ROG Flow X16 este și nu este un laptop de gaming. Da, este un mândru exemplar al Republicii Gamerilor, dar este mai mult decât un laptop obișnuit. Este un convertibil; cel mai puternic convertibil. Da, avem de-a face cu o soluție 2-în-1 extrem de generoasă. Ne-am jucat cu modelul anterior ROG Flow X13 și ne-a plăcut enorm, însă totuși o tabletă de 16 inch nu este chiar pentru oricine.
Modelul anterior, ROG Flow X13, era super ușor și venea și cu o dimensiune confortabilă șasiu/ecran și pentru cei ce apreciază scenarii de tip tabletă, etc. Lucru care s-ar putea să nu fie chiar pe placul tuturor în cazul unui ecran de 16 inch. Și nu doar ecranul imens ar putea reprezenta o mică problemă, ci și greutatea întregului ansamblu – deloc de lepădat – vorbim de un convertibil de nu mai puțin de 2,1kg! Dar să nu ne pripim. Haideți să vedem ce ne oferă ROG X16, per ansamblu, pentru că vă mărturisesc, chiar are multe surprize și merită toată atenția!
ROG Flow X16: Design, Ergonomie, Construcție
După cum spuneam, avem un laptop 2-in-1. Cel mai cel convertibil. Suficient de puternic pentru a face orice laptop de gaming să se simtă amenințat, chiar stânjenit. Dar nu doar puterea este elementul cheie aici, ci versatilitatea, naturalețea cu care se poate transforma, de a se adapta la orice scenariu. Vrei să îl folosești doar ca un laptop obișnuit? Perfect. Vrei să-l așezi în modul cort pe măsuța extrem de înghesuită din scaunul avionului, pentru a viziona un serial? Se poate și asta. Vrei să stai în fotoliu, și să navighezi pe el, precum pe o tabletă puțin mai mare, profitând de touch-screen, eventual să desenezi în timpul liber cu un stylus pe ecran? Perfect și pentru asta.
Da, ecranul se întoarce la 360 grade, iar în modul tent răcirea este și mai bună. Balamalele par solide, tipice dispozitivelor 2-in-1, dar pe ici pe colo, parcă mai scârțiie. (bine, poate fi de la sample-ul nostru). Deși avem un șasiu generos, de 2,1kg și 19,4mm, dacă ne uităm la ce hardware se ascunde sub capotă, vă spun cinstit, este un șasiu extrem de subțire și ușor pentru ce oferă. Nu e ușor să răcești setup-ul integrat, o să vedeți mai încolo.
Ca și calitatea construcției, mi-a plăcut foarte mult textura de pe capac, de pe zona wrist-pad-ului, ce adună mai greu amprentele. Am apreciat și tastele cu feedback care au o cursă destul de mare la 1,7mm, iluminarea lor RGB (dar nu per key) și nu în ultimul rând, touchpad-ul de calitate superioră. Touchpad-ul este din sticlă, alunecă foarte facil cu o forță de frecare aproape inexistentă, aproape că-ți vine să renunți la mouse… aproape.
Un ecran mini-LED care arată fantastic în jocuri și nu numai
Voi detalia un pic specificațiile de bază, pentru că e important. Avem un ecran IPS cu un format 16:10, adică mai generos când vine vorba de rezoluția verticală. Rezoluția este de 2560×1600 pixeli, cu un refresh rate de 165Hz. Avem un panou IPS cu certificare VESA DisplayHDR 1000 și AMD Freesync with HDR.
Ați ghicit! Avem ceva deosebit, mai mult decât un IPS obișnuit. Avem un panou mini-LED. Și nu orice mini-LED. O implementare pe care nu am mai întâlnit-o personal pe un laptop. Un ecran AU Optronics AUO8E9D de 16” mini-LED, cu un comportament dual:
- Multi-Zone, adică modul tradițional de funcționare al unui panou mini-LED;
- One-Zone, când cele 512 zone FALD (full-array local dimming) se dezactivează, practic ecranul devine mai uniform, cel puțin în teorie, mai consistent în uniformitatea culorilor și a luminozității, mai apropiat de ce își doresc creatorii de conținut.
