ReviewsTECHTelefoane

Honor Magic7 Lite – Baterie cât pentru toată lumea (Review)

Cu toții urmărim acel High care ne umple de dopamină când prindem o ofertă bună și suntem convinși că banii cheltuiți au adus mai multă valoare decât trebuia.

Urmărind prezentarea lui Magic7 Lite nu știam care parte să mi se pară cea mai interesantă, am notat multe promisiuni pe care abia așteptam să le testez.. Care din ele va deveni acel identificator pentru mezinul familiei Magic7? Să-l prezinți prietenilor la grătar ca „Honor Magic7 Lite cu ecran cu care spargi nuci sau bați cuie” sau „Magic7 Lite cu bateria bombă”, mă rog nu neapărat bombă că lumea nu reacționează bine când zici baterii și bombe în aceiași propoziție, dar înțelegeți voi.

Hai să-i alegem titlul împreună, aruncați și voi mai jos în comentarii, cum am aruncat eu cu telefonul zilele astea, care atribut al acestui telefon mid-range vi se pare cel mai impresionant. Să începem:

Design & Construcție

Designul general al lui Honor Magic7 Lite aduce a telefoanele flagship de acum câțiva ani. Recunosc că nu sunt mare fan al acestui stil de telefoane cu ecran și spate curbat pe margini care se întâlnesc într-o ramă foarte subțire, care, în cazul acestui telefon, este atât de subțire încât are nevoie de o îngroșare temporară pentru a acomoda butoanele.

De ce nu sunt fan al acestui stil? Pentru că mi se par foarte alunecoase și pentru că, în experiența mea, vei simți această diferență mai ales când bagi/scoți telefonul din buzunar. Un alt dezavantaj al ecranelor curbate pe lateral este faptul că în cazul căderilor pe ecran nu ai o ramă mai groasă care să preia din impactul cu o suprafață de contact dreaptă. Mai mult de atât, în gaming mi se pare și mai greu să ai siguranță în grip, mai ales dacă transpiri puțin în palme.

Ajută totuși camera bump-ul de care-ți poți rezema degetul arătător atunci când îți alunecă din mână Magic7 și datorită spatelui lucios. În fine, realizez că am deviat prea mult, probabil că pe mulți nu-i deranjează si chiar preferă astfel de construcții sau majoritatea folosesc o husă care minimizează din problemele de grip, caz în care well… what do I know?

Să ne întoarcem la construcție: Culoarea testată a lui Magic7 Lite este Titanium Purple, acesta fiind disponibil și în Titanium Black. Mov-ul ales de Honor pentru acest telefon este plăcut, identificabil dar fără să-ți sară în ochi prea rău.

Magic7 Lite este în rest un telefon normal, cu butoanele de power/volum pe dreapta, cu portul de încărcare în jos și cu difuzoare stereo care flanchează ecranul.

Spatele acestuia este puțin lucios, reflectând diferite nuanțe de mov în lumină.

Grosimea lui Magic7 Lite este de aproximativ 8 milimetri, la o greutate ușurică de aproximativ 190 grame. Greutatea m-a surprins inițial mai ales ținând cont de bateria imensă de sub capotă, dar vom discuta de baterie mai pe îndelete la capitolul aferent.

Și în cazul lui Magic7 Lite ne lovim iarăși de un setup de camere de tip insula-aragaz cu coaja zimțată. Doar două din ochiuri sunt ocupate de camere însă, celelalte 2 fiind rezervate pentru blitz și pentru senzorul de adâncime.

Camera frontală de 16MP a lui Magic7 este flancată de un senzor de lumină ambientală, astfel mărind locașul necesar către un mini-notch. Unul din rolurile acestui senzor este să contribuie și la sistemul Circadian Night Display despre care vom discuta mai jos.

 

Durabilitate

Trebuie să deviem de la structura comună a review-urilor mele pentru a vă prezenta un mare selling point al acestui smartphone, anume Durabilitatea. HONOR sunt încrezători că Magic7 Lite va supraviețui unor scenarii destul de brutale de neglijare în utilizare normală, ba mai mult de atât, chiar ne-au încurajat să abuzăm de acest telefon în scopuri educaționale, evident :D.

La o primă vedere Magic7 Lite pare a fi un telefon normal, ca oricare alt smartphone disponibil pe piață, nicidecum unul capabil să reziste ce urmează să vă descriu: Cumva te aștepți la un design similar modelelor  cauciucate, urâte foc, atunci când te gândești la telefoane rezistente la neglijență, nu la un plăpând mov subțirel, drăguțel.

Construcția solidă este ajutată și de o stratificare în stil ceapă cu 3 layere pentru a rezista atât la apă cât și la praf fără să te taxeze dacă folosești telefonul cu ecranul ud. În ploaie nu am apucat că nu m-a ajutat vremea dar udat artificial raportez că nu a luat-o razna telefonul, cum fac multe când au ecranul ud și vrei să interacționezi prin atingere.

