Business

NVIDIA: creștere zilnică impresionantă a acțiunilor, de 24,37%

Capitalizarea companiei se apropie de 1 miliard de dolari

Nvidia (NVDA) a intrat direct în istorie după creșterea de ieri, doar câteva milioane de dolari lipsindu-i pentru a înregistra cea mai mare creștere zilnică a capitalizării unei companii. S-a oprit la 183,8 miliarde de dolari, asta deși pe parcursul zilei depășise și valoarea de 200 de miliarde. Ceea ce a dus la această creștere sunt previziunile extrem de optimiste ale companiei pentru următoarele trimestre, previziuni alimentate de cererea de chipuri necesare pentru boom-ul AI.

Conform declarațiilor CEO-ului Nvidia, Jensen Huang, compania crește semnificativ oferta tuturor produselor sale pentru a satisface cererea tot mai mare pentru lunile următoare pe măsură ce Inteligența Artificială generativă crește exponențial în urma succesului ChatGPT: întreaga familie de produse de centre de date este în producție – H100, Grace CPU, Grace Hopper Superchip, NVLink, Quantum 400 InfiniBand și BlueField-3 DPU. Nvidia își proiectează chipurile dar producția este realizată în fabricile producătorilor precum Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM).

Nvidia estimează o creștere cu 50% a veniturilor în trimestrele următoare

Rezultatele primului trimestru al anului au fost peste cele ale trimestrului I al anului trecut dar și peste așteptările pieței – venituri de 7,2 miliarde de dolari și profit per acțiune de 1,09 dolari versus 6,5 miliarde și 92 de cenți estimările analiștilor. Pentru trimestrul curent, compania estimează venituri de aproximativ 11 miliarde de dolari, o creștere cu peste 50% rar întălnită.

Nu mai departe de săptămâna trecută vorbeam despre rezultatele financiare ale primului trimestru care puteau duce cotația spre maximul istoric de 340 de dolari, dar iată că previziunile extrem de optimiste au spart pragul respectiv fără nicio problemă și ultimul preț de ieri a fost de 379,80 dolari per acțiune (cu un maxim al zilei de 394,80 de dolari). Creșterea de anul acesta este de aproape 160% și probabil că pe termen scurt vom mai avea ceva fluctuații minore, datorate unor marcări de profit.

Însă, în urma previziunilor de creștere impresionante pentru următoarele trimestre, mă aștept la o cotație de peste 400 de dolari per acțiune în condițiile în care mai toate companiile își cresc cheltuielile pentru produse și servicii bazate pe Inteligența Artificială. Și analiștii încep să își schimbe părerea cum că acțiunea este scumpă: dacă media prețurilor țintă era de 285,54 de dolari săptămâna trecută, reanalizarea noilor condiții a dus la upgrade-uri și astăzi avem un preț mediu țintă de 421,29 de dolari. Nu uitați, the trend is your friend!

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button