ȘtiriTech&IT

Aplicatii utile: Volt iti poate spune scorul de credit si multe altele!

Volt este o aplicație fintech românească despre care am mai vorbit in trecut, si care știe sa facă niște chestii interesante. De exemplu de ajuta sa-ti afli si sa-ti ții sub control scorul de credit.

Unul dintre instrumentele bancare cel mai des folosite de români, este creditul, și mai ales cel destinat consumului propriu. Soldul creditelor accesate de populație în ultimul an a explodat, odată cu revenirea dobânzilor spre cote mai normale, după creșterea puternică a acestora după pandemie, și a urcat la finele lunii septembrie cu 2,9% față de aceeași perioadă a anului trecut în cazul creditelor pentru locuințe și cu 5% în cazul creditelor pentru alte scopuri, conform datelor BNR. Iar creșterile sunt si mai mari dacă le comparăm cu finele lui 2022, mai ales în cazul celor de nevoi personale.

Această dinamică a fost influențată și de evoluția veniturilor, care au cunoscut și ele un trend asemănător, evoluția inflației, iar asta a adus mai mulți bani în buzunarele noastre. Și ce fac românii când au mai mulți bani? Ei bine, aici apare o problemă. România continuă să ocupe ultima poziție în clasamentele europene privind educația financiară, cu un procent de 22%, mult sub media de 52% din UE; dar în mod paradoxal, 51% dintre români își apreciază cunoștințele financiare ca fiind „foarte ridicate” sau „destul de ridicate”, iar acest contrast evidențiază o discrepanță semnificativă între percepția personală și competențele reale. Ăsta este si unul dintre motivele pentru care am început acest proiect al nostru numit moneymoney.ro. Tocmai această lipsă de cunoștințe financiare ne împiedică să luăm cele mai bune decizii atunci când vine vorba de bani, cumpărături, credite, economii sau investiții. Revenind la subiectul creditelor, unul din elementele decisive pentru acordarea unui împrumut din partea băncilor este scorul de credit individual, calculat în baza algoritmului FICO, acronim provenit de la Fair Issac Corporation, care este folosit la nivel internațional pentru stabilirea gradului de risc al persoanelor care solicită împrumuturi.

Volt este aplicația care te poate ajuta să rămâi „deasupra”

Scorul este folosit și în țara noastră de către Biroul de Credit, instituție care este „interogata” atât de către bănci, cât și de către IFN-uri în cadrul procesului de evaluare. Scorul de credit este un număr cuprins între 300 și 850, unde 300 reprezintă o valoare slabă, iar 850 este excelentă. De fiecare dată când o persoană aplică pentru un împrumut, datele sale din raportul de credit sunt analizate, iar scorul obținut influențează atât decizia de aprobare sau respingere a cererii, cât și valoarea împrumutului. Un scor de credit mediu sau ridicat, cu valori între 550 și 850, reflectă un istoric financiar pozitiv, și demonstrează responsabilitatea clientului în timp, dar mai ales o probabilitate ridicată ca acesta să își îndeplinească la timp obligațiile contractuale de plată a ratelor.

Asta poate aduce beneficii, precum aprobarea mai simplă si mai rapidă a creditelor ipotecare, oferte avantajoase pentru cardurile de credit sau posibilitatea de a accesa împrumuturi în situații de urgență. Pe de altă parte, un scor de credit scăzut, între 300 și 549, poate duce la respingerea cererii de împrumut sau poate impune condiții dezavantajoase, cum ar fi o perioadă de rambursare mai scurtă, costuri mai ridicate sau chiar imposibilitatea de a obține un credit ipotecar. Cum scorul FICO este dinamic, el poate să difere chiar și de la o săptămână la alta, în funcție de diverse situații

Spre exemplu, dacă vrei să aplici pentru un credit ipotecar important, poți verifica valoarea acestuia cu ajutorul aplicației Volt pentru a nu face un drum inutil la bancă sau chiar să încerci diverse ”trucuri” care să te ajute la obținerea de puncte suplimentare, precum accesarea unui credit pe termen de câteva luni pe care să-l plătești la timp. De asemenea, tot prin intermediul Volt poți să verifici scorul de credit ori de câte ori dorești, fiind chiar indicat acest lucru, pentru că orice interogare inițiată în cadrul unei cereri de credit urmată de un potențial refuz, afectează negativ scorul de credit.

Volt este o creație românească

Dar cine este Volt? Practic, este un start-up românesc, o aplicație lansată în 2017 în parteneriat cu Mastercard și Visa, prin intermediul căruia puteai transfera instant bani între orice carduri românești, funcționalitate unică pentru o perioadă destul de lungă în peisajul financiar de la noi. Ulterior, activitatea acesteia s-a extins si către educația financiară, care să ajute persoanele să învețe cum să-și construiască și mențină un istoric de credit bun, facilitând astfel obținerea de credite de la instituțiile financiare, indiferent de natura acestora, în condiții mai favorabile. În prezent, principalele funcționalități ale aplicației sunt: informații despre scorul de credit, aplicația include un „tablou de bord” care afișează detalii despre scorul FICO, ceea ce le permite utilizatorilor să înțeleagă poziția lor financiară înainte de a aplica pentru un împrumut și să urmărească evoluția acestuia în timp, precum și despre împrumuturile curente și anterioare, bazate pe datele raportate la Biroul de Credit.

Apoi oferte de credit personalizate și împrumuturi instantanee, gestionând întregul proces direct din aplicație, în colaborare cu instituții financiare autorizate, iar sumele sunt transferate direct pe cardul utilizatorului. Volt poate fi accesată atât din AppStore și Google Play, cât și de pe PC sau laptop. Așadar, este o aplicație destul de utilă, mai ales pentru cei care doresc să obțină un credit de orice fel, să refinanțeze sau doar să aibă sub control scorul de credit FICO.

Și acum… partea importantă pe care trebuie s-o rețineți: indiferent cat de bună, rapidă si practică poate fi vreo aplicație din aceasta lume, ea nu te poate scapă de tine însuti, apropo de excesele de creditare si consum despre care vorbeam mai devreme. Practic mingea este mereu tot la tine in teren, tu trebuie sa decizi daca ai cu adevărat nevoie de un televizor nou, o mașină sau un telefon nu știu de care. Prin urmare, recomand atenție, ponderație si maturitate la stabilirea oportunității unei achiziții. Da, mijloace exista, dar ele pana la urma asta rămân: mijloace. Decizia in final este a ta.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Back to top button