ReviewsPCTECH

ASUS ROG Zephyrus M16 (GU603ZW) review – dai un ban, dar stai în față

Refresh-ul din 2022 al modelului Zephyrus M16 aduce performanțe crescute într-un șasiu la fel de elegant și portabil

Ah, laptopurile de gaming. Aceste Lamborghini de teren, aceste struțocămile, aceste dispozitive care prin natura lor, sunt o contradicție. Producătorii sunt nevoiți să recurgă la tot felul de artificii pentru a reuși să îngrămădească niște componente care degajă o cantitate substanțială de căldură într-un volum de zece ori mai mic decât cel disponibil într-un PC. Partea bună este că de-a lungul timpului, producătorii de laptopuri de gaming au devenit foarte buni la asta.

Deja nu mai vorbim (doar) de reșouri portabile, ci și de platforme de gaming  capabile de performanțe respectabile, perfect potrivite celor mai solicitante jocuri. În acest articol voi analiza noul ASUS ROG Zephyrus M16 (mai exact varianta GU603ZW-K8063W), un laptop de gaming cu ecran de 16 inch care poate fi găsit la un preț ce de 12.050 de lei (prețul variază în funcție de configurație și de magazin, prețul fiind cel recomandat pentru configurația testată la data recenziei).

În banii ăștia primești un procesor extrem de puternic, Intel Core i9-12900h, o placă video (aproape) demnă de așa procesor (în cazul modelului testat, un 3070 TI), 32 GB de RAM (există și variante cu 16) și un ecran cu rată de refresh de 165 Hz. În zona asta stratosferică de preț, pretențiile sunt mari, iar în cele ce urmează, că voi ajuta să decideți dacă ASUS ROG Zephyrus M16 GU603ZW își merită banii. Să începem, deci.

Designul  și construcția lui ASUS ROG Zephyrus M16

Zephyrus M16 nu este genul de laptop care strigă din toți rărunchii „uită-te la mine, sunt gamer”. Designul a rămas neschimbat față de versiunea din 2021, pe care am testat-o la momentul respectiv, la fel și dimensiunile și greutatea: 355 x 243 x 19,9 mm, respectiv 2 kilograme. Pentru un laptop de gaming, portabilitatea dată de greutatea redusă este o bilă albă.

Deși are elemente care îl fac să arate special, nu aș zice că dacă mă duc într-o cafenea cu ZEPHYRUS M16 o să se uite la mine lumea ciudat. Cel puțin nu din cauza designului. Materialele din care este făcut ASUS ROG Zephyrus M16 sunt de calitate, iar carcasa este destul de solidă.  Capacul în special are un design interesant, întâlnit și la seria G15. Bine, designul este interesant doar dacă nu ai tripofobie (teama de găuri, mai pe înțelesul tuturor), pentru că primul lucru pe care îl observi pe capac este puzderia de găurele. Acuma, nu știu cum se împacă asta cu praful și mizeria care se adună în mod natural pe un dispozitiv mobil, dar hei, arată cool.

ROG Zephyrus M16 spate

Deschizând laptopul, nu poți să nu observi ramele foarte subțiri ale ecranului, care dau o impresie de produs premium. Balamalele sunt foarte deștept proiectate: pe de o parte, depărtează ecranul de gurile de evacuare a aerului (care apropo, bat aerul direct înspre ecran), iar pe de altă parte, funcționează pe post de piciorușe atunci când capacul este deschis. Apropo de capac, acesta se poate deschide la 180 de grade, lucru foarte util pentru când vrei să prezinți ceva prietenilor sau colegilor cu acest laptop.

Din păcate, la fel ca și la modelul din 2021, materialul cauciucat arată bine dar atrage urme de grăsime și amprente. Practic, dacă nu vrei să arate ca și cum te-ai jucat pe el cu mâinile proaspăt date cu cremă, trebuie să porți la tine o cârpă cu care să îl ștergi frecvent. Zici că e o conspirație mondială, că în ultima vreme am tot testat laptopuri care aveau problema asta (și de la MSI, și de la Huawei).

