ȘtiriGamingPC&ConsolesTech&IT

NVIDIA ar putea renunța la senzorul de temperatură Hot Spot pe seria RTX 50

Surse din industria tech sugerează că NVIDIA a luat decizia de a elimina senzorul de temperatură Hot Spot de pe noua serie de plăci grafice GeForce RTX 50. Schimbarea a fost confirmată pentru modelul de top RTX 5090, iar speculațiile indică faptul că întreaga serie 50 ar putea urma aceeași direcție.

Ce face senzorul de temperatură Hot Spot

Informația că senzorul de temperatură Hot Spot a fost dezactivat pe RTX 5090, vine de la Wizzard, reviewer pentru TechPowerUp și creatorul popularului software GPU-Z. Senzorul de temperatură Hot Spot era folosit pentru a monitoriza cea mai ridicată temperatură înregistrată pe suprafața nucleului grafic (GPU).

Prin intermediul mai multor puncte de monitorizare, funcția oferea detalii esențiale pentru evaluarea sistemelor de răcire și diagnosticarea unor probleme, cum ar fi un cooler montat greșit sau o suprafață de contact ineficientă. Funcția era utilă în special pentru pasionații de hardware și pentru reviewerii care testează limitele performanței plăcilor grafice.

Wizzard a explicat că senzorul Hot Spot a fost eliminat odată cu arhitectura Blackwell utilizată de seria RTX 50. În schimb, utilizatorii au acces la informații despre temperatura generală a GPU-ului (GPU Temperature) și temperatura memoriei (Memory Temperature). Cu toate acestea, absența senzorului Hot Spot limitează diagnosticul avansat al problemelor de răcire.

Ce înseamnă eliminarea senzorului Hot Spot

Inclusiv în testele noastre, senzorul Hot Spot fie are o valoare lipsă, fie afișează valoarea maximă posibilă. Și datele obținute de alți revieweri confirmă că senzorul este dezactivat. În testele realizate de Brent Justice pentru The FPS REVIEW, senzorul Hot Spot raporta constant în HWiNFO64 valori incorecte, precum 255°C, o temperatură imposibilă în condiții normale de funcționare. Capturi din HWiNFO64 realizate de Brent Justice (stânga) și Zona (dreapta) pe NVIDIA RTX 5090:

Senzorul de temperatură Hot Spot comparație sursă Brent Justice The FPS REVIEW și Zona

Aceste valori pot însemna doar două lucruri: fie programele de monitorizare nu adresează corect senzorul, fie acesta nu există pe noile plăci. Momentan, ambele variante sunt plauzibile, dar dacă luăm în considerare declarația lui Wizzard, e foarte posibil (și de-a dreptul neinspirat) ca senzorul să nu mai fie activ sau să nu mai fie accesibil programelor de monitorizare.

În testele noastre,  RTX 5090 a atins temperaturi de până la 73 de grade la GPU Temp într-un sistem open bench. În alte părți ale internetului, avem un maxim de 76.3°C la nivelul GPU-ului și 92°C la memoria GDDR7, conform datelor prezentate de Brent Justice în review-ul NVIDIA GeForce RTX 5090 Founders Edition, publicat joi, 23 ianuarie 2025. Aceste valori sunt cu aproximativ 7-10% mai mari față de predecesorul RTX 4090, ceea ce indică o încălzire mai intensă a noii arhitecturi. În particular, temperatura memoriei pare să se întoarcă la nivelurile observate în seria RTX 30, după ce seria RTX 40 reușise să mențină temperaturi mai scăzute la acest capitol.

În lipsa senzorului Hot Spot, monitorizarea avansată a sistemelor de răcire devine mai dificilă, utilizatorii fiind nevoiți să se bazeze doar pe temperaturile generale ale GPU-ului și memoriei, care nu reflectă întotdeauna punctele critice ale încălzirii.

Vezi aici și review-ul realizat pe PlayGround de Dan Cadar pentru NVIDIA RTX 5090.

Articole asemanatoare

Back to top button