Business

Visa – previziuni bune de creștere cu peste 10% față de anul trecut

O vorbă de spirit din domeniul investițional spune că nu ar strica să investești în acțiunile companiilor pe care le folosești zilnic. Și dacă mă gândesc bine, cred că eram mai câștigat dacă nu îmi schimbam iphone-ul atât de des și cumpăram mai degrabă acțiuni Apple (AAPL)… Și sunt multe alte exemple. Iar unul dintre cele mai bune este legat de alt lucru ce îl folosim zilnic – cardul de cumpărături, ca să folosesc o denumire generică, fie că este emis de Visa (V) sau de Mastercard (MA). Ambele companii de plăți au avut o evoluție constant crescătoare de-a lungul anilor pe măsură ce utilizarea banilor fizici a devenit tot mai redusă.

Astăzi vreau să vă prezint acțiunea Visa (V) ca idee de investiție pe termen lung. Visa a intrat la cota bursei în timpul crizei financiare din 2008 și a fost la momentul respectiv IPO-ul cu cea mai mare valoare – 17,4 miliarde de dolari. Acțiunile au fost oferite spre vânzare la prețul de 44 de dolari bucata iar de atunci trendul a fost constant crescător (pentru că în martie 2015 s-a făcut un split de 4:1, practic prețul de pornire îl putem considera ca fiind 11 dolari per acțiune): la prețul actual de 226 de dolari per acțiune creșterea medie multianuală este de aproximativ 125%. Mai mult decât dublu și, sincer, nu știu ce s-a dublat de la an la an în ultimii 14 ani…

Bine, nu înseamnă că dacă s-a întâmplat de 99 de ori în trecut și a suta oară este la fel; creșterea a fost mult mai mare în primii ani de tranzacționare iar prețul a scăzut chiar în ultimii doi ani. Dar, analizând perspectivele companiei, ne putem da seama că trendul de creștere multianual va continua.

Volumele de plăți din SUA ale Visa au crescut cu 11% yoy la finalul lui februarie conform ultimelor date prezentate de companie. Numărul de plăți efectuate cu cardurile de credit au crescut cu 10% iar volumele intermediate cu 11%. La nivel internațional, volumele de transferuri în aceeași lună februarie, excluzând tranzacțiile intra-europene au fost cu 48% peste nivelurile din aceeași perioadă a lui 2019, considerat ca an de referință datorită pandemiei.

Profitabilitatea Visa este una dintre cele mai mari dintre companiile cotate: marja de profit este de 50,28% în timp ce ROE este de 41,51%. Compania este un bun plătitor de dividende, deși DY este mic – media ultimilor cinci ani este de 0,62%. Uitându-ne la cash-flow-ul companiei, previziunile sunt ca Visa să raporteze o creștere a acestuia de 23% anul acesta, mult peste media de 13,7% a ultimilor cinci ani. Toate acestea vin însă cu un cost – PER are o valoare destul de mare de 31x, asta raportându-ne la nivelul PER mediu al S&P500 care are o valoare de 22x (nivelul este totuși ok dacă ne raportăm la media de 34x a ultimilor zece ani a indicatorului pentru Visa).

Așadar, Visa este o acțiune de nelipsit din portofoliu. Deși la acest moment ea este relativ scumpă, orice oportunitate ivită de o eventuală corecție nu trebuie ratată.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button