Tastatura este foarte aerisită, aproape neobișnuit de aerisită pentru un laptop. Nu a fost inclus și un Num Pad, deci spațiu este berechet între grilele de la difuzoare. Apreciez că tasta de pornire e separată de restul tastaturii, la fel ca și butoanele multimedia. Evident, avem iluminare RGB, deși aceasta este globală, nu pe fiecare tastă separat. Poate ca rezultat al alegerii acestui tip de iluminare, există destul de multă lumină care „scapă” pe lângă taste. În ce măsură deranjează, asta depinde de fiecare utilizator în parte.

ROG Zephyrus M16 tastatura

ASUS ROG Zephyrus M16 dispune și de o cameră video 720p plasată în partea superioară, deasupra ecranului, și flancată de două microfoane care înregistrează stereo sunetul. De cameră nu pot să spun prea multe în afară că există. Calitatea este mediocră în cel mai bun caz, singurul lucru bun la ea fiind că este compatibilă Windows Hello (deci are capacitatea de a înregistra și în spectrul infraroșu).

Boxele sunt foarte puternice, toate șase. Sunetul este clar, dar pe partea de bass nu am fost deloc impresionat, în ciuda materialelor de marketing cu nume pompoase (Dual Force-Canceling Woofers). Oricum, un astfel de laptop TREBUIE folosit cu căști, deci boxele sunt ultima problemă. De ce spun că trebuie folosit cu căști? Pentru că atunci când te joci pe el, ASUS ROG Zephyrus M16 face ca un uscător de păr la viteză maximă. Dacă îl folosești pentru sesiuni prelungite de gaming, zgomotul poate deveni extrem de deranjant, mai ales dacă selectezi în Armoury Crate (aplicația cu care controlezi răcirea și iluminarea) modul Turbo.

Trecând la conectivitatea fizică, ASUS ROG Zephyrus M16 m-a impresionat plăcut, având la dispoziție un jack audio combo, un port HDMI 2.0b, două porturi USB 3.2 Gen 2 tip A, un port tip USB-C 3.2 Gen 2 cu suport alimentare și Display Port, un port USB-C 4 cu suport Thunderbolt 4, un port LAN RJ45 (!) și un cititor card-uri microSD. Practic cam tot ce este necesar, nu am de ce să mă plâng aici.

Majoritatea porturilor (minus un USB A și cititorului de carduri) sunt pe partea stângă a laptopului, iar asta împreună cu designul ce include guri de ventilație pe laterale înseamnă că porturile sunt foarte apropiate, deci trebuie să poziționezi cu atenție perifericele ca să nu blochezi anumite porturi.

ROG Zephyrus M16 porturi

Concluzionând secțiunea de design, ASUS ROG Zephyrus M16 este un laptop de gaming foarte portabil, relativ vorbind, cu un design sobru și doar câteva probleme: material care atrage amprente, iluminarea tastelor care putea fi mai de calitate și camera cam meh. Mai scad niște puncte și pentru amplasarea gurilor de evacuare a aerului și orientarea fluxului către ecran, iar nota finală este 8.5.

Specificații tehnice și performanțe

La secțiunea asta, ASUS ROG Zephyrus M16 (2022) este clar în largul lui. Procesorul, așa cum am menționat în introducere, este un Intel i 9 12900h, cu 6 nuclee de performanță (capabile de 5.0 GHz) cu Hyper Threading, 8 nuclee de eficiență (capabile de o frecvență maximă de 3.8 GHz), un total de 20 de thread-uri deci, 24 MB de SmartCache și o putere maximă consumată de 115W. În teste s-a apropiat de valoarea maximă de putere, deși în sarcini susținute, puterea nu a depășit 90W.

Placa video pe modelul testat este un 3070 TI cu 8 GB GDDR6, dar există și variante cu 3080 TI. Importantă în acest context este puterea maximă consumată, pentru că există multe plângeri legate de faptul că plăci cu aceeași denumire pot fi limitate la valori maxime de putere foarte variate, și deci și nivelul de performanță poate varia puternic. Modelul testat a atins 120W. Sigur, procesorul integrează și un GPU Iris Xe. Memoria RAM este DDR5, iar modelul testat avea 32 GB. Indiferent de varianta aleasă (16 sau 32 GB), jumătate din memorie este lipită pe placa de bază.

