ReviewsTECH

EZVIZ RS20 Pro – un aspirator robot care spală la fel de bine cum aspiră (review)

Vin sărbătorile, iar în timp ce mulți se înghesuie pe la magazine, atât în format fizic cât și online, să își cumpere laptopuri, console de jocuri și telefoane, sunt convins că unii dintre voi aveți niște aspirații ceva mai practice. De pildă, o astfel de perioadă de sărbători atrage după sine tot felul de campanii de reduceri, iar una dintre categoriile de produs care profită cel mai mult de asta este, fără îndoială, cea a aspiratoarelor.

Dar ce aspirator să îți iei? În ultima vreme, aici la Zona, am testat tot felul de modele. De la cele verticale, menite să fie utilizate manual și care curăță foarte bine, până la cele robot care își fac damblaua de unele singure, fără prea mari intervenții din partea ta, deci există câte ceva pentru toți. Ei bine, astăzi vom vorbi despre un aspirator care face parte din a doua categorie, cea a roboților, și noul EZVIZ RS20 Pro este o opțiune de mijloc care vine încărcată cu foarte multe funcții și dotări, dar care nu costă la fel de mult ca cele de top.

EZVIZ RS20 Pro

Are și câteva minusuri și lipsuri, asta e clar, dar per total consider că e o variantă interesantă pentru cei care vor ca acel raport preț-performanță să fie bun. Gata, nu mai anticipez, deci rămâneți cu mine pe mai departe ca să vedem ce știe și ce poate să facă EZVIZ RS20 Pro.

Scosul din cutie și procesul de configurare

Vom începe așadar cu primele lucruri pe care le remarci atunci când începi să despachetezi cutia. Și începem cu design-ul și dimensiunile, care nu sunt prea diferite de restul aspiratoarelor robot de genul. Din ce am văzut este disponibil doar într-o singură culoare, adică alb, și se va integra bine în mai toate casele și sufrageriile. Baza este și ea tot albă, dar este ceva mai lată decât am de obicei la astfel de produse, deci s-ar putea să ai mici probleme dacă plănuiești să o înghesui într-un colț sau într-un loc strâmt.

EZVIZ RS20 Pro

În rest, materialele sunt de o calitate bună, dar asta nu prea contează că oricum nu îl vei atinge prea mult. Cert e că atât robotul în sine cât și baza sunt construite cu simț de răspundere în numele practicalității. Baza ascunde în partea superioară trei recipiente: unul pentru apă curată, celălalt pentru apă murdară iar ultimul este pentru praf, păr și ce alte particule mai aspiră robotul. E un sistem bine gândit, care îți permite să faci mentenanța foarte ușor și rapid, fără să desfaci cine știe ce panouri ascunse pentru a avea acces la ele.

Odată ce le-ai scos din cutie și ai îndepărtat toate foliile și protecțiile din dotare, e vremea pentru aplicație. Și aici am câteva reproșuri. Nimic serios ce nu poate fi rezolvat printr-un eventual update de software, dar chiar și așa sunt niște probleme de care m-am lovit și de care am reușit să trec doar pentru că sunt mai tech-savvy, dar un utilizator obișnuit și-ar putea prinde destul de serios urechile.

EZVIZ RS20 Pro

Ce vreau să spun este că, în procesul de conectare, robotul trebuie să se lege la rețeaua Wi-Fi din casă, ceea ce e de înțeles. Ideea e că, deși aplicația nu îți spune asta, robotul nu se poate conecta la rețeaua de 5GHz, ci trebuie să îl înregistrezi pe rețeaua de 2,4GHz. În schimb, aplicația te lasă să încerci să îl conectezi la 5GHz, dar procesul eșuează de fiecare dată fără greșeală.

Și ce să vezi, după vreo 5-6 tentativă de a-l conecta pe 5GHz am zis să încerc manual pe 2,4 și, ce să vezi, a mers din prima fără nici cel mai mic sughiț. Problema nu e că se întâmplă asta, problema e că aplicația nu îți spune cu subiect și predicat care e problema, ci doar te îndeamnă să muți robotul mai aproape de router și să mai încerci o dată. Poate rețeaua mea era problema și pe altele merge și pe 5GHz, dar în cazul meu cel puțin, nu a fost așa.

EZVIZ RS20 Pro

Odată conectat însă, aplicația EZVIZ arată și funcționează exact așa cum te-ai aștepta. Ai butoane dedicate pentru diferite programe ale robotului, cum ar fi aspirare + spălat pe jos sau fiecare activitate individual, poți activa programele de curățare ale lavetelor de mop direct dintr-un meniu dedicat iar, overall, interfața e aerisită și ușor de navigat. Nu am întâlnit bug-uri sau glitch-uri, și overall totul pe parte de software funcționează bine.

