Reviews

Xiaomi 14T și 14T Pro – poze senzaționale și construcție de tanc (review)

În ultima vreme suntem pe val. După ce recent am prezentat chiar aici pe canal o pereche de căști și un smartband de la Xiaomi, pe principiul „’da Xiaomi când mai testezi?”, astăzi vorbim despre nu unul, nu două ci trei telefoane noi: Xiaomi 14T și 14T Pro iar în premieră pentru brand-ul chinez, primul lor pliabil clamshell Xiaomi MIX Flip. Avem multe de vorbit azi, așa că hai să le luăm pe rând ca să nu ne încurcăm, începând cu Xiaomi 14T Pro, poate cel mai interesant și mai complet telefon de top lansat de brand până acum.

Design și construcție Xiaomi 14T Pro

Începem așadar de la exterior, cu design-ul și construcția, iar aici nu am ce să-i reproșez noului model. Telefonul nu arată rău deloc, e mare și impunător cum îi șade bine unui flagship iar materialele din care este făcut sunt de bună calitate. Spatele este din sticlă, și nu orice sticlă obișnuită, ci una curbată destul de mult, care se simte bine în mână și care face telefonul surprinzător de comod, în special în climatul de azi când tot mai multe telefoane adoptă un stil plat și colțuros.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

Rama este făcută din aluminiu, deși denumirea culorilor în care este disponibil 14T Pro ar putea să-i inducă în eroare pe cei care nu fac cel mai amănunțit research înainte să își cumpere un telefon: Titan Grey, Titan Blue și Titan Black. Oare nu se puteau găsi alte nume, care să nu conțină cuvântul „titan” în ele? Mi se pare puțin de porc, dar cu toate astea telefonul este bine închegat și nu dă senzația de fragilitate.

Camerele lui Xiaomi 14T Pro

Sticla de pe față ascunde un ecran superb, despre care vom vorbi mai multe imediat, iar pe spate tronează un modul de camere foarte potent, co-dezvoltat cu celebra firmă foto Leica, și vă spun sincer că pe mine m-a impresionat. Dar înainte să discutăm punctual pe rezultate, hai să trecem în revistă specificațiile camerelor, ca să știm din start cu ce lucrăm. Și avem așa: o principală de 50MP, de 23mm cu f/1.6, alături de un tele 2.6x tot de 50MP, cu distanță focală de 60mm și diafragmă f/2.0, iar arsenalul este completat de un ultrawide de 12MP cu f/2.2.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

Și începem cu camera principală, care scoate niște poze senzaționale în lumină bună. Culorile sunt extrem de plăcute și de naturale, telefonul nu supraexpune iar gama dinamică este printre cele mai largi din câte am văzut până acum, și concurează serios cu Pixel 9 Pro la capitolul ăsta din urmă. Nivelul de detaliu este și el senzațional, fără urmă de zgomot sau de artefacte de procesare nicăieri. Tot aici vreau să menționez și viteza shutter-ului, care este foarte rapid și asigură că nu vei pierde momentul perfect atunci când pozezi lucruri în mișcare sau animale de companie care nu vor să stea locului.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

Am lucruri foarte bune de spus și despre obiectivul tele, perfect pentru portrete. Mai precis, astea sunt printre cele mai reușite poze portret pe care le-am făcut vreodată cu un telefon, și excelează prin naturalețe și prin cadrele pline de detalii sharp. Blurarea fundalului este și ea foarte bună, cu un edge detection îmbunătățit care își face treaba exemplar și care nu prea dă rateuri.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

Prin comparație, camera ultrawide este cea mai slabă, ceea ce era de așteptat ținând cont de senzorul mai mic de doar 12MP față de cei 50MP ale celorlalte obiective. Chiar și așa lucrurile nu stau rău, iar obiectivul larg de pe Xiaomi 14T Pro se descurcă ok atunci când ai nevoie să înghesui cât mai multe lucruri într-un singur cadru fără să fii nevoit să te dai câțiva pași în spate. În rest, vei obține rezultate net superioare cu camera principală în mai toate scenariile.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

Câteva mici probleme apar atunci când apune soarele sau în camerele întunecate, unde am observat ceva mai mult zgomot decât ar fi normal. Asta înseamnă că pozele vor arăta mai soft și mai neclare, ceea ce era de așteptat dar tot consider că Xiaomi ar mai putea lucra puțin aici. Nu spun că imaginile sunt teribile și nefolosibile, dar nu am fost dat pe spate de capabilitățile telefonului în lumină slabă.