Ce ne arată colorimetrul nostru? Da, modul Multi-Zone este mai spectaculos, jocurile arată mai bine, negrul devine mai negru, contrastul sare până la cer, însă cu mic preț: uniformitatea luminozității diferitelor zone și a color accuracy-ului în general.
În imaginile de mai jos, de la stânga spre dreapta, avem 4 nivele de luminozitate diferită în modul mini-LED activat. În primul test avem un peek brightness ce trece de limita aparatului nostru de măsură, de aceea săracul SpyderX Elite nu a detectat nicio diferență de uniformitate, nu pentru că nu ar exista, dar aparatul are limita atinsă de 955cd/m2, după care devine orb. A se observa totuși că odată cu scăderea luminozității, cresc diferențele dintre diferite zone, până ce trec de marja pe care o considerăm noi acceptabilă, de 15%.
Nu la fel se întâmplă în cazul modului One zone. diferențele de luminozitate sunt mult mult sub media panourilor.
Evident, diferența de contrast între cele două moduri este uriașă: avem un negru de zile mari de 0.12cd/m2 în cazul modului mini-LED și asta în conțiile în care avem și o luminozitate de 673cd/m2, adică 5810:1, pe când în modul One-Zone avem un contrast mediocru-spre-bun de 920:1, deoarece s-a stricat negrul semnificativ iar nivelul de alb a scăzut și el la 494cd/m2.
Bun, bun, am vorbit de luminozitate, dar despre culori? Deși ambele moduri afișează un spațiu de culoare similar, de 100% sRGB, 92% Adobe RGB și 100% DCI-P3, când vine vorba de Delta E pe Color Accuracy, modul One Zone câștigă (imaginea dreapta jos) cu o medie de sub 1, față de modul mini-LED (imaginea din mijloc).
Long story short, sau pe românește, când vreți să vă jucați, sau să vă uitați la filme, treceți pe modul mini-LED, iar când faceți editare foto-video, selectați modul One-Zone.
ROG Flow X16 – Conectică
Conectica este foarte bună. Practic, dacă ar fi să fiu super-succint, am simțit doar lipsa unui cititor de card, în rest avem mai mult decât ne putem aștepta. Și voi începe cu lucrurile mai exotice, precum portul USB 3.2 Gen 2 Type-C cu suport DisplayPort / power delivery / dar mai ales, G-SYNC. Da, NVIDIA G-SYNC. Și laptop-ul de față ROG Flow X16 beneficiază și de tehnologia MUX, adică placa grafică se va dezlănțui de tot pe un monitor extern și vei vedea un spor de performanță.
Nici al doilea port USB 3.2 Gen 2 Type-C nu este de ignorat, și acesta oferă suport DisplayPort / power delivery. Firește, pentru device-urile ”obișnuite” pe USB Type-A (mouse, stick USB, etc) avem două porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A, apoi nelipsitele HDMI 2.0b și Combo Audio Jack 3.5mm. Avem și WiFi 6E, evident, adică wireless de ultimă generație.
Da, și portul acela unic, pentru transfer cât mai mare (interfață PCIE Gen3x8), ROG XG Mobile Interface. În cazul în care vă achiziționați și acest accelerator grafic, conectica se îmbogățește radical (1xHDMI 2.0b
1xDP 1.4 support G-SYNC, 1xRJ-45 LAN port, 1xDC input jack, 4xUSB 3.2 Gen 1 Type-A, 1xSD Card reader (Standard)/UHS-II 312MB/s). De reținut că acest ROG XG Station poate alimenta direct și laptop-ul, odată atașat de notebook.
ROG Flow X16 – Performanțe, Răcire, Temperaturi, zgomot
Procesorul AMD este magnific.pur și simplu magnific. În primul rând, este performant. Să nu ne luăm orbește după specificații. Ăia 45W TDP sunt așa, mai mult cu titlu informativ. Precum Schweppes ce face diferența între băieți și bărbați, testele adevărate de randare, precum Cinebench fac diferența între procesoare de 45W și procesoare precum AMD Ryzen 9 6900HS. Cum au fost obținute aceste scoruri fantastice? Păi vă spun eu: nu cu un procesor cuminte de 45W!