Ecranul mat de pe ASUS ROG Zephyrus M16 este foarte bun, cel puțin prin prisma specificațiilor: rezoluție 2560 x 1600, timp de răspuns 3 ms, rată de refresh maximă 165 Hz, acoperire 100% DCI-P3, compatibil cu Dolby Vision HDR. Din măsurători, luminozitatea este de 500 nits, o valoare foarte bună, iar acoperirea spectrului DCI-P3 a fost la 99%. De menționat că la deconectarea încărcătorului, ecranul trece automat de la o rată de refresh de 165 Hz la cea minimă, de 60 Hz. Și acum, tabelul pentru tocilari:

Model laptop GU603ZW-K8063W
Procesor Intel 12th gen Alder Lake Core i9-12900H
Procesor grafic Intel Iris Xe Graphics
NVIDIA RTX 3070 Ti 8GB DDR6X
Memorie 32 GB DDR5-4800 (16GB lipiți pe placa de bază)
Dimensiune ecran 16 inch
Rezoluție display 2560×1600 (16:10)
Rată de refresh 60-165 Hz (Adaptive Sync)
Dimensiune laptop 355 x 243 x 19,9 mm
Greutate 2 kg
Conectivitate Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2
Porturi 1x 3.5mm Combo Audio Jack
1x HDMI 2.0b
2x USB 3.2 Gen 2 Tip-A
1x USB-C 3.2 Gen 2 cu Suport Alimentare si Display Port
1x Port LAN RJ45
1x USB-C 4, suport DisplayPort / alimentare / Thunderbolt™ 4
Cititor card-uri (microSD) (UHS-II, 312MB/s)
Capacitate baterie 90 Wh

E clar, deci, că specificațiile sunt de top, justificând în mare măsură prețul ridicat. Nu prea am ce să reproșez la nivel de date tehnice, procesorul poate ține lejer pasul cu placa video, iar conectivitatea excelentă este o nouă bilă albă pentru ASUS ROG Zephyrus M16.

Primele teste pe care le-am efectuat au fost cele sintetice, și aici, așa cum mă așteptam, Zephyrus M16 a avut performanțe foarte bune. Pe partea de procesare, 12900h este o bestie, și avem și dovada:

Astfel, ASUS ROG Zephyrus M16 a înregistrat un scor de 6928 în testul Multi-Core din Cinebench R20 și 18097 în testul Multi-Core din Cinebench R23. Scorurile sunt mult peste cele ale unui Ryzen 9 6900HS, pe care l-am testat în ASUS ROG Flow X16 (14223 în Cinebench R23). Dacă comparăm Zephyrus M16 2022 cu varianta 2021, care avea procesor Intel Core i9-11900H, rezultatul este cu atât mai impresionant: varianta veche a lui Zephyrus obținea 11969 în Cinebench R23, deci avem o creștere cu 51% a performanțelor!

Single Core Multicore
Cinebench R20 724 6928
Cinebench R23 1888 18097

Singurele laptopuri mai puternice vor fi cele mari și grele, dedicate gaming-ului fără compromisuri. De exemplu, ASUS ROG Strix SCAR 17 SE a avut un scor de 8895 în Cinebench R20, dar acel laptop are procesorul Intel i9-12900HS. Nu doar atât, dar răcirea este net superioară mulțumită volumului mai mare al carcasei. În plus, SCAR are aproape 3 kg.

Pentru a testa placa video, am rulat 3DMark Time Spy și Fire Strike Extreme, iar rezultatele, au fost, din nou, pe măsura specificațiilor:

3DMark Scor total Scor video Scor Physics /CPU
Fire Strike Extreme 12716 13241 28145
Time Spy 10525 10187 12969

Este important de menționat că toate testele de performanță au fost făcute folosind setarea Turbo din Armoury Crate. Este modul pe care îl recomand călduros (pun intended) să îl folosți când vă jucați, altfel performanțele vor fi semnificativ reduse de imposibilitatea de a răci bine componentele. Iar dacă vreți să jucați pe baterie, să nu vă mirați că aveți cam jumătate sau mai puțin din performanțele laptopului conectat la încărcător. Un ultim test pe care l-am făcut pentru evaluarea performanțelor globale ale laptopului, a fost PCMark 10. Scorurile obținute au fost următoarele:

Scor total Essentials Productivity DCC
PCMark 10 7861 10441 10857 11628

Vă mai menționez doar rezultatele din testul de viteză al SSD-ului efectuat cu CrystalDiskMark 8. În acest test, am obținut o viteză maximă de peste 7000 MB/s la citire și aproximativ 5200 la scriere secvențială, valori foarte bune în teorie, dar cu un impact destul de mic în realitate la încărcarea aplicațiilor.

