Business

Despre investiții reușite: retrospectiva primelor 6 luni împreună

A trecut deja jumătate de an de la momentul în care am început această colaborare cu Zona prin care prezentăm diverse oportunități de investiții în diverse companii listate, știri din domeniul de business, diverse articole educative, precum cel despre dobânda compusă sau cele despre erorile de judecată. Sper să va fi ajutat articolele mele și, chiar dacă poate, nu de fiecare dată nu am nimerit-o, în marea majoritate părerile mele au fost cele corecte.

Astăzi este despre retrospectiva acestei jumătăți de an de prezentări de oportunități de investiții

Aș începe cu anticiparea creșterii acțiunilor Apple (AAPL), cotație ce a atins un maxim istoric de peste 190 de dolari per acțiune și, astfel, capitalizarea companiei a ajuns la peste 3.000 de miliarde de dolari, prima companie din lume ce depășește această bornă istorică. Iar ca să vă faceți o idee despre cât de mare este această companie, capitalizarea Apple este aproximativ egală cu capitalizarea întregii piețe din UK, unde sunt listate 595 de companii sau dublă față de cea a pieței din Germania, unde sunt cotate 255 de companii.

Creșterea cotației Apple, compania care are cea mai mare pondere, de 7,49% în indexul S&P500 la data de azi, dar și creșterea cotațiilor celorlalte mari companii din domeniul tech au dus la creșterea indexului peste nivelul de 4.300 de puncte și, astfel, am, intrat într-o nouă piață bull, anticipată undeva acum o lună.

Pentru Deere Company (DE) anticipam, odată cu prezentarea rezultatelor financiare ale primului trimestru, o revenire din suportul puternic al trendului ultimilor ani de la 350 de dolari, spre nivelul maxim al cotației de la 450 de dolari; încă nu este acolo, dar la cum evoluează piața, în două-trei săptămâni are toate șansele.

Isteria legată de creșterea euro de la mijlocul lunii mai a produs ceva emoții, numai că acestea s-au calmat rapid, creșterea euro temperându-se la doar 1% față de media ultimului an. Și deși este clar pentru toată lumea sper, că nivelul euro ar trebui să fie mult peste nivelul psihologic de 5 lei, momentan nu este cazul iar BNR a schimbat intervalul de fluctuație pentru euro, acesta evoluând momentan între 4,95 și 5 lei.

Rezultatele în creștere ale ASML pentru primul trimestru al anului dar mai ales perspectivele industriei pentru anii următori, compania fiind singurul producător de echipamente EUV, m-au determinat să consider ASML o companie care nu poate lipsi dintr-un portofoliu de investiții pe termen lung: de la 21 aprilie încoace, cotația a crescut cu peste 20% – evoluția nu este atât de strălucitoare ca cea a Nvidia (NVDA) dar este un randament chiar bun.

Despre Nvidia spuneam, îndrăzneț fiind, că mă aștept să crească peste 400 de dolari în ziua prezentării rezultatelor financiare ale primului trimestru, o zi marcată de creșterea impresionantă cu 24,37% a cotației. Astăzi se tranzacționează undeva în jurul lui 425 de dolari per acțiune, cu un maxim de aproape 440 de dolari în 16 iunie.

La prezentarea rezultatelor financiare ale anului 2022, Amazon (AMZN) înregistra scăderi pe toate liniile de business și, deși companiile din tech înregistrau o revenire importantă de la minimele din noiembrie 2022, pentru Amazon spuneam că se poate începe o acumulare a cotației pentru un termen mai lung. Cotația s-a menținut relativ constantă încă vreo trei luni, apoi a depășit rezistența de la 112 dolari, iar acum, ajutată poate și de niște rezultate mai bune pe trimestrul al doilea al anului, să meargă și ea spre maximul istoric de la 190 de dolari.

În articolul din februarie în care analizam oportunitatea unor investiții în producătorilor de mașini, preferatul meu a fost Ferrari (RACE), companie ce a avut o evoluție constant crescătoare de atunci – plus 25%. Și despre Ford (F) spuneam la finalul lui martie că va intra pe un trend crescător dacă va reuși să își atingă țintele de electrificare iar acordul cu Tesla pentru utilizarea Superchargerelor a fost exact impulsul de care avea nevoie – plus 38% de atunci.

Dar cele mai dragi îmi sunt totuși articolele educative, despre titlurile de stat Fidelis listate la BVB sau cele Tezaur cumpărate prin Trezoreria Statului, cele despre finanțele comportamentale și erorile de gândire ce ne împiedică să luăm cele mai bune decizii sau cel despre Învățăturile lui Warren Buffet către acționarii săi.

Nu toate părerile mele s-au dovedit adevărate, suntem oameni, suntem subiectivi sau ne scapă câte ceva câteodată în efectuarea unor investiții. Uipath (PATH) a continuat să crească după o scurtă corecție la prezentarea rezultatelor din 24 mai și a depășit nivelul de 20 de dolari per acțiune, iar acum este la același nivel ca la momentul articolului. Oricum, îmi păstrez opinia, Uipath este o companie care mai are multe de dovedit. Sau articolul despre Ubisoft, în care eram pesimist și pariam pe o continuare a scăderii spre 14 euro per acțiune, scădere ce s-a oprit totuși după două săptămâni de la articol la 18 euro iar astăzi acțiunea este la 25 de euro.

Cel mai important în acest domeniu de investiții bursiere este să îți stabilești un obiectiv, oricare o fi el – să formez un portofoliu pe termen lung, să obțin un randament care să acopere inflația, să replic evoluția unui indice etc și să îți stabilești strategia de urmat. A pleca la drum fără un obiectiv, doar cu scopul de a multiplica bani te predispune la asumarea unor riscuri mai mari și, astfel la o posibilitate mai mari de a pierde. La fel de vitale sunt informarea, documentarea, obținerea câtor mai multor cunoștințe în domeniu, toate putând să facă diferența între pierdere și câștig.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button