
OpenAI a anunțat SearchGPT în iulie 2024 ca un ”un prototip temporar” al noilor funcționalități de căutare AI, menite să ofere răspunsuri rapide și actualizate, cu surse clare și relevante. Redenumit ChatGPT search, probabil cel mai de temut adversar Google Search este disponibil de acum în mod oficial, putând fi accesat gratuit și fără nevoia unui cont de utilizator.
ChatGPT search folosește puterea modelelor AI pentru a reimagina practic de la zero noțiunea de căutare pe internet, oferind rezultate relevante în mod practic instantaneu și fără să trebuiască să „periezi” prin liste cu rezultate interminabile. De fapt, nici nu mai ai nevoie să accesezi alte site-uri din internet, motorul de căutare bazat pe tehnologiile ChatGPT oferindu-ți în clar toate informațiile de care ai nevoie. Ba chiar poți conversa fără probleme cu chatbotul AI, aproape ca și cum ar fi o persoană reală, dezvoltând o căutare începută de la câteva cuvinte cheie într-o veritabilă conversație cu întrebări și răspunsuri. Poți face asta tastând într-o casetă de dialog, sau vorbind pur și simplu cu AI-ul dotat cu sinteză vocală, extrem de sociabil și jovial.
Strategia OpenAI cu ChatGPT search se diferențiază de căutarea cu Google Search bazată pe potriviri algoritmice generate pe baza cuvintelor-cheie. Google Search te îndrumă generând o listă cu rezultate care se potrivesc criteriilor tale, în timp ce alternativa OpenAI îți oferă direct răspunsul căutat, fără a direcționa utilizatorii către sursele originale. Sigur poți face asta din propria inițiativă accesând linkurile prezentate de AI drept surse de informare, însă nu ești obligat să o faci iar asta probabil că va reduce în mod drastic volumul de trafic către site-urile editorilor. Și cum acestea depind în bună măsură de indexarea și traficul venit din motoarele de căutare, este ușor de anticipat cum veniturile din publicitate calculate după numărul de afișări vor avea de suferit pentru site-urile ale căror informații sunt centralizate și livrate utilizatorilor într-un format ușor „digerabil” de servicii precum ChatGPT search.
ChatGPT search poate fi accesat pentru obținerea de informații pornind de la întrebări și cuvinte cheie, dar și pornind de la simple imagini sau mostre audio. AI-ul poate afișa hărți, imagini și rezumate, poate ghida utilizatorii către atracțiile locale, poate prezenta rețete, toate astea afișând și sursa pentru rezultatele generate. Și cel puțin deocamdată, o face într-un stil conversațional prietenos, fără reclame și titluri clickbait.
Merită precizat că ChatGPT search nu este primul motor de căutare condus în întregime de AI. Lansat în urmă cu ceva timp, Perplexity permite utilizatorilor să caute pe web fără un cont. Însă am putea argumenta că tehnologiile mult mai puternice folosite de OpenAI au potențialul de a genera rezultate mai elaborate și cu mai puține greșeli. Deja, ChatGPT are de șase ori mai multă cotă de piață decât Perplexity, conform datelor de la BrightEdge, iar diferența dintre cele două probabil că se va amplifica, acum că ChatGPT search este disponibil oficial.
Direct amenințat de competiție, Google nu pierde timpul și dezvoltă propria versiune Google Search argumentată cu tehnologiile Gemini, de asemenea capabil să genereze un rezumat conversațional al căutării inițiate de tine. Dar și în interpretarea Gemini, rezultatele ies deasupra pagini tradiționale cu rezultate Google Search și sunt atât de convingător formulate încât utilizatorii nu aproape nici o motivație să continue căutarea în modul clasic, consultând lista cu rezultate și vizitând site-urile respective.