Trecând la jocuri, am încercat tradiționalul CS:GO, unde numărul de cadre pe secundă a variat între 200 și 350, cu o medie de 298, asta cu toate setările pe Ultra. În Cyberpunk 2077, la rezoluția nativă, cu setările Ultra și fără Ray Tracing, am avut o medie de 43 FPS, dar existau zone unde scădea la 30 FPS. Absolut normal pentru setările și rezoluția utilizate. În jocuri, temperatura procesorului nu a sărit de 96 de grade, iar la placa video am avut un maxim de 76 de grade, ca în testele sintetice.

ROG Zephyrus M16 gaming

Apropo de asta, câteva detalii despre răcire. Contactul între procesor (CPU) și radiator se face cu metal lichid, o interfață termică mult superioară tradiționalei paste care se pune de obicei (și care este pusă pe GPU). Totuși, după cum se dovedește, nici măcar metalul lichid nu este suficient pentru a răci monstrul 12900h.

Aerul este tras de sub laptop și scos prin laterale și pe la ecran, deci un stand de laptop cu ventilatoare suplimentare cred eu că ar ajuta foarte mult. ASUS ROG Zephyrus M16 (2022) se încălzește până pe la 55 de grade în anumite zone. Vestea bună este că zonele alea nu includ palm rest-ul și zona de taste relevante (WASD), vestea proastă e că zona cea mai fierbinte este baza ecranului (aproximativ 52 de grade). Dacă te joci cu orele, e posibil ca la un moment dat căldura să afecteze ecranul (deși, sincer să fiu, nu am găsit niciun studiu făcut pe bune care să testeze rezistența ecranelor la temperatură).

Dar dacă la suprafață, temperaturile nu sunt neapărat problematice, situația este mult diferită când măsurăm temperaturile la nivelul componentelor. În ciuda interfeței termice excelente și a coolerului cu un design foarte avansat, temperatura procesorului depășește pe alocuri chiar și temperatura maximă permisă de producător, ajungând pentru fracțiuni de secundă la 107 grade Celsius! Această valoare a fost atinsă doar în testele sintetice, iar în sesiunile de gaming, cum ziceam mai sus, temperatura procesorului a variat între 80 și 96 de grade, valori normale pentru un procesor atât de potent.

Temperatura maxima Zephyrus M16

După epuizarea celorlalte soluții, controlul termic se face în ultimă instanță prin coborârea frecvenței de funcționare, procesorul ajungând undeva în zona 3.5 GHz (față de cei 5 GHz de care e capabil în mod teoretic). În idle, temperaturile se stabilizează un pic peste 50 de grade. Placa video, în comparație, e la Polul Nord: temperatura maximă înregistrată în jocuri a fost de 76 de grade, cu 88 de grade în zona cea mai fierbinte (Hot spot).

Per total, ASUS ROG Zephyrus M16 (2022) mi s-a părut destul de echilibrat din punct de vedere al performanțelor. Poate ar fi fost mai echilibrat cu un procesor mai puțin performant (și mai rece), de genul i7-12700h, sau cu 12900h dar cu un 3080 TI, măcar să știi o treabă. Dacă a doua variantă este disponibilă (la un preț de peste 17.500 lei), procesorul i7-12700h este pus pe Zephyrus doar în combinație cu NVIDIA GeForce RTX 3060 sau inferior. Pentru această secțiune, am decis să acord nota 8.5, în principal datorită temperaturilor prea mari ale procesorului.

Experiența în utilizare și concluzii

Am mai spus-o și o repet: consider că ASUS ROG Zephyrus M16 reușește un balans excelent între portabilitate și gaming mobil. Cu încărcătorul conectat, laptopul este foarte rapid, permițând o experiență de gaming fără prea multe compromisuri. De fapt, compromisul e doar unul: zgomotul. Nu am putut să joc fără căști mai mult de câteva minute cu răcirea pe modul Turbo, însă pe de altă parte în modul Performance se simte scăderea de FPS. Mă rog, dacă în loc de 300 FPS ai 250, nu cred că vei sesiza diferența decât dacă ești jucător profesionist de eSports.