Testarea lui HONOR Magic7 Lite a fost o adevărată gură de aer și să vă explic de ce: în mod normal sunt foarte atent cu dispozitivele testate, în mare parte pentru că vreau să am ce să filmez/pozez la finalul testării dar și pentru că multe sunt sample-uri venite înainte de lansare și nu ai cum să obții altul dacă-l strici, iar în cazul acestuia nu am avut nicio grijă după ce am văzut la ce rezistă.

De menționat din start că Magic7 Lite este SGS Certified 5-Star Drop Resistance

Scăpat pe jos, atât din greșeală cât și intenționat, Magic7 Lite parcă mă tachina: DOAR ATÂT POȚI?! Așa că a trebuit să-l mustrez puțin dând cu el, la fel de… din greșeală, de câteva ori de tocul ușii. Dezamăgit de rezultat am continuat să caut cu ce să mai abuzez acest telefon, pentru voi desigur, nicidecum în scopuri terapeutice.

Dacă totuși vrei să adaugi ÎNCĂ un nivel de siguranță lui Magic7 Lite află că există o husă specială de tip Airbag, vândută separat, care l-ar face și mai rezistent la impacturi.

Teoretic poți „uita” telefonul în congelator și acesta va funcționa fără probleme chiar și la temperaturi de până la -30 grade Celsius. Ocazie perfectă de testat iarna dar…. m-am întors cu coada între picioare la congelator.

Ecran

Ecranul lui Magic7 Lite este un alt loc unde s-a investit o parte mare din bugetul telefonului. Acesta este în linie cu ecranele unor telefoane considerabil mai scumpe. Am fost impresionat de luminozitatea pe care o poate atinge, adică un 4000 nits maxim la nivel local dar și de calitatea culorilor redate de panoul acestuia. Vorbim de un AMOLED de 1224 x 2700 pixeli pe 10 bits de culoare, capabil să redea 1 miliard de culori diferite la o rată de reîmprospătare de 120 de Herzi (cadre pe secundă). Rezoluția 1224 x 2700 pixeli este mai rară pentru acest segment de preț și trebuie punctată ca un avantaj.

Poți alege între 60 sau 120 cadre pe secundă sau poți lăsa telefonul să decidă, ține de tine. În mod evident, menținerea ecranului la 60 Herzi va rezulta într-o mica economie de baterie dar navigarea prin telefon nu va fi la fel de smooth. Deja știți părerea mea: 120 all the way!

Un alt punct de interes la capitolul ecran este suita de funcții pentru protejarea ochilor utilizatorilor denumită HONOR Eye Comfort Display. Acesta înglobează funcții precum:

  • Circadian Night Display – Un sistem care va ajusta temperatura culorilor ecranului în funcție de orele de apus/răsărit locale sau pentru zona în care ai setat tu telefonul. În teorie, acest lucru ar trebui să te ajute să dormi mai bine, scăzând nivelurile de lumina albastră treptat, în timpul zilei, pentru a nu te expune la modificări bruște.
  • Filtrul de lumina albastră denumit Eye Comfort – care scade nivelul de lumină albastră între anumite ore fixe.
  • Dynamic și PWM Dimming – sistem de aprindere/stingere rapidă a pixelilor cu scopul de a reduce impactul  flickering-ului asupra ochilor. Frecvența utilizată de panoul lui Magic7 Lite este de 3840Hz

Chipset

Dacă și voi vă întrebați, cum mă întrebam și eu când am văzut prima dată acest telefon, unde s-au economisit banii? Ei bine vă spun eu: La procesor!

Dacă HONOR a vrut să impresioneze prin construcție, prin durabilitate, baterie etc undeva undeva trebuia să „cut some corners” așa că a jucat-o safe la procesor care este un Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1, un chip mid-range lansat în 2022 și importat direct din predecesorul Magic6 Lite.

Există totuși și un avantaj în utilizarea acestui chip: telefonul nu se încinge niciodată, nici măcar în stress testuri. Un run de Wild Life în 3DMark a ridicat temperatura cu 2 grade, de la 22 la 24 grade, iar un Stress Test de la 24 la 31 grade, aproape insesizabil pentru utilizator.

 

Camera

Hai să trecem și la un punct foarte bun al lui Magic7 Lite, camera principală. Aceasta este un obiectiv de 108 MP, f/1.8, (wide), cu sensor de dimensiunea 1/1.67″, auto focalizare cu detecție a fazei și stabilizare optică.

Tradus în română: Focalizarea și declanșatorul sunt destul de rapide iar detaliile pozelor surprinse sunt acceptabile spre bune cu un dynamic range satisfăcător. Se vede că bugetul pentru camera al lui Magic 7 Lite s-a dus în proporție de 90% către camera principală.

