ȘtiriTech&IT

Actualizarea One UI 6, livrată cu protecția anti-Burn-In dezactivată, cauzând defectarea ecranelor

Tot mai mulți posesori de dispozitive Samsung Galaxy, recent actualizate la firmware-ul One UI 6, reclamă probleme la nivelul ecranului manifestate prin apariția temutului efect de Burn-in.

Problemă specifică a tehnologiei OLED, efectul de burn-in se manifestă prin imprimarea permanentă pe ecran a imaginilor statice afișate prea mult timp (ex. logo-ul postului TV preferat, icon-urile aplicațiilor de pe homescreen). Apariția defectului manifestat sub forma unor umbre permanente pe ecran poate fi grăbită dacă setezi ecranul la un nivel de luminozitate foarte ridicat (sau folosești deseori telefonul în spații însorite). Din fericire, producătorii de ecrane au dezvoltat tot felul de tehnologii pentru evitarea acestei probleme și la nevoie, vindecarea ecranelor afectate de acest efect.

Principala modalitate prin care efectul de screen burn-in este prevenit sau măcar atenuat este așa numita tehnologie pixel shift. Concret, imaginea afișată pe ecran este deviată în mod imperceptibil în oricare direcție, pe baza unui algoritm declanșat la intervale de timp prestabilite sau după alte criterii. Rezultatul este că elemente grafice altfel complet statice, cum ar fi pictogramele aplicațiilor și butoanele de navigație vor devia ușor pe ecran, astfel prevenind formarea umbrelor de burn-in.

Vestea bună este că efectul de burn-in poate fi „vindecat” într-o anumită măsură, producătorii de ecrane dezvoltând anumite tehnologii pentru detectarea și „tratarea” acestuia. Rămâne de văzut dacă funcționalitatea inclusă pe unele modele de televizoare OLED este suportată și cu hardware-ul telefoanelor Galaxy.

Deocamdată, tot ce putem spune cu certitudine este că dintr-un motiv rămas deocamdată neelucidat, Samsung a livrat firmware-ul One UI 6.0 fără un algoritm pixel-shift funcțional. Iar „rezultatele” nu au întârziat să apară, un număr tot mai mare de utilizatori care își folosesc în mod intensiv telefoanele Galaxy reclamând manifestarea efectului de burn-in. În timp ce omisiunea făcută în firmware-ul One UI probabil că va fi corectată cu o actualizare viitoare, rămâne de văzut dacă și problemele cauzate vor putea fi remediate pe aceeași cale. Cum spuneam, efectul de Burn-In este unul de natură hardware, corectabil într-o anumită măsură, dar numai dacă degenerarea substratului organic nu a ajuns prea departe.

Între timp, poți încerca să-ți protejezi telefonul tău Samsung evitând utilizarea prelungită în condiții defavorabile (ex. luminozitate ridicată și imagini statice), cum ar fi sub soare direct sau prea multe ore în jocuri de mobil.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button