Cum își face treaba

Acum că avem toate configurările făcute și am văzut cum arată aplicația, haideți să vorbim despre cum se descurcă robotul ăsta la principala lui activitate: curățatul. Pe parte de aspirat, EZVIZ RS20 Pro are o perie rotativă foarte interesantă și extrem de utilă, care ar putea să facă diferența pentru cineva care are părul lung sau animale de companie prin casă.

EZVIZ RS20 Pro

Mai exact, aspiratorul ăsta are o perie 3-în-1 formată dintr-un rând de perii obișnuite, o perie de cauciuc și doi piepteni de metal cu rolul de a tăia părul care, invariabil, se va prinde pe ea. Ăsta este unul dintre principalele puncte slabe ale aspiratoarelor de genul, și oricine s-a lovit de problema asta cu unul îți va spune că, odată ce peria rotativă se umple de păr, și capacitatea de aspirare scade.

Nu trebuie să îți faci griji pentru asta cu RS20 Pro, și mi se pare o idee foarte bună care rezolvă un minus esențial. Nici nu trebuie să faci mare lucru, pentru că aspiratorul are grijă să îndepărteze părul strâns automat în bază, după fiecare tură prin casă. Fiind nouă, peria și-a făcut treaba cu brio și părul învârtit pe ea aproape că a fost eliminat. Dar adevărul e că doar timpul ne va spune dacă așa ceva funcționează pe termen lung, caz în care nu mai ai nevoie să bagi tu manual foarfeca în el.

Oricum ar fi, în cel mai rău caz sistemul ăsta crește eficiența și mărește intervalul de timp între momentele în care trebuie să o cureți manual, deci nu mă plâng.

EZVIZ RS20 Pro

Pe lângă părul de orice fel, aspiratorul se descurcă bine în a aspira particule mici, medii și praf. Motorul este mai puternic decât cel de pe RS20, model pe care l-am testat și noi în trecut, de la 4.000Pa la 7.200Pa, aproape dublu. Asta nu se traduce neapărat într-o performanță de două ori mai bună, dar clar RS20 Pro aspiră mai bine decât varianta mai ieftină.

Ca orice aspirator inteligent de genul care se respectă, și ăsta are tot felul de senzori și sisteme menite să îl ajute să curețe mai bine, cum ar fi un senzor care recunoaște zonele deosebit de murdare, în așa fel încât aspiratorul să insiste. Totodată, dacă îl informezi din aplicație că ai în casă un animal de companie, robotul va avea extra grijă pentru eventuale fecale de pe jos.

EZVIZ RS20 Pro

Accidents happen, și nu cred că e ceva mai rău decât să te întorci acasă după o zi lungă de muncă și să vezi cum al tău robot a făcut pardoseala maro în toată casa. Pe lângă că trebuie să faci curat serios după o pățanie ca asta, să vezi ce complicat e să cureți robotul în sine. Ei bine, cu EZVIZ RS20 Pro nu trebuie să te temi de asta, pentru că poate evita în mod inteligent astfel de obstacole și te poate inclusiv notifica în aplicație dacă detectează ceva pe jos în aventurile lui prin sufragerie.

Aspiratorul poate detecta și covoarele bineînțeles, lucru deosebit de util ținând cont că vorbim despre un model care aspiră cât și spală. Asta înseamnă că, atunci când știe că are de mers pe un covor, robotul se va întoarce la bază unde va depozita cele două mopuri și va pleca înapoi la treabă, fără riscul de a uda mochetele sau covoarele. Cât timp sunt în bază, mopurile sunt curățate și apoi uscate grație unui sistem cu aer cald, ceea ce înseamnă că nu trebuie să o faci tu manual.

EZVIZ RS20 Pro

Dar am menționat de spălat, deci e un moment bun să vorbim mai multe despre asta. EZVIZ RS20 Pro are două mopuri rotunde care se învârt în sens opus unul de celălalt pentru o eficiență cât mai bună. Ba mai mult, au o viteză de 180RPM și, ca să elimine cât mai mult de pe pardoseală, robotul are un sistem care aplică o presiune constantă pe ambele mopuri. În combinație cu abilitatea de a spăla și cu apă caldă, sunt puține pete care rezistă în fața lui EZVIZ RS20 Pro, și la capitoul ăsta este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune modele pe care le-am testat până acum.

