ReviewsTECH

MSI Modern 14, un daily-driver fără pretenții (review)

În ultima perioadă am tot avut în teste laptopuri-rachetă, cu ecrane cu refresh mare, cu plăci grafice de mulți wați și tot felul de specificații care mai de care mai nebunești. Asta este interesant pentru niște tocilari ca noi, dar ar trebui să revenim cu picioarele pe pământ un pic, pentru că majoritatea dintre noi (inclusiv eu) folosim laptopuri mai „cuminți” pentru muncă sau școală.

Așa că atunci când cei de la MSI mi-au trimis MSI Modern 14 pentru recenzie, am fost mai mult decât încântat că pot să vă prezint în sfârșit un device care nu dă peste cap finanțele. În teorie, sună bine: un laptop cu ecran de 14 țoli, cu un procesor i5 din generația 12 de la intel, cu SSD și o conectivitate peste medie.

MSI Modern 14
MSI Modern 14

Dar cum stăm cu practica? În general, la laptopurile din categoria asta, de muncă și școală, practica face diferența, pentru că stai câte opt ore în fața unui astfel de dispozitiv, iar cel mai mic detaliu ergonomic poate să te facă sa-l urăști sau să iubești. Să purcedem, deci, la a-l analiza și testa, ca să vă pot răspunde la final la întrebarea: merită cumpărat acest laptop?

Designul și construcția lui MSI Modern 14

Laptopul, pe numele lui complet MSI Modern 14 C12M, vine într-o cutie simplă, de carton, care anunță deja că nu vorbim de un dispozitiv de lux. În cutie, pe lângă laptop și doza legală de cărticele, găsim doar încărcătorul de 65W. Acesta este foarte compact și ușor, iar cablurile au în total 2 metri lungime.

Primul contact cu MSI Modern 14 este o experiență plăcută, laptopul fiind relativ ușor și subțire. Bine, nu vă gândiți că ar avea pretenții de ultrabook, dar cu o dimensiune de 32 x 22 cm, o grosime de sub 2 cm și o greutate de 1.4 kg, laptopul intră ușor într-un ghiozdan sau o geantă de mână, și nici n-o să-l simți prea mult când îl transporți.

MSI Modern 14

Designul general al laptopului este simplu și generic, atât de generic încât dacă cineva ar șterge logo-ul MSI de pe el, nu prea ai putea să-l asociezi vreunui brand anume. Laptopul poate fi cumpărat fie în culoarea Classic Black, fie pe un gri denumit de cei de la MSI Urban Silver. Materialul din care este făcută carcasa se simte ca un soi de cauciuc, foarte plăcut la atingere și deloc cheap. Pe de altă parte, nu știu dacă la varianta pe gri există problema asta, dar la versiunea neagră pe care am avut-o la test, materialul carcasei este un adevărat magnet pentru grăsime și amprente ți este și foarte greu de curățat.

Capacul se deschide ușor iar balamalele discrete sunt suficient de solide și lasă un spațiu foarte mic între ecran și șasiul laptopului. Capacul se poate deschide până la 180 de grade. Șasiul lui MSI Modern 14 flexează dacă apeși între balamale, dar asta nu este ceva neobișnuit pentru gama lui de preț. Ecranul este încadrat de o ramă subțire în laterale și mai groasă sus și jos, ramă care adăpostește în partea superioară camera HD și microfoanele.

MSI Modern 14

Când este deschis, capacul funcționează și ca stativ pentru laptop, ridicând un pic șasiul de pe birou. Această soluție nu e neapărat ideală dacă folosești laptopul în poală, pentru că după foarte puțin timp muchia respectivă devine inconfortabilă, dar pe de altă parte designul acesta ajută și la răcire când pui laptopul pe birou, pentru că ventilatorul sistemului de răcire trage aer de sub laptop, nu din laterale. Evacuarea aerului cald se face prin spațiul dintre capac și laptop, soluție care poate fi problematică în cazul unor laptopuri foarte puternice și fierbinți, dar care nu e o problemă pentru „juniorul” MSI Modern 14.