Dar am menționat mai devreme un nume mare din industria foto, Leica, iar pe lângă îmbunătățirile hardware pe care compania le-a furnizat, avem și câteva artificii software interesante, cum ar fi filtrele specifice Leica. Sunt două la număr, Leica Authentic și Leica Vibrant, iar în funcție de preferințele tale poți altera modul cum arată pozele. Authentic este mai natural și mai apropiat de realitate în timp ce Vibrant face culorile să „sară” în evidență, și depinde de gusturile tale pe care îl vei folosi. Pe lângă asta mai poți aplica watermark-uri Leica pozelor tale, dar cred eu că sunt puțini oameni care vor să aibă logo-ul unui brand, fie el și Leica, peste pozele lor din concediu.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

Și pe parte de video lucrurile stau bine, cu o stabilizare foarte bună pe focala principală și pe cea tele. Calitatea în sine este și ea foarte ok, iar 14T Pro vine și cu un mod Cinematic ca cel de pe iPhone, cu care poți modifica focusul în cadru cu ajutorul unui singur tap pe ecran și care funcționează așa cum trebuie. Nu este comparabil cu filmările făcute cu un iPhone 16 Pro Max de exemplu, ăla este în continuare tătic în materie de video, dar sunt convins că, dacă ești un om normal și nu un videograf obsedat de detalii, codec-uri și colorizare vei fi mulțumit cu capabilitățile modelului aici de față. Suportă și înregistrare 8K la 30fps sau 4K/60 dacă preferi un video mai fluid în detrimentul unuia puțin mai clar.

Ecran, chipset și alte specificații importante

Acum vreau să ne îndreptăm atenția către celelalte lucruri care fac un telefon cu adevărat bun. Pentru că degeaba ai un set de camere senzațional dacă ecranul pe care vezi pozele este teribil. Și începem fix cu ăsta, pentru că e o adevărată bijuterie. Are dimensiunea standard de 6,67 inch, deci e un telefon măricel, cu o rezoluție de 2712 x 1220 de pixeli și o rată de refresh mai mare decât media din industrie de 144Hz. Vă spun sincer că nu văd cine știe ce diferență între 120Hz și 144Hz, e discrepanța prea mică ca să sesizezi ceva notabil, dar more is better cum zice americanul.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

Are o strălucire maximă de 4.000 de niți ceea ce îl face vizibil în absolut toate scenariile de folosire, inclusiv în lumina directă a soarelui, iar PWM-ul de 3840Hz se asigură că ochii tăi nu vor obosi nici după sesiuni mai lungi de utilizare. Am tot observat în ultima vreme cum companiile pun din ce în ce mai mult preț pe latura asta de protecție a ochilor, și nu pot să spun că mă plâng. Știu foarte bine ce înseamnă să ai ochii obosiți după ce toată ziua te-ai holbat la ecrane, deci apreciez orice demers care mă ajută să evit asta și să dorm mai bine noaptea, după ce am pus toate display-urile din viața mea la o parte.

Mai mult decât atât, suportul pentru HDR10+ nu lipsește, și o veste bună pentru amatorii de filme și seriale este certificarea Dolby Vision, cel mai folosit standard HDR pe platformele de streaming. Astea fiind zise, nu am ce cusur să îi găsesc display-ului. Se vede impecabil, este sharp din cale afară iar culorile, grație adâncimii de 12 biți, sunt vii și frumoase. În plus, display-ul este plat și nu curbat, un plus mare în cărțile mele, deci nu e nevoie să te confrunți cu problemele inerente unui ecran care se scurge pe margini.

Chipset-ul este o surpriză, pentru că atunci când am scos prima dată telefonul din cutie mă așteptam să fie motorizat de deja clasicul Snapdragon 8 Gen 3, un chip cât se poate de puternic și de eficient, pe care l-am mai văzut în trecut în o grămadă de modele și configurații și care, istoric vorbind, și-a făcut treaba foarte bine. Well, nu e cazul și aici, iar în pieptul lui Xiaomi 14T Pro bate o inimă Mediatek, în particular modelul Dimensity 9300+.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

Prima oprire în suita de teste a fost Geekbench 6, iar rezultatele vorbesc de la sine: 2224 puncte în Single-Core și 7247 puncte în Multi-Core. Prin comparație cu un flagship motorizat de chip-ul Snapdragon, Zenfone 11 Ultra de pildă, Dimensity 9300+ câștigă în multi-core cu vreo sută de puncte dar pierde în Single-Core cu tot atât, deci performanța în lumea reală e tot pe acolo. Aplicațiile și programele se deschid aproape instantaneu, nu există urmă de lag sau de încetinire nicăieri și nici nu mi s-a părut că spatele telefonului a devenit prea fierbinte, nici măcar în cele mai intensive scenarii de utilizare.

