După ce TikTok a atras atenția pentru rolul instrumental avut în manipularea opiniei publice, Comisia Europeană tratează cu suspiciune rolul platformei X în realegerea unui anume președinte peste ocean, solicitând miliardarului Elon Musk să trimită informații detaliate, arătând cum anume funcționează algoritmii fostei rețele Twitter, folosiți pentru a determina ce postări merită văzute de utilizatori.
Oficial, Comisia Europeană vrea să stabilească dacă algoritmii folosiți sunt sau nu conformi cu pachetul de regului Digital Services Act ( DSA ), care impune obligații stricte administraților de platforme online a căror activitate se desfășoară în spațiul comunitar.
Iar suspiciunile sunt cumva justificate, același Elon Musk exprimând în mod direct simpatii pentru partidul de extremă dreapta AfD din Germania, în condițiile în care această țară are programate alegerile federale în luna februarie. Chiar dacă fără legătură directă cu Blocul Comunitar, proprietarul X a fost surprins negociind pe ascuns eliminarea unui anume ministru incomod din Guvernul Britanic.
De această dată fără ascunzișuri, guvernul german l-a acuzat pe Elon Musk că încearcă să influențeze viitoarele alegeri în favoarea curentelor extremiste din țară.
Solicitarea trimisă de Comisia Europeană extinde o anchetă începută încă din anul 2023 pentru investigarea practicilor de selectare a conținutului promovat în rețeaua X, eventuala „documentație internă” venind doar să lămurească (dar să și incrimineze cu dovezi concrete) abordarea lui Musk. De asemenea, a fost emis un „ordin de păstrare” care obligă administratorul X să țină o evidență a oricăror modificări viitoare, până la sfârșitul anului 2025. În plus, CE a solicitat acces la unele dintre API-urile comerciale și interfețele tehnice ale platformei X, în mod normal blocate pe criterii de securitate și nedivulgare a secretelor comerciale.