MSI Modern 14 cooling
Evacuarea sistemului de răcire al lui MSI Modern 14

Tastatura este iluminată cu alb, este destul de aerisită, iar tastele sunt stabile și cu o cursă relativ mică (1.5 mm). Number pad-ul lipsește, dar asta e de așteptat la un laptop de această dimensiune. Sunt aici și două lucruri pe care nu le-am apreciat: tastele pentru săgeți sunt de fapt jumătăți de taste, împreună cu Page Up și Page Down. Dacă lucrezi mult în tabele, s-ar putea să devină enervant când nu nimerești săgeata și te duci o pagină în sus sau în jos.

MSI Modern 14 keys
Unele taste nu au cea mai bună ergonomie

Ecranul lui MSI Modern 14 este, așa cum e sugerat și de nume, un LED IPS de 14 țoli.  Este mat, nu glossy, ceea ce în opinia mea este alegerea potrivită pentru un laptop de muncă: reflexiile sunt mult diminuate și ochii îți obosesc mai greu când utilizezi un astfel de ecran. Sigur, luminozitatea ecranului are teoretic de suferit, dar cu peste 300 de niți luminozitate maximă, practic panoul IPS este foarte ok și poate fi utilizat și afară, la soare, fără probleme. Rezoluția de 1080p este perfectă pentru dimensiunea ecranului, iar rata de refresh de 60 Hz este standardul pentru laptopuri fără pretenții. De menționat este faptul că ecranul poate reda conținut HDR.

MSI Modern 14

Unghiurile de vizualizare sunt decente, la fel și culorile; există însă o clară alterare a culorilor și diminuare a luminozității la unghiuri extreme, deci nu este un laptop neapărat potrivit pentru proiecte în domeniul fotografiei sau editării video. Pentru browsing, editare de text și școală, ecranul este suficient de bun și nu am de ce să mă plâng la banii ăștia.

Specificațiile tehnice ale lui MSI Modern 14

E timpul să-i „intrăm sub piele” lui Modern 14 C12M, și vom începe această călătorie spunându-vă câte ceva despre procesor. Acesta este un i5-1235U de la Intel cu două nuclee de performanță (cu Hyper-Threading) și opt de eficiență, cu 12 MB de cache și un consum maxim de 55W. Procesorul are și grafică inclusă, mai exact Intel Iris Xe.

MSI Modern 14 cpuz

Laptopul nu are placă video dedicată, dar procesorul grafic integrat în procesor, Intel IRIS Xe, este suficient pentru majoritatea activităților pe care le-ai putea desfășura pe acest laptop. Exemplarul testat de noi avea doar 8 GB de RAM DDR4 la 3200 MHz, dar există și variante cu 16 GB. Pe partea de stocare, modelul testat avea un SSD M.2 NVMe de 512 GB, mai exact un Kingston.

Sunetul integrat nu este deloc punctul forte al lui MSI Modern 14. Boxele stereo de 2W sunt inferioare chiar și multor difuzoare de telefon: fără bass, cu un sunet neclar și înfundat, singurul scenariu în care sunt utilizabile sunt în cazul unor call-uri. Acestea fiind spuse, partea de procesare de sunet nu e rea deloc, permițând un sampling rate de până la 192kHz la o adâncime de 24 de biți. Ce înseamnă asta? Păi dacă faci rost de niște căști decente, de exemplu aceste Jabra, o să ai o experiență plăcută dacă vrei să asculți muzică pe MSI Modern 14.

Conectivitatea este bună, atât în ceea ce privește porturile, cât și în domeniul wireless. Pe partea stângă a laptopului avem, pe lângă mufa de încărcare, un port HDMI capabil de 4K la 30 FPS, un port USB 3.2 Gen 2, unul USB-C 3.2 Gen 2 compatibil cu standardul de încărcare PD, precum și un jack combo pentru căști plus microfon.

