ReviewsPC

ASUS ROG Strix Scar 17 SE – Cel mai puternic laptop testat de noi până acum [REVIEW]

Acum ceva timp, v-a vorbit Dan despre un laptop MSI cu procesor Intel Core i9-12900HK și l-a intitulat foarte dramatic: Cel mai puternic sistem testat de noi vreodată! Bine, o mică greșeală acolo pentru că era vorba despre cel mai puternic laptop, dar nu asta e important. Mai important este că la momentul publicării acelui clip, jucăria cu pricina chiar era cea mai puternică pe care am testat-o vreodată. Și recunosc că am rămas mască în fața laptopului care rula fără să transpire absolut toate jocurile pe care i le-am băgat pe gat și a rupt în două orice test sintetic.

Dar evoluția e-n firea omului, iar astăzi mă văd nevoit să dărâm afirmația lui Dan și să va povestesc despre unul dintre cele mai puternice laptopuri din lume… gen, nu doar așa, cel mai puternic testat de noi. Nu tati, astăzi este despre numere SF în teste, despre performanță maximă în gaming și despre un alt laptop care te face să te simți prost că umbli cu doi rinichi.

Cel mai puternic laptop din lume?

Ce face un produs să fie considerat „cel mai” cumva? Păi, de multe ori este o părere destul de subiectivă. Adică putem spune că X laptop este cel mai frumos, sau cel mai eficient, sau cel mai nu știu cum; dar există un lucru pe care-l putem măsura atât de simplu și eficient, încât la final putem spune fără doar și poate că un anumit laptop este cel mai puternic din lume… ori p-acolo. Iar în cazul lui ASUS ROG Strix Scar 17 SE, ăsta este un statement greu de dărâmat, mai ales când selecția hardware de la interior este formată dintr-un procesor Intel Core i9-12950HX, 32GB de memorie DDR5, 4TB de SSD-uri în RAID 0 și o placă video NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti.

ASUS ROG Strix Scar 17 SE cutie
ASUS ROG Strix Scar 17 SE vine într-o cutie elegantă

Și-a fost interesant pentru că țin minte și-acum discuția cu cei de la ASUS: „Cum adică ați testat cel mai puternic laptop de până acum? Credeți că scăpați așa ușor? Pregătiți-va!” Și ne-am pregătit, a mai venit și căldura între timp, gându’ ne-a plecat la mare și la pielea pe care-o vom vedea pe acolo. Dar m-am trezit la realitate când am ajuns luni de dimineață la birou și-l aud pe Dan: „Băi, vezi că a venit un laptop de la ASUS. Ceva ROG. Bagă-l și tu pe Playground!” Deja mă gândeam că cine știe, poate au trimis cei de la ASUS un laptop că să comparăm integrarea lor de 12900HK sau vreo d-asta, dar nu mă gândeam că ce-aveam să găsesc în cutie este un monstru, în toată puterea cuvântului, cu un price-tag de… 4.000 de euro. Adică „dojda mi” de lei, cum îi zicea și Iulia lui Nelu.

Iar dacă v-aud că n-aveți bani de el, dar umblați cu doi rinichi la purtător, chiar mă supăr. Dar pe un ton mai serios, pentru cei care chiar sunt interesați de jucării la astfel de sume, se poate ca Strix Scar 17 SE-ul asta să fie cel mai top laptop de pe piață: de la aspect, la specificații, la calitatea construcției și la caracteristicile extra pe care le oferă. Fiind vorba despre un Republic of Gamers, nu greșești dacă te-aștepți să vină și cu ceva funcții d-astea speciale, vreo nebunie născocită de producător că să facă produsul mai atractiv. Și chiar dacă nu pare, laptopul asta are un design aparte.

ASUS ROG Strix Scar 17 SE continut
ASUS ROG Strix Scar 17 SE vine cu multe accesorii

Mulți nu-l văd la prima aruncătură de ochi, mai ales că ai nevoie de lumină UV pentru asta, dar odată ce-ai deschis cutia și folosești lanterna inclusă în pachetul laptopului (da, ai citit bine), poți dezvălui modelul desenat cu cerneală invizibilă direct pe șasiu. Acesta conține câteva coordonate și un mesaj codificat. N-am stat acum să fac la fel ca Robert Langdon în căutarea Codului lui Da Vinci, dar am fost curios să găsesc măcar locația pe care o indică capacul lui ROG Strix Scar 17 SE. Iar odată introduse coordonatele în Google Maps ajungem în buttfuck nowhere, pe muntele Hakone din parcul național Fuki Hakone Izu din Japonia. Ce facem aici? Naiba știe, dar mișto schemă, ASUS.