Da, după cum puteți vedea din grafice, procesorul AMD Ryzen 9 6900HS începe în trombă cu un TDP de 78W, dar rămâne stabil la un 66-67W pentru restul de teste, după ce se stabilizează cu trecerea timpului. În al doilea rând, acest procesor AMD Ryzen 9 6900HS rămâne rece, în limita decenței, pentru acest șasiu și ce este cel mai important, NU FACE THROTTLING! Da, în CineBench și alte nebunii hard-core urcă la 95C, dar în jocuri rămâne sub 85C.
Iar dacă oprim radiatorul adevărat, cu toate ghilimelele de rigoare, adică scoatem elefantul din cameră NVIDIA GeForce 3070Ti și apelăm la placa grafică externă, temperatura procesorului devine și mai mică, de exemplu în Metro Exodus, am scăzut temperatura procesorului în același scenariu de la 84C la 65C! Da, aproape 20C!!!
2021 ROG XG Mobile – Nu este vorba doar despre performanțe
Chiar dacă inițial l-am întrebat pe Marinake de ce ne-a trimis ASUS placa grafică externă împreună cu acest laptop ce vine cu extraordinarul 3070Ti de 125W, am înțeles mai încolo. Și nu, nu mă refer la sporul de performanță față de 3070Ti, care da, există și este substanțial, dar nu ar justifica achiziționarea, nici măcar în o a doua etapă, a monstruzității numită ROG XG Mobile.
Mă refer la procesul „Take the heat away from this laptop!” Să vă explic: în coloana din stânga, avem temperaturile obțnute cu NVIDIA GeForce 3070Ti, iar în dreapta, cu placa grafică externă. Voi începe așa, de încălzire (joc de cuvinte), cu testele de randare, mai precis benchmark-ul Blender versiunea 3.2.1. În puținul timp cât s-a randat, placa grafică din laptop, NVIDIA GeForce 3070Ti cu un TDP de 125W a reușit să încălzească suprafața laptop-ului până la 41,5C în zona tastaturii și aprox 48C în zona deasupra tastaturii. În momentul în care am făcut același test cu placa externă NVIDIA GeForce 3080, temperaturile au scăzut cu aproape 10C în aceleași zone menționate anterior.
Dar partea frumoasă deabia acum urmează: în Metro Exodus, după 30 de minute de rulat benchmark-ul RTX în rezoluția maximă, sașiul laptop-ului este cu 15C mai rece folosind placa grafică externă ROG XG Mobile cu NVIDIA GeForce 3080 decât atunci când rulăm aceleași teste o jumătate de oră cu placa grafică de sub capota laptop-ului, NVIDIA GeForce 3070Ti! Da, ași citit bine, o diferență enormă de 15C.
Cum este posibil, poate vă întrebați? Să vă explic: NVIDIA GeForce 3070Ti are un TDP de 125W și ajunge la o temperatură de 86C și toată căldura o disipă în carcasa laptop-ului, pe când placa grafică externă deși vine cu un TDP superior de 150W și ajunge la 84C, aceea căldură este degajată departe de laptop, mă rog, la 38cm depărtare de laptop, că atâta are lungimea lesa bestiei.
Practic dacă jocul pe care îl jucați nu consumă procesorul la maxim, laptop-ul aproape că șomează, rămânând rece precum clasicul luceafăr. Dar să vorbim și de performanțe. Și de sporul adus de placa grafică externă. Pentru că așa e fair, așa ne facem o imagine de ansamblu completă.
Sporul de performanță adus de placa grafică externă este de 10-25% în funcție de joc. Dar cum spuneam ceva și mai sus, cel mai mare câștig adus de placa grafică externă este că laptop-ul rămâne foarte rece. Oricum, nu cred că vor fi mulți doritori pentru un upgrade de la placa video NVIDIA GeForce 3070Ti Laptop integrat la NVIDIA GeForce 3080 laptop din ROG XG Mobile, dar, să nu uităm că ROG Flow X16 a fost gândit de la bun început în 3 configurații (cel puțin afară, la noi am văzut momentan doar configurația testată de noi), începînd de la GeForce 3050Ti Laptop (modelul GV601RE), cu GeForce 3060 Laptop (GV601RM) și 3070Ti (GV601RW).