ROG Zephyrus M16 gaming deschis

Ăsta e și cazul meu: mulțumit de performanțele laptopului chiar și în modul Performance, am preferat să folosesc acest mod decât să stau cu un uscător de păr pornit la un metru de mine. Evident, când nu este în priză, laptopul devine destul de silențios. Bateria ține cam 4-5 ore de utilizare normală (ba un YouTube, ba un Spotify, cu luminozitatea undeva pe la 50-60%). Dacă vrei să te joci cu laptopul neconectat la priză, pe lângă că performanța va fi mult mai scăzută, cum ziceam mai devreme, bateria nici nu ține mai mult de o oră.  Încărcarea durează cam două ore.

Construcția laptopului mi s-a părut solidă și mi-a plăcut mult ecranul: luminos, cu o reproducere foarte bună a culorilor și o rată de refresh suficientă pentru pretențiile mele. Faptul că e mat ajută foarte mult în reducerea reflexiilor, iar ramele extrem de subțiri dau o notă premium întregii construcții. Tastele mi s-au părut o idee prea distanțate, dar m-am obișnuit cu ele în câteva minute. Cursa tastelor este suficientă, iar feedback-ul la fel de ok. Ar fi mers o iluminare separată pe fiecare tastă, dar cred că ăsta e un lucru minor în tabloul general. Mi-a plăcut mult track pad-ul, care este din sticlă și se simte foarte bine la atingere. În plus, click-ul este foarte satisfăcător, nu se simte deloc cheap.

Nu am fost deranjat de căldură, poate doar când am ținut laptopul în poală în timp ce rula un benchmark. Dar serios, dacă joci cu laptopul în poală, conectat la priză, meriți să te simți inconfortabil. Boxele au fost ok, camera video nu prea, în afara cazului când eram într-un mediu foarte bine luminat. Poziționarea LED-urilor de stare (putere, încărcare) pe centru laptopului îmi pare un pic arhaică, dar din nou, ăsta e mai mult un nod în papură.

ROG Zephyrus M16 sectiune

Laptopul testat a venit cu Windows 11 Home preinstalat, iar la nivel de bloatware și aplicații nedorite semnalez doar antivirusul McAfee (o versiune trial). Din partea ASUS, avem Armoury Crate, care deși este uneori buggy la actualizări (a trebuit să îl reinstalez după un update), conține o suită foarte mare de funcții legate de răcire, consum de putere, iluminare etc.

Pentru experiența în utilizare, voi acorda tot nota 8.5. Laptopul este în general plăcut de utilizat, dar l-am penalizat în principal pentru zgomotul puternic în modul turbo. Practic, dacă spui gaming și laptop deja apare cuvântul compromis, iar dacă mai pui la socoteală și mobilitatea lui ASUS ROG Zephyrus M16, compromisul nu putea fi decât una din cele două variante: performanțele sau zgomotul răcirii.

Marea întrebare este: merită să dai 2.400 Euro pe un astfel de laptop? Voi răspunde indirect, întrebându-te ce fel de utilizator ești. Dacă vrei să ai performanțe excelente, dar nu vrei un laptop cât cuptorul cu microunde, ASUS ROG Zephyrus M16 ți se va potrivi ca o mânușă. Are ecranul mai mare decât laptopurile portabile de gaming uzuale, păstrează un nivel de performanță apropiat de al laptopurilor „desktop replacement”, iar gabaritul este unul foarte ușor de administrat.

 

 

ROG Zephyrus M16 cu cutie

Apoi, dacă știi că în marea majoritate a timpului te joci cu căștile în urechi și departe de alte persoane ce pot fi deranjate de vâjâiala de pe modul Turbo, ASUS ROG Zephyrus M16 are foarte puține defecte care să deranjeze. Consider, deci, că acest laptop este un exemplu bun al expresiei „dai un ban, dar stai în față”.

Urmărește review-ul video la Zephyrus M16 pe canalul nostru de YouTube, PlayGround.

Design și construcție - 8.5
Specificații tehnice și performanțe - 8.5
Experiență de utilizare - 8.5

8.5

Un laptop care reușește, în ciuda performanțelor, să fie și ușor de transportat. În afară de zgomotul răcirii și temperatura mare la procesor, nu avem foarte multe de reproșat lui ROG Zephyrus M16 (2022)

User Rating: Be the first one !

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button