Construcție și design

Dacă tot ne-am apucat să vorbim despre modelul ascuns de pe capacul laptopului, am putea la fel de bine să continuăm discuția despre aspectul acestuia, mai ales că vine cu niște ASUSării d-astea interesante. O chestie introdusă oarecum recent este capacul inscripționat de deasupra balamalei din stânga. Laptopul vine cu trei astfel de capace, unul gata montat, alte două în cutie. Se montează și demontează extrem de ușor, astfel îți poți personaliza puțin investiția. Iar dacă ai o imprimantă 3D la îndemână, îți poți crea propriile capace folosind template-ul oferit de ASUS.

ROG Strix Scar 17 SE elemente
Poți personaliza aspectul lui ASUS ROG Strix Scar 17 SE

Întoarcem laptopul cu roatele-n sus, iar pe fundul acestuia găsim două chestii: prima este zona imensă de aerisire care oferă o mulțime de perforații prin care sistemul de răcire să poată respira. Din acest ansamblu face parte și talpa de cauciu cu inscripții ROG al cărui scop este să… să. A doua chestie interesantă de pe fundul laptopului este bagheta cu iluminare RGB care creează un halou de lumină în fața laptopului atunci când acesta este pornit. Iluminarea de pe fund se integrează perfect cu tastele colorate de pe tastatură și pot fi controlate împreună prin intermediul Armoury Crate.

ASUS ROG Strix Scar 17 SE e plin de lumini RGB

Pe partea de construcție primești fix ce te-ai aștepta de la un laptop de patru mii de euro. Un șasiu al naibii de solid, care este realizat din plastice groase și materiale foarte de calitate. La exterior nu am nimic de reproșat, mai ales că ai ocazia să-ți lași și o amprentă personală asupra laptopului, așa că haideți să deschidem capacul și să vedem despre ce este vorba. Ansamblul de capac cu monitor este susținut de două balamale groase, care sunt și vizibile. Acestea separă ecranul de restul șasiului, astfel se creează un spațiu între aceste două elemente și căldura disipată de sistemul de răcire nu se izbește de zona inferioară a display-ului, cum vedem adesea în cazul altor laptopuri de gaming.

ASUS ROG Strix Scar 17 SE balamale
Balamalele lui ASUS ROG Strix Scar 17 SE sunt solide

Însă există și lucruri mai puțin plăcute, ori cu care eu unul nu mă pot obișnui, iar printre ele se numără obsesia inexplicabilă cu plasticele transparente pe care o au cei de la ASUS. Personal, nu gust deloc zona de plastic transparent și cu-atât mai puțin dunga pentru delimitare care este marcată cu logo-uri ROG la distanță prea mică, care mai mult decât atât, mai sunt și tăiate de margine. Mi se pare fix lazy design și o idee kitchoasa pe care nu o pot aprecia, în ciuda modului în care se prezintă, în rest, acest laptop. Plasticul transparent este pentru jucării, pentru controllere MadCatz din anii 2000, dar clar nu pentru produse premium de la Republic of Gamers care mereu au inspirat putere și eleganță.

Pe lângă asta, elemente noi de aspect nu prea mai sunt. Tastatura este aceeași ca la ultimele generații de ROG Strix Scar, touchpad-ul se află în aceeași situație, astfel nu voi pierde timp explicându-le. Sunt folosite de atâta timp pentru un motiv, iar dacă n-ar fi fost bune (ori măcar decente), cu resursele celor de la ASUS sunt sigur că s-ar fi găsit rapid o alternativă.

ASUS ROG Strix Scar 17 SE tastatura
Tastatura lui ASUS ROG Strix Scar 17 SE e și ea, normal, luminată RGB

Conectivitatea de pe lateralele laptopului este bogată și este împărțită cam 50/50 între marginea din spate și cea din stânga. Pe stânga ai un conector audio jack și două porturi USB 3.2 Gen 1 Type A, iar pe spate ai alimentarea, alături de un RJ-45 cu suport pentru internet 2.5G, un HDMI 2.1 cu suport 4K high refresh rate, un USB 3.2 Gen2 Type-C cu suport pentru încărcare și Display Port, iar pentru a completa salata de porturi, mai avem și un Thunderbolt 4 compatibil cu noul standard USB 4.