Pe lângă părul prins în perii, multe dintre mopurile cu care sunt dotate aspiratoarele robot pur și simplu nu au cum să spele în colțurile camerelor sau pe margini din cauza modului cum sunt construite, deci de cele mai multe ori trebuie să scoți din dulap mopul manual pentru a curăța acolo unde robotul a ratat. EZVIZ știu asta, și deși nu au implementat un sistem cu brațe extensibile așa cum vedem în general pe modelele mai scumpe, RS20 Pro are ceva ce se numește Dynamic Edge Mopping, ceea ce în traducere liberă înseamnă că, prin mișcări stânga-dreapta, robotul curăță până în margini inclusiv.

EZVIZ RS20 Pro

Nu funcționează la fel de bine ca un sistem dedicat, durează mai mult și e clar un compromis din mai multe puncte de vedere. Dar decât nimic, mă bucur că avem măcar ceva de genul, care să nu lase marginile și colțurile complet neatinse și murdare.

Ai mai multe opțiuni când vine vorba de programele de funcționare, cu clasicele curse doar de spălat dacă ai ceva pete de îndepărtat sau doar de aspirat dacă vrei doar să adune puțin praful și să curețe părul de pe covor. De asemenea, dacă te grăbești și vrei ca robotul să facă curățenie într-un timp cât mai scurt îl poți trimite la un program de aspirare plus curățare, deci amândouă se întâmplă simultan.

Asta înseamnă și că ăsta e cel mai ineficient program, dar e bine de știut că ai o variantă de program rapid dacă ai nevoie de ea. Și pe lângă toate astea este programul complet, în care mai întâi aspiră și după spală pe jos în succesiune. Are o baterie generoasă de 5.200mAh, care ar trebui să îi ofere o autonomie suficientă pentru a curăța o suprafată de până la 300 de metri pătrați. Se încarcă destul de greu

EZVIZ RS20 Pro

Baza măricică despre care vorbeam mai devreme adăpostește trei recipiente de care trebuie să ai grijă, dar vestea bună este că sunt atât de mari încât mentenanța nu devine deloc enervantă. Rezervorul pentru apă curată are 5L, o capacitate măricică pentru un astfel de robot, iar EZVIZ spun că sacul pentru praf ar trebui golit o dată la fiecare 120 de zile, ceea ce mi se pare puțin optimist dacă stai într-o casă cu animale de companie și mult praf, dar nu cred că e ieșit din discuție dacă îl folosești doar pentru întreținere.

Funcții Extra

Înainte să ajungem la final, mai vreau să trecem în revistă alte două funcții importante sau utile despre care nu am vorbit până acum, începând cu suportul pentru asistenții vocali. Alexa și Google Assistant sunt suportați din plin, ceea ce înseamnă că poți trimite robotul la treabă doar cu o simplă comandă vocală. În plus, poți să îl adaugi în diferite seturi de activități alături de alte electrocasnice inteligente de prin casă, în așa fel încât să pornești la unison mai multe programe de curățare.

EZVIZ RS20 Pro

O chestie mișto pe care robotul ăsta știe să o facă este faptul că poți accesa camera video de pe față direct din aplicație. Asta înseamnă că poți supraveghea cu ușurință animalele de companie din casă în timp real, iar robotul poate înregistra un istoric video al lucrurilor pe care le-a văzut în plimbările lui prin casă. Dacă ești extra paranoic poți inclusiv să îl trimiți într-o misiune de patrulare în care nu va aspira și nu va spăla.

Concluzie

Acum trebuie să vă spun și prețul. În acest moment am găsit EZVIZ RS20 Pro la Altex pentru prețul de 4.999 de lei, un scor corect pentru ce oferă acest aspirator. Se descurcă foarte bine la aspirat și încă și mai bine la spălat grație funcțiilor deștepte implementate, mentenanța de care are nevoie este minimă și suportul pentru asistenții vocali de care vorbeam mai devreme înseamnă că se poate integra cu ușurință în mai toate casele inteligente.

Nu vine cu cele mai bombastice funcții ca alte modele care costă cu o mie-două de lei mai mult, principala absență la care mă refer fiind brațele extensibile pentru mop. Dar chiar și așa, nu pot descrie acest aspirator drept unul spartan, și vine la pachet cu destule chestii interesante care să te facă să iei în serios pachetul complet oferit aici. Ar fi un cadou bun pentru tine și pentru casa ta, iar dacă ești în căutare de un aspirator robot nou acum, în perioada Crăciunului, poți să treci EZVIZ RS20 Pro pe listă liniștit, nu te va dezamăgi.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Back to top button