Și iată si testele sintetice, 3DMark:
ROG Flow X16 – Autonomie baterie
ROG Flow X16 este dovada vie că graba poate strica treaba, sau cel puțin taiwanezii de la ASUS au fost cât pe ce. Soft-ul inițial cu care a venit acest sample nu a reușit să ne impresioneze la capitolul autonomie, mai ales dacă ne uităm la bateria uriașă de 90W. Rezultatele INIȚIALE au fost în cel mai bun caz, medii.
Am simțit că ceva nu e OK. Nu se poate. Deși Armory Crate era setat pe modul Silent, maximum Battery Mode, iluminarea tastaturii oprită, ecranul pus în modul Mini-LED, setat la 177cd/m2, iar placa grafică setată pe Hybrid Mode, adică modul în care placa grafică NVIDIA GeForce 3070Ti Laptop trebuia să se dezactiveze, în teorie, când nu era necesară prezența procesării grafice intensive. Și sincer, Modern Office nu are nevoie de așa o procesare.
Ei bine, chiar înainte de a finaliza articolul, a apărut un update pe Armory Crate. Și ce schimbare!
A dispărut modul Balance, i-a preluat locul modul Performance, dar mai important, au apărut mai multe moduri de power management la placa grafică – oare de ce? Și am repetat testele de baterie, si se pare că placa grafică integrată în procesorul AMD, AMD Radeon 680M este pus mai mult în valoare decât în modul anterior, după ce, evident, în prealabil, se alege modul GPU Eco Mode.
Și timpul extra a meritat, am câștigat 103 minute, adică o oră și 43 de minute, adică 31% mai multă aotonomie! Eu zic că da, așa mai vorbim de un început de maraton.
Repet, ecranul a stat tot atâta timp în modul Panel Power Saver, adică nu la 165Hz, ci la 60Hz – ASUS cel puțin a ajuns la nivelul la care dezactivează automat refresh-ul mare când laptop-ul este deconectat de la priză. Iar 177cd/m2 este simțitort mai mult decât standardul cu care testam anul trecut de 130-150cd/m2.
Audio – sistem audio performant, cu 4 speakere
Voi face o excepție de la punctele pe care le punctez în mod trdițional, și voi menționa partea de audio. Nu-mi place să detaliez în general acest subiect, considerând că fără uneltele de testare adecvate și potrivite, precum cele foloste de noi pentru ecran / temperaturi / sunet / etc, aici adaug o notă subiectivă care nu mă caracterizează.
La capitolul sunet, ROG Flow X16 se situează cu mult peste media laptop-urilor pe care le-am testat de-a lungul timpului – cel puțin din punctul de vedere al unor elemente precum calitate audio / volumul / spațialitate / și acel punchyness pe care am simțit că merită să-l menționez. Carcasa nu a vibrat decât extrem de rar, în piese foarte dificile, precum Infinity Ink – Infinity (Dubdogz & Bhaskar Remix) (Bass Boosted) dar în alte piese, stiluri a rezistat eroic, precum în noul Zeit (Rammstein).
Concluzii
ROG Flow X16 este acel laptop la care m-am așteptat și poate chiar mai bine. Performanțe excelente, baterie mare (90Wh) care reușește să asigure o funcționare a puternicului și flmămândului procesor AMD Ryzen 9 6900HS mai mult decât decent, adică peste 7 ore în muncă obușnuită sau vizionare de filme.
Avem temperaturi și zgomot decente dacă ne uităm cât de subțire este șasiul și faptul că n-am trecut de 46dB este un lucru important. Ecranul este superb pentru gaming și văzut filme, mini-LED-ul chiar își face treaba extraordinar, îl recomand liniștit – culorile sunt suficient de vii, mie acest panou îmi place mai mult decât unul OLED, dar asta este deja ce ține de alegerea fiecăruia.
Dar cel mai important aspect este versatilitatea – ROG Flow X16 iese în lumina reflectoarelor când îi atașați un ROG XG Mobile – nu e vorba doar de sporul de performanță – care este și el, de nerefuzat și neignorat -dar cel mai important, așa cum am văzut prin lentilele FLIR ale camerei telefonului CAT cu infraroșu – temeraturile scad și cu 10-15C în sesiunile prelungite de gaming, ceea ce este cel puțin extraordinar și de invidiat de orice laptop de gaming obișnuit.