Cum se vede și cum sună ASUS ROG Strix Scar 17 SE 2022?

Știu că așteptați cu toții să vedeți cât e de puternic, dar vă spun, ecranul de pe laptopul ăsta merită ceva atenție. ASUS ROG Strix Scar 17 SE vine cu două variante de ecran: FullHD la 360Hz sau QHD la 240Hz. Eu l-am primit în teste pe cel din urmă, care vine cu un timp de răspuns de 3ms, suport pentru Dolby Vision și tehnologie Adaptive Sync. Asta îl face unul dintre cele mai capabile și corecte ecrane de laptop pe care le-am văzut. Și nu este capabil doar din punct de vedere al vitezei de răspuns și a ratei de reîmprospătare, ci și în scenarii în care culorile ies în evidență.

ROG Strix Scar 17 SE ecran
Ecranul lui ASUS ROG Strix Scar 17 SE redă foarte bine culorile

La ochiul liber pare a fi un panou IPS care oferă niște culori foarte vii, unghiuri de vizualizare decente și per total, mi se pare că dă cea mai curată imagine dintre cele trei tipuri principale de panouri: TN, VA și IPS. Iar în cazul acestuia, luminozitatea este numai bună, nu avem ghosting, nu creează niciun artefact și, cu o diagonală de 17 inch, reușește să îți afișeze destul de multe detalii. Aici aș putea însă să fac și-o recomandare, pentru că la o diagonală atât de mică, chiar și la rezoluție 1080p, densitatea de pixeli este destul de mare încât orice imagine randată la rezoluție nativă arată excelent.

Pentru un boost de performanță, le-aș putea recomandă doritorilor să meargă pe mâna panoului FullHD în defavoarea celui la 1440p, astfel se vor bucura de mai multe cadre pe secundă în schimbul unui trade-off foarte mic de calitate. Iar cei 360Hz vor servi drept mare avantaj pentru jocurile eSports. Bine, nu știu dacă panoul FullHD este la fel de bun din punct de vedere calitativ ca acesta atunci când vorbim despre culori și acuratețe, dar voi presupune că la prețul unui astfel de laptop nu ai voie ca producător să pui un ecran slab.

Pe partea de sunet, ROG Strix Scar 17 SE reușește să impresioneze la fel de mult. Sistemul audio de la interior folosește două tweetere și două woofere orientate în jos, astfel ai impresia că sunetul țâșnește pe lângă ecran. Iar unde display-ul știe de Dolby Vision, difuzoarele sunt și ele all-in la mâna asta și pun pe masă suport pentru Dolby Atmos, suport pentru formate Hi-Res Audio și o tehnologie inteligentă de anulare a zgomotului. Toate astea susținute de o componentă software care creează un sunet surround 5.1.2 digital. Pentru filme și jocuri, difuzoarele astea sunt cam tot ce-ți trebuie.

Ultimate performance… cică

Și acum că știm cum arată, cât e de solid și cum sună, este timpul să vedem câtă putere ascunde acest laptop sub șasiu. Configurația hardware ar merita un video pe cont propriu. Începem cu procesorul, care este un Core i9-12950HX, adică cel mai cel model pe care l-a dezlănțuit Intel pe piața de laptopuri. Folosește aceeași arhitectură Alder Lake pe care am văzut-o și la 12900HK, doar că oferă o configurație de nuclee puțin diferită.

În cazul de față, avem opt nuclee performante și opt nuclee eficiente pentru un total de 16 nuclee și 24 de thread-uri. Iar dacă frecvența de 3.6GHz de pe nucleele eficiente vi se pare generoasă, stați să vedeți ce frumos ajung nucleele performante la 5GHz. Mai pui la socoteală și ăia 30MB de memorie Cache și te alegi cu un procesor de laptop pe care cu greu m-abțin să nu-l compar cu flagship-ul dedicat sistemelor desktop. Însă aici există și un mic caveat, întrucât consumul de 55W nu spune decât o mică parte din poveste. În realitate, Core i9-12950HX soarbe circa 157W! Performanța este însă pe măsură, iar comparația cu 12900HK pare puțin dezechilibrată.