Balansul de alb este în general echilibrat, iar AI-ul nu-ți va exploda anumite culori fără sens, ceea ce mi-a plăcut. Ce mi s-a părut interesant este că în anumite situații zonele întunecate ale pozelor au fost mai bine diferențiate și detaliate de „obiectivul” cu zoom. Mai jos un exemplu.

Există și un mod Highlights Capture care se folosește de un AI antrenat cu peste 8 milioane de imagini cu o gamă largă de scenarii, de subiecte în mișcare pentru a surprinde mai bine mișcare, zâmbete sau animalele de companie care nu au stare. Mai jos câteva tentative ale mele de a surprinde sărituri cât mai clare.

Aceasta mai folosește și pixel binning 9 în 1, pentru a te păcăli că ai parte și de zoom dar cadrele făcute cu 2x și, respectiv 3x sunt tot cu camera principală. Calitatea totuși nu are de suferit prea rău.

Portretele ies chiar bine în lumina zilei. Poți face un efect de fundal și mai agresiv activând Bokeh Mode, dar acesta poate uneori să strice identificarea subiectului. Practice makes perfect, îndată ce te prinzi de ritmul telefonului nu va trebui să ai multe poze refăcute.

Zoom-ul de 3X grație tehnologiei de pixel binning pierde ceva detalii dar nu cât te-ai aștepta. Cu acest “obiectiv” pozele portret vor ieși decente, cu un efect de fundal bun.

Aperture Mode poate fi folosit pentru a crea niște efecte de fundal similare cu cele de la Portrait Mode dar pentru orice subiect decizi.

Obiectivul secundar, ultrawide de 5 MP, f/2.2 nu are mare distorsiune laterală dar pierde multe detalii fiind destul de slabă. Nu aș folosi-o în locul camerei principale care este considerabil mai competentă. Doar în caz de urgență, dacă vrei să prinzi neapărat un obiectiv în cadru și nu te poți da tu în spate mai mult.

Fotografia în lumină redusă este și ea decentă cât timp te limitezi la obiectivul principal. Acesta produce cadre destul de echilibrate chiar dacă introduce puțin noise. Luminile puternice precum cele stradale creează un mic efect halo care poate copleși local detaliile imaginii.

Modul zoom 3X a fost foarte interesant de folosit, având cadre surprinse bine dar și câteva failuri, un fel de hit or miss la capitolul noise și nivel de detalii. În zone bine iluminate, luminile stradale par să extindă efectul de halo destul de mult cât să distorsioneze din detaliile cadrelor.

 

Filmarea poate fi și 4K dar doar la 30 de cadre pe secundă.

 

AI

O să încerc să mă abțin pe viitor din a menționa toate funcțiile de creat text, rezumare a acestuia, traduceri, modificare a tonului sau transcriere disponibile pe toate telefoanele, atât în implementarea proprie, prin diferitele aplicații de Notes sau interacțiuni cu Gmail, cât și variantele din partea Google Gemini. Da, sunt prezente și aici, cu ceva îmbunătățiri în sensul că poți prelua text din imagini sau alte aplicații cu ajutorul Magic Portal și-l poți transporta direct în Notes unde te poți apuca de treabă. Acesta este un gimmick chiar interesant.

Cea mai folosită funcție AI în continuare este AI Eraser, funcție care m-a surprins în anumite scenarii. De esemplu, în pozele de mai jos mi-a eliminat correct mini-copăcelul și a continuat inclusive umbrele în spatele acestuia, ceea ce e chiar neașteptat.

Dar sunt în continuare cazuri în care AI Eraser își arată limitele. Mai jos putem observa un cadru în care fiindcă nu a știut cum să completeze spațiul lăsat în urma ștergerii mașinii, a decis să insereze o …. altă mașină mai mica.

Nu există buton explicit de Erase People, dar poți încercui oamenii pe care-I dorești scoși din poză. De multe ori va trebui să revii și asupra umbrelor lăsate în urmă, dar produsul final este chiar bun pentru social media.

Meniul principal dar și cel drop-down de notificări/command center au fiecare un widget populat cu AI Suggestions, aplicații/opțiuni de care AI-ul consideră că le vrei la îndemână, bazat pe urmărirea obiceiurilor tale de utilizare.

De menționat că în 2025 Honor plănuiește să lanseze mai multe funcții AI pentru toate telefoanele sale deci avem ceva potențial deblocabil ulterior dar sincer, oricum toată lumea folosește doar AI Eraser.

Alte funcții MagicOS 8.0 includ:

  • Magic Portal permite o interacțiune interesantă atât cu imagini cât și între diferite aplicații în sine. Poți extrage text dintr-un scan sau o imagine și-l poți trage către o altă aplicație precum Notes ca să-l prelucrezi sau să pui telefonul să-ți citească textul cu voce. Există și limba română, chiar dacă nu este perfectă redarea audio.
  • Dynamic Island… pardon Magic Capsule este reinterpretarea HONOR a insulei dinamice prin care poți interacționa direct cu notificări precum o alarmă setată fără să deschizi aplicația pur și simplu.

