Business

Nvidia are o creștere de peste 100% de la începutul anului

Creșterile înregistrate de companiile din domeniul tehnologiei au fost cele care au săltat indicii bursieri de la începutul anului, fiind multe dintre ele aproape de maximele istorice de la începutul anului trecut. Acțiunile blue-chip sunt cele care nu performează, rezultatele mai slabe și așteptările unei recesiuni sunt temerile care le determină scăderile. Piața americană a devenit foarte concentrată – creșterea combinată a primele zece companii din indicele S&P 500 reprezintă 87% din creșterea indicelui din primul trimestru al anului.

Dacă privim topul capitalizărilor vedem și mai clar această preponderență a companiilor din tehnologie: din primele zece companii la nivel global șapte sunt din domeniul tehnologic , doar Saudi Aramco (compania petrolieră a Arabiei Saudite), Berkshire Hathaway și Visa sunt intrusele. Iar dacă avem imprudența de a ne uita și la cifre, cea de-a zecea companie în top este Visa cu o capitalizare de 482 miliarde de dolari – de 5,6 ori mai mică decât cea a liderului incontestabil din ultimii ani, Apple ce are o capitalizare bursieră de 2706 miliarde de dolari.

Inteligența artificială și avântul acesteia din ultima perioadă a dus la o creștere a acțiunilor Microsoft (MSFT) și Nvidia (NVDA) mult peste media pieței. Cum vorbeam în articolul de la finalul lui martie, creșterea exponențială a AI-ului a deschis un potențial incredibil pentru eficientizarea business-urilor tradiționale folosind această nouă tehnologie. Iar cum chipurile Nvidia beneficiază de popularitatea ChatGPT și a inteligenței artificiale generative, investitorii par din ce în ce mai încântați de viitorul companiei.

Analiștii financiari sunt un pic mai pesimiști, media prețurilor țintă este de 285,54 de dolari per acțiune, pesimism susținut și de cifrele financiare: veniturile sunt mici în raport cu capitalizarea – aproximativ 27 de miliarde de dolari. Marjele de profit sunt bune – marja de profit operațional este de 20,67% iar ROE are o valoare de 17,93%, dar și profiturile sunt mici față de cotația acțiunilor, PER-ul ultimelor patru trimestre este de 164,24x. Și ca să ne dăm seama de cât de sus este cotația, Price/Sales este de 26,56x iar Price/Book de 31,98x.

Rezultatele financiare al primului trimestru le vom avea joi pe 24 mai și atunci vom avea o indicație dacă prețul va continua să crească spre maximul de 340 de dolari per acțiune atins la finele lui 2021. Până atunci, în virtutea ultimelor creșteri, capitalizarea Nvidia a depășit-o pe cea a Berkshire Hathaway (BRK-B) și a devenit cea de-a cincea companie americană ca valoare de piață.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button