Test Intel Core i9-12950HX Intel Core i9-12900HK
Cinebench R20 Single-Core 737 702
Cinebench R20 Multi-Core 8895 6151
POV-Ray Single-Core 707 685
POV-Ray Multi-Core 7832 5636
V-Ray Benchmark 16134 11018
Blender 3.1.0 – Monster 158 105
Blender 3.1.0 – Junkshop 93 64
Blender 3.1.0 – Classroom 70 48

În testele care folosesc un singur nucleu, precum Cinebench R20 și POV-Ray, sporul de performanță nu este chiar atât de mare. Odată ce ai pus însă la treabă toate cele 24 de fire de execuție, te alegi cu un procesor care învinge la diferență mare ceea ce credeam a fi „cel mai puternic procesor de laptop de pe piață”. În Cinebench R20 avem 6.151 de puncte obținute de 12900HK, contra 8.895 de puncte înregistrate de 12950HX. În POV-Ray diferența este tot mare, scorul fiind 7.832 la 5.636. În V-Ray avem poate cel mai mare dezechilibru, cu o îmbunătățire de circa 50 de procente: 11.018 puncte versus 16.134. În Blender vedem aceeași situație, deci putem deja să tragem o concluzie atunci când vorbim despre puterea brută a procesorului.

Însă situația stă diferit atunci când vorbim despre întregul sistem. Odată ce memoria DDR5 super rapidă și placa video RTX 3080 Ti intră în joc, experiența se îmbunătățește semnificativ. Asta s-a văzut în 3D Mark și SuperPosition unde ASUS ROG Strix Scar 17 SE a punctat foarte bine. Avem 13.532 de puncte în TimeSpy, 16.201 în Firestrike Extreme și 11.306 în SuperPosition 4K Optimized.

Test Intel Core i9-12950HX Intel Core i9-12900HK
TimeSpy 13532 12106
FireStrike Extreme 16201 14672
SuperPosition 11306 10524

Ok, hai să lăsăm joaca la o parte și să trecem la treburi serioase. Apex Legends a rulat la setări Ultra cu rezoluție 1440p și am obținut o medie de 174 de cadre pe secundă cu o valoare 1% de 105. În CSGO am folosit setări maxime, aceeași rezoluție și o hartă de benchmark și am scos o medie de 296FPS cu o valoare minimă de 130. Și am lăsat Cyberpunk 2077 la urmă, pentru că aici am testat trei scenarii diferite. Prima dată am văzut o medie de 96 de cadre la FullHD cu presetul Ultra, după care am urcat rezoluția la 1440p și am scăzut la 59. Însă cu rezoluție 1440p, setări Ultra, Ray-Tracing Ultra și DLSS pe Balanced, am scos cea mai bună experiență cu o medie de 58 de cadre pe secundă și o valoare minimă de 48 FPS. Iar asta înseamnă că laptopul a rulat foarte stabil la setări extrem de dificile.

Joc Preset Medie FPS FPS 1%
Apex Legends 1440p, Ultra 174 105
Counter-Strike: Global Offensive 1440p, Ultra 296 130
Cyberpunk 2077 1080p, Ultra 96 73
Cyberpunk 2077 1440p, Ultra 59 43
Cyberpunk 2077 1440p, Ultra, RTX, DLSS 58 48

Un sistem de răcire cât pentru două laptopuri

Ce ziceți? Faine rezultatele, ha? Dacă v-aș spune că se poate și mai bine de atât, m-ați crede pe cuvânt? Și nu, nu există alt laptop și mai puternic decât ăsta prin oferta ASUS. Poate că nici măcar în oferta altor producători, dar la fel ca și multe alte laptopuri high-end pe care le-am testat și ăsta suferă de thermal throttling. În teste, am ajuns la 95 de grade aproape instantaneu și maxima înregistrată a fost de 97. În jocuri, situația a fost ceva mai ok, cu o temperatură de până la 80 de grade în titluri grele, precum Cyberpunk 2077 și ceva mai joasă într-un FIFA sau jocuri care trag mai mult pe placa video.

