ȘtiriTech&IT

Google pare că a omis o dotare Pixel 10a esențială pentru fanii seriei

Încadrat la gama mid-range, Pixel 10a ar trebui să fie alternativa mai accesibilă a echipării Pixel 10 de nivel premium, Google făcând o tradiție din a oferi dotări aproape neschimbate pentru fanii Pixel care au ezitat tentației de a face upgrade la modelul lansat mai devreme.

Parte din „contractul” cu fanii seriei de telefoane Pixel, prezența unui chipset Tensor din aceeași generație cu modelul nou lansat nu mai e chiar atât de garantată, surse din rândul partenerilor OEM informând că anul acesta Google va fi mai zgârcit de obicei, ducând tăierile de costuri la un nivel care ar putea îndepărta acei fani mai atenți la detalii.

Astfel, Google Pixel 10a ar urma să fie un Pixel 9 cu „facelift”, adăpostind o configurație bazată pe chipsetul Tensor G4 de anul trecut. Iar diferențele nu sunt tocmai mici, cumpărătorii care aleg opțiunea Pixel 10 de nivel premium primind un procesor pe 3nm realizat cu un proces de fabricație TSMC mai eficient și puternic. În schimb, dacă optezi pentru alternativa Pixel 10a află că te-ai putea alege cu același procesor pe 4nm fabricat de Samsung Foundries, ale cărui limitări probabil că le cunoști deja.

În orice caz, noul model Pixel 10a apare în documentația internă a Google cu numele de cod STA5 ”stallion”, dezvăluiri de ultim moment indicând că Google ar avea încă o versiune Pixel 10a prototip, de această dată echipată cu o versiune personalizată a procesorului Tensor G5, factorii de decizie din fruntea companiei rămânând să aleagă varianta care primește undă verde pentru producția de serie.

Tot pe calea zvonurilor aflăm și care ar putea fi planurile pentru următoarea generație Pixel 11, noul lineup urmând să includă obișnuitele variante cu designul candybar plus un model pliabil:

  • Pixel 11, nume de cod cubs sau 4CS4
  • Pixel 11 Pro – grizzly sau CGY4
  • Pixel 11 Pro XL – kodiak sau PKK4
  • Pixel 11 Pro Fold – yogi sau 9YI4

Din păcate este prea devreme pentru detalii complete despre o serie de telefoane programată pentru lansare în a doua jumătate a anului 2026. Aflăm totuși că Google dezvoltă viitorul chipset Tensor G6 sub un proiect referit cu numele de cod ”malibu”, urmând un proces de fabricație pe 2nm și țintind nimic mai puțin decât surclasarea rivalului Apple iPhone în termeni de performanțe AI.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button