, am coborât rezoluția la 1080p si am dat setările grafice pe low, iar laptopul s-a menținut intre 70 si 100 de cadre pe secunda. Daca din când in când vrei sa te mai si joci, merge pe el un CS, Valorant sau LOL. Dar nu asta este scopul unui astfel de laptop, el este excelent pentru zona de office si business, si e un portabil ideal pentru calatorii.
Autonomia enorma, greutatea redusa si construcția de tanc li recomanda pentru acest scenariu nomad. Si îmi mențin afirmația de mai înainte: daca ar fi sa renunț la MacBook Pro-ul meu cu M3 Max cel de toate zilele si sa migrez înapoi pe Windows, asta ar fi laptopul pe care l-as vrea.
La momentul acestui video, nu l-am găsit in vreun magazin in Romania ca sa va pot spune un preț exact, in schimb, configurația testata de noi, cu SSD de 2 Tera, este puțin peste 2.700 de dolari pe magazinul global oficial al celor de la Lenovo. Si chiar daca unora le-ar putea părea un scor mare, eu consider ca merita fiecare cent. Este sobru, este simplu, robust, si are acest aer clasic, care-mi place.
Si acestea fiind zise, ne oprim aici. Care dintre cele doua modele prezentate azi v-a plăcut mai mult si de ce? Twist-ul in stil Harry Potter sau aceasta katana corporatista? Lăsând glumele de o parte va aștept opiniile in secțiunea de comentarii. Iar daca ceea ce cauți nu este un laptop, va aștept pe zona.store, magazinul nostru online, unde avem desktop-uri capabile sa înfrunte orice joc sau aplicație. Tot acolo găsești si tricourile noastre personalizate din colecția noua.