Ca să îmi fac o idee despre performanța în gaming, înainte să îi dau înainte cu niște jocuri per se, am rulat și testul 3DMark WildLife Extreme, unde am obținut un respectabil 4.753 de puncte. Este puțin în spatele competitorului de la Snapdragon, asta da, dar diferența este destul de mică iar performanța în gaming este exemplară. Atât Asphalt 9 (redenumit acum Asphalt Legends) cât și Call of Duty Mobile au rulat fără nici cea mai mică problemă, și îndrăznesc să spun că în combinație cu ecranul superb la 144Hz, Xiaomi 14T Pro poate fi un telefon de gaming corect.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

Dar la ce bun toată performanța asta dacă nu ai și o baterie care să te lase să te bucuri cât mai mult de ea? Ei bine, aici Xiaomi nu au făcut rabat și au inclus un acumulator de 5.000mAh, suficient pentru o zi întreagă de forjat și spre două zile întregi dacă ești mai conservator cu telefonul și nu faci poze, filmări, teste și jocuri toată ziua. Nu stăm rău nici la capitolul încărcare, iar 14T Pro suportă fast charging la 120W pe fir și la 50W wireless cu un încărcător fără fir capabil să livreze atât de multă putere. Un minus este că nu vei găsi în pachet urmă de brick pentru priză, o absență notabilă care te obligă să scoți din buzunar mai mulți bani în cazul în care vrei să profiți la maxim de viteza mare de încărcare.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

Vom trece prin revistă și capabilitățile AI de care dispune 14T Pro, că doar nu ar fi un telefon serios la final de 2024 fără inteligență artificială. Iar aici Xiaomi au jucat-o la sigur, și au inclus asistentul AI Gemini al celor de la Google direct din cutie. Am vorbit în repetate rânduri despre Gemeni, atât aici pe canal cât și pe zonait.ro, deci nu vom intra în prea multe detalii. Ce e de știut este că Gemeni este un LLM similar cu ChatGPT care te poate ajuta în o mulțime de scenarii, de la planificatul călătoriilor la brainstorming-ul de idei creative.

Tot din curtea Google avem și Circle to Search, după părerea mea cea mai utilă și mai interesantă funcție AI. Sigur, unii vor spune că Circle to Search nu este nimic mai mult decât un Google Lens glorificat, dar chiar și așa am apreciat mult cât de ușor și rapid este să cauți detalii despre obiectele afișate pe ecran. Cu o singură apăsare lungă a butonului de home poți încercui o zonă specifică de pe ecran, iar algoritmul inteligent va recunoaște obiectul respectiv și îți va arăta tot felul de informații relevante legate de el. La astea se adaugă și câteva artificii AI marca Xiaomi, cum ar fi posibilitatea de a sumariza notițe, de a adăuga subtitrări filmelor și serialelor și altele asemenea.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

De componenta audio se ocupă două difuzoare stereo de foarte bună calitate, care se aud clar și tare. Bass-ul cam lipsește, așa cum e de așteptat de la un telefon, dar vocile actorilor din filme sunt prezente și ușor de înțeles. Conectica este și ea foarte bună, cu suport pentru Wi-Fi 7, cel mai recent, rapid și stabil standard de internet fără fir. Vine, bineînțeles, cu suport 5G și servicii Google, și am râs atunci când am văzut că pe cutie Xiaomi încă atacă HUAWEI lâundându-se că telefoanele lor „au aplicațiile Google pe care tu le iubești”.

Concluzie Xiaomi 14T Pro

În concluzie, Xiaomi 14T Pro este un telefon foarte corect, cu un set de camere senzaționale și cu toate surlele și trâmbițele de care un telefon de top are nevoie. Are AI cât cuprinde, atât șiretlicuri marca Xiaomi cât și artificiile Google precum extrem de utilul Circle to Search dar și asistentul Gemeni, vine cu un ecran fabulos și chipset-ul din dotare e puternic și eficient.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

Sunt foarte puține lucruri negative de care pot să mă leg, și tocmai de asta Xiaomi 14T Pro primește de la mine o recomandare. Mi-ar fi plăcut să văd brick-ul de încărcare inclus în pachet, dar cred că mulți ne-am obișnuit deja cu lipsa lui. Oricum ar fi, pentru prețul de 4.300 de lei, Xiaomi 14T Pro este un model care cu siguranță merită trecut pe listă, în special dacă ai o pasiune pentru fotografie și vrei un telefon care să se descurce exemplar la făcut poze.

