![Asus GeForce RTX 5090](/wp-content/uploads/2025/02/Asus-GeForce-RTX-5090.webp)
Asus și MSI au găsit o „soluție” pentru descurajarea speculatorilor care vânează stocurile magazinelor, cumpărând toate exemplarele RTX 5090 și RTX 5080 doar pentru a le revinde apoi la suprapreț, crescând masiv prețurile până la un nivel care să descurajeze eventualii intermediari. Însă nimic spus despre consumatorii „jupuiți” până la ultimul bănuț, creșterile agresive de prețuri fiind justificate după principiul cererii și ofertei, extrem de mare raportat la stocurile aproape inexistente de acceleratoare Nvidia RTX 5000.
Cu ambele versiuni GeForce RTX 5090 și RTX 5080 de facto absente din magazinele retail, singurele opțiuni rămase pentru fanii Nvidia ar fi samsarii care revând la prețuri exorbitante puținele exemplare RTX 5000 rămase în circulație, după ce au apelat la boți specializați pentru a scoate din cursă cumpărătorii de bună credință.
Oricum ai privi lucrurile, lansarea seriei de acceleratoare GeForce RTX 5000 nu a mers deloc bine. Mai întâi, gurile rele au criticat cifrele oficiale de performanță publicate de Nvidia, forțând compania să vină cu o versiune revizuită care să includă și măsurători ce exclud folosirea tehnologiei DLSS4, susținând în mod justificat că generarea de cadre suplimentare prin această metodă nu poate asigura o experiență în utilizare comparabilă jocului rulat în mod nativ la framerate-ul respectiv. Însă de departe mult mai sâcâitoare este problema lipsei cvasi-totale a stocurilor de plăci video, afirmațiile Nvidia cu privire la asigurarea disponibilității la scară largă pentru noua serie de acceleratoare fiind contrazise de realitatea din piață.
Atât GeForce RTX 5080, cât și GeForce RTX 5090 s-au vândut imediat, surse apropiate marilor magazine confirmând că au fost primite stocuri extrem de reduse de plăci video, adesea fiind de o singură cifră în cazul modelului flagship GeForce RTX 5090 și cel mult câteva zeci sau sute de unități pentru versiunea RTX 5080. Iar acestea au fost aproape în întregime acaparate de speculatori și cumpărători din afara cercului de gameri, dispuși să comande la orice preț toate exemplarele găsite pe stoc.
Așa se face că mai nimeni nu a apucat să cumpere o placă video GeForce RTX 5090 sau 5080 la prețul recomandat de producător, mai ales în cazul modelelor OC sumele cerute depășind și cu 50 % prețul de referință. Dar dacă producătorii OEM ar stabili ei înșiși prețurile? Un avantaj ar fi că va dispărea intermediarul din piața gri, doritorii având mai multe șanse să poată comanda placa video dorită din stocurile magazinelor legitime, beneficiind de garanție și asistență tehnică în caz de probleme. Dezavantajul ar fi că în acest fel, gamerii obișnuiți sunt efectiv scoși de la masa bogaților, care în continuare vor fi dispuși să plătească prețuri chiar și de două-trei ori decât cele anunțate oficial de Nvidia. Dar măcar banii vor ajunge la producătorii OEM și nu la speculatori.
Listat chiar în magazinul oficial al producătorului, cel mai ieftin ASUS 5090 pe care îl puteți găsi este ediția TUF Gaming GeForce RTX 5090 OC, la prețul de 2.749,99 USD cu 37,5% față de ediția FE, urmată de ROG Astral RTX 5090 OC cu un preț cu 53% mai mare și de ROG Astral LC RTX 5090 la un preț cu 70% mai mare, de 3.409 USD.
Prin comparație, cei de la MSI sunt chiar generoși cu edițiile RTX 5080 și RTX 5090, cel mai ieftin exemplar MSI RTX 5080 este Ventus 3X, cu prețul de 1.139 USD. Iar cel mai scump în prezent este RTX 5080 16G Suprim Liquid SOC, la 1.499 USD. În schimb, dacă vrei una dintre edițiile MSI RTX 5090, prețurile pornesc de la 2.379 USD pentru modelul Ventus 3X și ating 2.789 USD în cazul echipării de top RTX 5090 Suprim Liquid SOC. În procente, vorbim de o creștere a prețului cu 50% pentru RTX 5080 și până la 39,5% pentru RTX 5090.
Iar dacă acestea sunt prețurile afișate în magazinele oficiale, la producător, putem doar să ne imaginăm la ce sume amețitoare se poate ajunge prin includerea adaosului comercial practicat de magazinele retail.