MSI Modern 14 porturi

Pe partea dreaptă, MSI Modern 14 dispune de două porturi USB 2.0  (2010 style) și un microSD card reader. Consider că este un număr decent de porturi pentru un laptop de mărimea lui MSI Modern 14, iar poziționarea lor este ergonomică. Mi-ar fi plăcut să văd și un port USB Thunderbolt, dacă tot e o platformă Intel, dar n-a fost să fie. În ceea ce privește conexiunile făr-de-fir, avem așa: un adaptor Wi-Fi Intel ax, compatibil deci cu banda de 6 GHz, precum și un adaptor Bluetooth 5.2. Ultimele standarde de conexiune, bun!

Nu vă mai plictisesc mult, promit! Vă mai zic doar de bateria cu 3 celule, cu o capacitate de 39.3 Wh, și de sistemul de operare, care este, așa cum v-ați aștepta, Windows 11 (în varianta Home pentru modelul testat, dar există și variante cu Windows 11 Pro). Dacă vreți să analizați lista completă de specificații, o găsiți pe pagina produsului.

Performanțe și experiența în utilizare

Acum, că suntem la curent cu datele tehnice ale lui MSI Modern 14 C12M, să îl punem și la treabă. Pe partea de putere de procesare, laptopul stă foarte bine, cu un scor de 3158 în Cinebench R20 multi-core. Dar rezultatul cu adevărat special este pe testul single-core, unde a obținut nu mai puțin de 635 de puncte – deci peste Ryzen seria 5000 și intel generația 11. Scorul ăsta în testul single-thread se oglindește și în experiența de utilizare: deschiderea aplicațiilor și utilizarea normală a sistemului de operare se simt foarte rapide.

MSI Modern 14 cinebench

Următorul lucru pe care am vrut să-l aflăm a fost scorul în 3DMark, iar bănuielile mele au fost confirmate: deși nu se compară cu plăcile dedicate și nici măcar cu Radeon RX Vega, procesorul grafic integrat pe Ryzen-uri , Intel IRIS Xe este absolut suficient pentru aplicații 3D „light„. Astfel, în 3DMark Fire Strike, laptopul a înregistrat un scor de 3289, iar în Time Spy, testul axat pe DirectX 12, scorul a fost de 1299.

Cum se traduc scorurile astea? Păi cam așa: laptopul poate reda la rezoluția nativă o mare parte din titlurile e-sports fără prea mari compromisuri legate de calitate. Eu am încercat clasicul CS: GO, care a rulat pe low cu între 100 și 200 FPS, dar și jocuri precum League of Legends sau Fortnite vor merge fără nicio greață. Un jucător competitiv va fi deranjat, probabil, de rata de refresh scăzută și timpul de răspuns al ecranului, care nu este grozav.

Temperaturile sunt tipice pentru procesoarele din generația 12 de la Intel, mai exact destul de mari. În testele sintetice, temperatura maximă înregistrată a fost sub 90 de grade, iar în jocuri am avut maxim 83 de grade. Nici vorbă de thermal throttle sau scăderi de frecvență la procesor. Sistemul de răcire face o treabă bună în a izola procesorul de restul șasiului. Laptopul se încălzește în timpul sesiunilor de gaming, în special în zona evacuării și în zona tastelor WASD, dar în restul timpului temperatura rămâne scăzută. Zona trackpad-ului și a palmrest-ului rămâne rece în toate situațiile.

MSI Modern 14
Sistemul de răcire face față cu brio

Lăsând un pic gaming-ul la o parte, să vă zic un pic și de sarcinile lui principale: munca și școala. În Windows, MSI Modern 14 se mișcă bine, singurul lucru care îl încetinește uneori este faptul că are doar 8 GB de RAM. Pentru un laptop care se va „confrunta” cu zeci de tab-uri deschise în browser plus câteva programe în plus deschise în spate, 8 GB este destul de puțin. Din acest motiv, recomandarea mea merge către varianta cu 16 GB. Atenție, memoria este lipită pe placa de bază, deci nu vei putea face upgrade ulterior.

