![Apple iPhone pliabil](/wp-content/uploads/2025/02/Apple-iPhone-pliabil-780x470.jpg)
Apple va lansa un iPhone pliabil. Am auzit asta de atâtea ori încât aproape că pare o glumă, compania care a lansat primul smartphone în sensul modern al cuvântului demonstrând o incredibilă reticență la schimbare, amânând parcă la nesfârșit adoptarea unor tehnologii și concepte regăsite de mulți ani la competiție.
Totuși, s-ar părea că Apple are telefoane pliabile aduse la stadiul de prototip iar lucrurile avansează, pe canalele obișnuite de zvonuri apărând chiar informații despre posibile specificații și trăsături de design. Spre exemplu, un leaker pe nume HaTaO dezvăluie în rețeaua X că primul pliabil Apple va fi un dispozitiv în stilul Galaxy Z Fold 6, asemănările vizând inclusiv aspectul de „carnețel”. Altfel spus, primul iPhone pliabil nu va fi chiar atât de subțire pe cât ai vedea la unele pliabile chinezești, compania americană încercând să împace atât limbajul de design folosit deja cu actuala serie iPhone, cât și preocupările legate de fiabilitatea unui dispozitiv de primă generație.
Telefonul este așteptat să aibă o grosime de 9,2 mm atunci când este pliat, în timp ce în stare desfășurată va avea o grosime de 4,6 mm. Pentru referință, Galaxy Z Fold 6 de la Samsung are 5,6 mm grosime când este desfășurat și 12,1 mm grosime când este pliat.
O altă caracteristică asupra căreia Apple insistă foarte mult este un ecran pliabil care se deschide perfect, fără cută vizibilă, eșecurile inginerilor care nu au reușit să livreze un astfel de produs fiind parte din motivul pentru care lansarea noului iPhone întârzie atât de mult. Potrivit sursei acestui zvon, un anume Jukanlosreve, telefonul „dispune de un mecanism mare de pliere pe partea stânga-spate”, sugerând că Apple a depus eforturi inginerești deosebite pentru perfecționarea acestuia.
Știm deja că acest ideal este urmărit și de alți producători de telefoane pliabile, dar este foarte dificil să creezi un mecanism de pliere care să țină ecranul perfect drept și în același timp să nu aibă probleme de fiabilitate mai târziu.
În ce privește ecranul propriu-zis, probabil că acesta va fi furnizat de Samsung, sau cel puțin va folosi sticla UTG dezvoltată în exclusivitate de producătorul sud-coreean pentru a oferi mai multă rigiditate și planeitate deosebită ecranelor flexibile.
Chiar dacă materiale precum titanul ar putea fi folosite pentru rigidizarea unor elemente de importanță critică, cum ar fi balamaua și suportul ecranului, șasiul carcasei va fi din aliaj de aluminiu, Apple dorind să evite pe cât posibil escaladarea costurilor de fabricație la un nivel neprofitabil.
Primul iPhone pliabil va avea, cel mai probabil, doar cameră duală la partea din spate, cu lentile wide și ultra-wide de tip convențional, carcasa neoferind suficient spațiu și pentru modulul periscope. În schimb pentru camera selfie ar putea fi selectat un nou tip de meta-lentile, mai subțiri și mai ușoare decât cele convenționale, care să poată funcționa din constrângerile de spațiu împreună cu un senzor optic suficient de performant pentru un telefon premium.
La fel ca alte telefoane pliabile, noul model iPhone va folosi un aranjament cu doi acumulatori, câte unul pentru fiecare jumătate de carcasă, oferind o capacitate cumulată de aproximativ 5000mAh. Probabil că acumulatorul va folosi și tehnologia 3D stacked, permițând reducerea suplimentară a grosimii bateriei fără o scădere proporțională a capacității de înmagazinare a energiei.
Cât despre posibilul calendar de lansare, toate zvonurile de până acum indică momentul lansării iPhone 18, în toamna anului viitor, primul iPhone pliabil apărând ca un „invitat-surpriză”, cu disponibilitate imediată și nicidecum în serie limitată. Potrivit informațiilor obținute pe surse, Apple speră să vândă 8-10 milioane de unități în 2026 și undeva spre 20 milioane de unități în 2027. Spre comparație, estimările Samsung anticipează vânzări de telefoane pliabile nu mai mari de 5 milioane de unități pentru anul în curs.