Business

Amazon, scăderi pe toate liniile de business

Inflația și dobânzile în creștere, scăderea cererii consumatorilor dar mai ales reorientarea acestora către shopping-ul clasic, deși mulți sperau că on-line-ul va rămâne preponderent, au fost tot atâtea motive solide care au dus la înjumătățirea cotației Amazon pe parcursul anului 2022. Să vedem totuși ce urmează și care sunt perspectivele să avem o îmbunătățire a perspectivei companiei.

Dacă analizăm trendul multianual al veniturilor avem o creștere impresionantă, de aproximativ 83% față de anul 2019, până la nivelul de 513 miliarde de dolari pentru întreg anul 2022. Dar, după câteva trimestre dezamăgitoare, mai ales din punct de vedere al profitului generat, Amazon a continuat să raporteze rezultate slabe, compania pierzând din viteza datorată pandemiei. La nivelul întregului an 2022, profitul net al Amazon a fost doar de 278 milioane de dolari; comparând cu cel mai profitabil an al companiei – 14,3 miliarde de dolari în 2021, scăderea este imensă. Creșterea veniturilor nu a ajutat mai deloc, rata de creștere fiind una dintre cele mai mici din ultimi ani 9% yoy pentru trimestrul patru 2022. 

amazon stonks

Rezultate dezamăgitoare au fost în toate liniile de business: scădere în retail, depreciere a participațiilor (doar cea de la Rivian a fost reevaluată în scădere cu 2,3 miliarde de dolari), serviciile de cloud AWS au venit sub estimări. Nu mai zic despre previziunile proprii Amazon pentru primele trimestre din 2023,  de scădere a creșterii și marje reduse, ceea ce nu poate fi de bun augur pentru prețul acțiunilor.

Cel mai probabil vom mai avea scăderi în primul trimestru, dar dacă inflația își va continua trendul de temperare iar FED-ul nu va mai crește mult dobânzile, probabil ca atât Amazon, cât și întreg sectorul Tech din care face parte, vor înregistra creșteri. Deja, unele dintre acestea înregistrează un reviriment datorat perspectivelor mai bune – vezi Tesla spre exemplu, unde creșterea în ultima lună este aproape 100%. Bine, pe Elon îl doare spatele și îți ține gura închisă în ultimul timp, dar despre Tesla și perspectivele ei după reducerile de preț operate mă voi ocupa zilele următoare. 

Dintr-un punct de vedere contrarian, se poate începe o acumulare a acțiunilor Amazon pe termen lung, chiar dacă finalul scăderii pare că nu e aici.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button