Xiaomi 14T

Vreau acum să aducem în prim-plan fratele mai mic, 14T fără Pro în coadă. Așa cum e cazul cu astfel de lansări de obicei, sunt doar câteva diferențe între cele două modele, iar ca să nu mă repet, o să ne concentrăm doar pe acelea. Prima și cea mai importantă din punctul meu de vedere este diferența de chipset. Avem în dotare tot un Mediatek, dar modelul Dimensity 8300-Ultra de această dată. Și nu lăsați terminația „Ultra” să vă păcălească, chip-ul de pe 14T este semnificativ mai încet decât cel de pe fratele mai mare.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

În Geekbench am obținut 1.413 în Single-Core și 4.434 în Multi-Core, două valori clar în spatele lui 14T Pro dar, overall, nu sunt rele. Telefonul nu are probleme de lag în interfață și mai toate task-urile pe care le arunci asupra lui pot fi completate fără probleme. Nu este cel mai potrivit telefon pentru gaming, dar îți poți face treaba cu el dacă nu te deranjează setările medii în schimbul celor maxime.

A doua diferență majoră este la camere, unde 14T are o principală Sony IMX906 de 50MP, cu f/1.7, un tele de 50MP cu f/1.9 și același ultrawide cu 12MP și f/2.2. În practică, atât datorită senzorilor diferiți dar și a procesării mai slăbuțe, 14T nu reușește să se țină după 14T Pro din perspectiva calității imaginii. Cu toate astea, pozele rezultate sunt calde, curate și plăcute. Nici cadrele trase în lumină slabă nu se lasă mai prejos, iar lentila tele se descurcă binișor la portrete și zoom.

Pentru a ține  prețul mai jos, Xiaomi au trebuit să taie niște colțuri și la capitolul construcție și materiale, rama de aluminiu de pe modelul mai scump fiind aici înlocuită de una din plastic. În plus, spatele lui 14T este complet plat și nu curbat așa cum e pe 14T Pro, dar așa cum am zis asta e o chestie de preferințe la finalul zilei. Cert e că telefonul se simte bine în mână și, în ciuda ramei din plastic, este robust și rigid din cale afară.

Acumulatorul mare de 5.000mAh se păstrează dar viteza sa de încărcare scade, de la 120W la 67W pe fir. Nici așa nu e rău, ținând cont că sunt alți producători mari ale căror flagship-uri de peste 1.000 de euro abia se târâie de la 0 la 100%. E trist că încărcarea wireless lipsește, dar nu văd asta ca pe un dealbreaker. Sigur, e util să poți să îți arunci telefonul pe un pad și să uiți de el, iar dacă ai acum un telefon care se încarcă fără fir și folosești des asta, atunci mai bine te-ai orienta către 14T Pro care nu doar că suportă wireless charging, dar o face la 50W.

(321) Greu de ucis Xiaomi 14T Pro bate telefoane mult mai scumpe! Iar MIX Flip este noul lor PAC-MAN! 00-01-22

În rest, foarte puține lucruri par să mai fie diferite. Display-ul este identic, deci toate laudele pe care le-am spus despre display-ul variantei cu Pro în coadă se aplică din plin și aici, iar toate bunătățile AI sunt prezente și pe 14T, cu tot cu Gemeni și Circle to Search. Ai conectivitate Wi-Fi 6E în loc de 7, ceea ce nu e la fel de future-proof, dar nu e un capăt de țară. Ah, da, și ăsta costă 3.200 de lei.

HyperOS

Ceva universal valabil pentru ambele telefoanele de azi este sistemul de operare. Firește, e vorba despre Android cu interfața HyperOS peste, o implementare deloc curată de Android dar una utilă și aerisită. Poți alege între două stiluri: unul în care toate aplicațiile noi îți sunt aruncate pe ecran de fiecare dată când le instalezi cam ca la iPhone sau unul cu drawer, mai similar cu alte telefoane cu Android, deci alegerea e în mâinile tale.

Totodată, pe toată perioada de test nu m-am lovit de bug-uri sau glitch-ui specifice unui soft deficitar, deci nu am motive să cred că ele există. M-am obișnuit repede și cu bara de notificări și cea pentru control, care sunt activate exact ca la iPhone: un swipe din colțul din stânga sus aduce panoul de notificări iar un swipe din colțul din dreapta îți oferă acces la setările uzuale precum luminozitate, volum, Wi-Fi, Bluetooth și așa mai departe.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Back to top button