  • Parallel Space este o funcție foarte utilă pentru cei care vor să izoleze munca de mediul personal. Aceasta permite „separarea” diferitelor aplicații în 2 medii diferite. Poți avea galerii de poze diferite, mailuri logate, unul pentru muncă, unul personal, 2 conturi de Telegram, Whatsapp, Facebook etc ca și cum ai avea un telefon secundar fără să ai un telefon secundar fizic.

Difuzoarele

Menționez și difuzoarele la caracteristici definitorii ale lui Magic7 Lite chiar dacă acestea nu sunt cele mai clare sau băss-oase difuzoare, acestea totuși sunt stereo, ceea ce e un punct bonus pentru categoria sa de preț, dar ating și un volum peste medie. Sunt frecvențe care sunt distorsionate când treci la 300% volume (care by-the-way este doar în nume 300% pentru că nu crește atât de drastic volumul) dar sunt bune pentru momentele acelea rare când îți lipsește acel puțin extra volum într-un mediu zgomotos.

Bateria

Șase mii șase sute de miliamperi/oră! Care erau șansele să citești asta curând la bateria unui telefon mid-range? D-apăi și construcție nouă cu anod Siliciu-Carbon. Se pare că am găsit un alt punct în care Honor a investit bine ca să-l delimiteze pe Magic7 Lite de concurență.

Căutând inițial specificații pe net mi s-a părut foarte interesant faptul că frații mai mari Magic7 și Magic7 Pro au baterii mai mici de fapt ca mezinul familiei Lite. Trebuie luat în considerare, totuși, și spațiul interior care, în cazul telefoanelor cu mai multe dotări precum încărcare wireless, camere mai potente, soluții de răcire mai complexe necesare pentru procesoarele mai puternice etc, devine mult mai limitat, deseori fiind nevoie să sacrifici din baterie ca să menții grosimea țintă. Fie vorba între noi, m-aș bucura mai tare de o baterie gigant decât 2 milimetri în minus la grosime, dar poate sunt eu special.

Pentru situații de maximă urgență există Ultra Power Saving Mode care promite aproximativ 50 de minute de apeluri vocale în 2% baterie rămasă. Nu am suficienți prieteni care să comunice pe voce mai mult de 1 minut așa că o să-i credem pe cuvânt pe HONOR, momentan. Tot ce pot spune este că odată activat acest mod prelungește semnificativ bateria, în caz de nevoie.

Înapoi la review: Utilizat normal cred că vei putea scoate 2 zile din bateria lui Magic7 Lite, iar încărcarea este chiar rapidă la 66W putere, ajungând la 50% în circa 20-25 de minute. Nu există încărcare wireless.

Concluzii

Nu toate telefoanele trebuie să fie bune la toate categoriile, iar Magic7 demonstrează că dacă vrei anumite capabilități făcute cum trebuie nu trebuie să te duci la flagship-uri neapărat.

„The little phone that could” este probabil cea mai bună descriere pe care i-o pot atribui lui Magic7 Lite de la HONOR. Acest telefon a surprins prin reziliență, durabilitate dar și un ecran foarte capabil, peste gama lui de preț. Piperezi peste acestea o cameră decentă, pentru că pe cea ultrawide nici nu o menționez, și o baterie extraordinară și ai rețeta unui very good deal.

Dacă ai o rudă sau prieten neîndemânatic atunci nu ezita să-i direcționezi către acest tank de telefon, se va distra maxim și va fi mai liniștit pentru că-i elimini una din griji.

HONOR Magic7 Lite este disponibil începând cu 17 ianuarie 2025, în două variante de culoare: Purple (Titanium Purple) și Black (Titanium Black).

  • Magic7 Lite varianta 8+256GB, va fi disponibil pentru achiziție la prețul recomandat de 1799lei.
  • Magic7 Lite varianta 8+512GB, va fi disponibil pentru achiziție la prețul recomandat de 1999lei.

Alex Constantinescu

Mare fan tehnologie, sunt ca un copil într-un proverbial candy store de fiecare dată când vine o cutie cu ceva tech nou cu care să mă joc. Scriu de vreo' 10 ani pe Internet despre laptopuri, periferice, telefoane inteligente și diferite alte gadgeturi interesante. Pe lângă tech mai sunt obsedat de Jordani, un ocazional Lego pe ici pe colo și masochist cu jocuri multiplayer, în ciuda faptului că vârsta începe să-și spună cuvântul și ținta/viteza numai e ce a fost. Aia e...

Articole asemanatoare

Back to top button