Temperatura în idle a fost mult mai digerabilă, la vreo 38-40 de grade în condițiile în care temperatura ambientală era de vreo 24 de grade. În același timp, placa video a fost ceva mai cuminte. În teste nu a trecut de 85 de grade Celsius în timp ce în gaming am văzut-o și pe la 60 de grade. Iar aici, oricât de gravă ar părea situația, trebuie să le iau apărarea celor de la Republic of Gamers. Inginerii care au gândit răcirea lui ROG Strix Scar 17 SE chiar și-au dat silința și au construit un sistem de răcire foarte potent.

Acesta folosește tehnologia de cameră cu vapori, ori vapor chamber pe englezește, are patru guri de ventilație, vine cu ventilatoare dedicate pentru CPU și GPU și legătura dintre sistemul de răcire și componente este făcută cu un compus termic din metal lichid, Conductonaut Extreme de la Thermal Grizzly. Și cu toată ingineria asta, tot nu e destul pentru consumul procesorului de la Intel.

ASUS ROG Strix Scar 17 SE cooling
Sistemul de răcire de pe ASUS ROG Strix Scar 17 SE

Dacă ASUS nu ar fi încercat, aș mai fi spus, dar pentru un laptop oarecum compact, asta este fără doar și poate cea mai bună soluție pe care am văzut-o. Iar aici ar trebui să tragem un mic semnal de alarmă, întrucât procesoarele moderne, fie ele și de laptopuri, vin cu valori de consum imense pentru a atinge nivelul de performanță pe care îl visează producătorii. Toată situația asta se varsă în capul utilizatorului, întrucât te alegi cu un sistem mai cald, care consumă mai mult și care este expus unor condiții dificile o perioada mai lungă.

Iar de la un procesor pe care Intel îl vinde cu vreo 600 de dolari către integratorii de sisteme precum ASUS, nu pot să apreciez deloc lipsa de efort depusă de tabăra albastră. Mi-ar fi plăcut să văd același laptop cu un procesor AMD Ryzen 6000, unde cred că situația ar fi stat altfel, dar fie cum o fi, dacă există vreun producător care chiar și-a dat silința să creeze o răcire eficientă, ăla este, fără doar și poate, ASUS.

Baterie

Aceeași problemă pe care o întampinam cu răcirea se resimte și în zona bateriei. Oricât de mult ar încerca un producător, cu astfel de consum nu te bați, iar performanța lui ASUS ROG Strix Scar 17 SE pe baterie este dezamăgitoare. Pagina produsului ne vorbește despre opt ore și jumătate de autonomie în modul de playback video, dar din propria experiență, o oră și jumătate de descărcat jocuri de pe Steam cu luminozitatea la 50% a fost de ajuns încât să îmi ducă laptopul de la 100% la notificarea care îmi spune c-ar fi bine să am un încărcător aproape.

Și ce mai încărcător; cărămida lui ASUS ROG Strix Scar 17 SE este o mogâldeață de 330W. Asta așa, că să poată alimenta un Core i9 care suge 157W și o placă RTX 3080 Ti al cărui TGP este setat la valoarea maximă de 175W. Dar dacă vrei să pleci într-o deplasare și știi că nu te vei juca, poți lua după ține doar încărcătorul de 100W pe Type-C, care îți va oferi performanța de care ai nevoie pentru office, consum multimedia și aplicații mai light.

ASUS ROG Strix Scar 17 SE incarcator
ASUS ROG Strix Scar 17 SE are un încărcător principal masiv

Concluzie

Iată-ne ajunși la final, cu un laptop foarte foarte puternic care a reușit să mă impresioneze atunci când vorbim despre performanță și răcire. Poate că design-ul nu a fost bucata mea de tort, cum ar spune englezu, dar sunt sigur că sunt și mulți care-l vor aprecia. Iar asta face din ASUS ROG Strix Scar 17 SE unul dintre cele mai tari laptopuri de pe piață. Și de dragul ăstora de la ASUS o s-o zic: asta CHIAR ESTE cel mai puternic laptop pe care l-am testat vreodată. Iar acum, vreau să-mi spuneți în comentarii: dacă ați avea banii ăștia, ați cumpără un astfel de laptop? Iar că să nu fiu doar eu cu părerea pe aici, vouă cum vi se pare designul lui ASUS Strix Scar 17 SE? Sunt eu nebun, sau plasticul transparent nu mai e la modă?

NOTĂ: puteți urmări această recenzie și pe canalul nostru de YouTube PlayGround: Cât de puternic poate fi un LAPTOP DE 4.000 DE EURO?

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button