Aplicațiile se deschid repede, mulțumită SSD-ului NVMe care, deși este entry-level, are rate de transfer decente. În Crystal Disk Mark, valoarea maximă obținută pentru transferul secvențial a fost de peste 2500 MB/s la citire și  în jur de 1200 la scriere. Pentru transferuri aleatorii, în scenariul cel mai dificil am avut 48 MB/s, respectiv 178 MB/s la scriere.

MSI Modern 14 crystal

Tastatura lui MSI Modern 14 este ok pentru birou și școală. Nu este deloc zgomotoasă, tastele sunt bine delimitate și stabile, iar iluminarea de fundal ajută în situația în care tastezi pe întuneric. Un inconvenient este, cum ziceam și mai devreme, înghesuiala din partea din dreapta-jos, de la tastele săgeți. Asta și faptul că butonul de Power este sub forma unei taste normale și este situat în dreapta-sus, deasupra tastei Backspace. Până te obișnuiești cu layout-ul, e posibil să îi dai câte un noapte bună laptopului din când în când. Lipsa NumPad-ului ar putea fi o problemă în cazul în care lucrezi mult cu tabele, dar sper că ți-e clar că, dacă te orientezi către un laptop de dimensiunile astea, nu vei găsi Num Pad nici la concurență.

MSI Modern 14

Track Pad-ul mare este foarte ușor de folosit, precis, iar pentru cine folosește butoanele fizice integrate în Track Pad, acestea sunt bine delimitate și cu o cursă „just right”. MSI Modern 14 ar fi obținut notă maximă pe partea de interfață cu utilizatorul, dacă webcam-ul n-ar fi fost un cartof. Este utilizabil pentru apeluri video, dar la limită – culorile sunt spălăcite, imaginile sunt lipsite de detalii, iar camera reacționează încet la schimbările de balans de alb și luminozitate.

Bateria se ține bine pentru dimensiunile ei. Cu doar 39 Wh, laptopul reușește să țină cam 6 ore într-un scenariu de utilizare mixt. Poți configura diferite scenarii de încărcare, care să pună accent pe protejarea bateriei sau pe performanță, dar ai și un mod automat, care învață rutina de utilizare și adaptează încărcarea corespunzător.

MSI preinstalează foarte puțin bloatware pe laptop. Practic, ai doar o aplicație, MSI Center Pro, care centralizează o groază de funcții: configurare pentru taste și funcții, backup, managementul bateriei și al performanțelor, troubleshooting și suport. Aplicația are prostul obicei să îți servească o notificare legată de backup atunci când pornești laptopul, dar aceasta se poate dezactiva.

MSI Modern 14 colors

Per total, experiența în utilizare a fost ok, fără a avea ceva extraordinar de menționat. Dar merită să-l iei? Pentru un astfel de laptop importante sunt fiabilitatea (unde MSI stă bine) și ușurința în utilizare (unde se descurcă onorabil). Dacă te uiți în gama de preț al lui MSI Modern 14 (3000-3500 lei), vei vedea că nu există prea multe laptopuri cu procesor i5 din generația 12. Dacă vrei, deci, un laptop cu procesor Intel, este o alegere ok. MSI Modern 14 excelează la tot ce înseamnă scris și activității office – tastatură, Track Pad, viteză percepută în Windows, dar nu reușește să impresioneze la niciun alt capitol.

 

NOTĂ: Poți urmări acest review și pe canalul de YouTube Zona IT.

Design și construcție - 6.5
Specificații tehnice și performanțe - 7
Experiența în utilizare - 7.5

7

Not great, not terrible

MSI Modern 14 este un laptop care nu iese cu nimic în evidență, dar care nici nu are defecte semnificative. Pentru muncă și școală, nu este o alegere rea, dar nu vă așteptați să aibă veleități de gaming sau feature-uri exotice.

User Rating: 2.9 ( 3 votes)

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button