ReviewsGamingRSS PaginaDeMedia

Review ASUS ROG Zephyrus M16 – Rachetă la purtător

Laptopurile de gaming vin în diferite forme și mărimi, de la cele masive și impunătoare până la cele mai elegante și mai subțirele modele, ale căror configurații nu sunt cu nimi mai prejos față de frații lor mai dolofani. ASUS nu este un nume străin acestei piețe, iar modelele producătorului includ tot felul de configurații în design-uri care mai de care mai interesante.

Da, sună superficial, dar pentru mine cosntrucția și aspectul unui laptop contează aproape la fel de mult ca specificațiile acestuia. Prin urmare, nu mică mi-a fost mirarea atunci când am avut ocazia să turez motoarele lui Zephyrus M16, un model ASUS ROG foarte slim care ascunde un GPU NVIDIA GeForce RTX 3070 și un procesor Intel din seria Tiger Lake (i9-11900H).

Faptul că un laptop de gaming modern este echipat cu o astfel de placă video nu ar trebui să mai surprindă pe nimeni. De aceea, de data aceasta, odată cu performanța în timpul utilizării, mi-ar plăcea să mă leg puțin și de design-ul lui Zephyrus M16, care surprinde prin dimensiunile sale reduse și prin panoul său extrem de flexibil. De la testele sintetice, la joacă și până la sunetele de decolare, vom vedea ce are de oferit acest model.

ASUS ROG Zephyrus M16 – Specificații – cheie

 • Procesor: Intel Core i9-11900H @ 2.50GHz;
 • Memorie RAM: 32GB DDR4 @ 3200MHz;
 • GPU: NVIDIA GeForce RTX 3070 GDDR6 8GB cu Intel UHD Graphics;
 • Stocare: 2TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD;
 • Ecran: 16” 2560 x 1600 cu rată de refresh 165Hz, 16:10.

În ciuda tastaturii, M16 are cel mai atrăgător design pe care l-am văzut în ultima vreme

Vorbim aici despre un laptop de gaming surprinzător de subțire. În mod normal ,te-ai fi așteptat ca o astfel de configurație să vină într-un tanc robust, însă formele elegante ale lui Zephyrus M16 dovedesc contrariul. Are o greutate simțitoare, care se datorează în mare parte construcției sale din metal, flancată pe ici, pe colo, de componente din plastic.

Este un model discret, arătos cu ale sale finisaje negru mat și cu reflecțiile multicolore de pe capac și plăcut de manevrat. Regăsim fantele de atât pe lateralele acestuia, cât și pe partea inferioară și pe marginea din spate. O delimitare decentă și un necesar minim într-ale răcirii cât de cât eficiente.

Tastatura (RGB, normal), pe altă parte, este una din cele mai frustrante probleme pe care le-am întâlnit de cât au început să-mi danseze degetele pe astfel de laptopuri. Pentru unii, cursa tastelor și dimensiunea zonei pot fi satisfăcătoare. Pentru mine, în schimb, este o tortură. Cu mâini mari și obșnuit fiind cu tastaturi lăbărțate care se apropie periculos de mult de marginile șasiului, key-urile lui Zephyrus M16 nu prea m-au ajutat să tastez corect, rapid și eficient. Asta ar putea fi un fel de trade-off pentru trackpad-ul de dimensiuni generoase și plăcut de folosit.

Construcția laptopului nu este invincibilă în fața petelor și a amprentelor, însă aș putea trece asta cu vederea, mai ales dacă porți după tine o lavetă sau vreun șervețel. Până la urmă, ceea ce m-a atras în primă fază a fost look-ul și dimensiunile (35.5 x 24.3 x 1.99)  acestuia, deci de ce să fim cârcotași?

ASUS ROG Zephyrus M16

Rezultatele testelor arată promițător

Pentru această configurație alcătuită dintr-un procesor Intel din seria Tiger Lake și un GPU GeForce RTX 3070, am ales suita „tradițională” a sinteticelor, precum și a jocurilor. Tabelul cu scorurile și framerate-ul poate fi consultat mai jos:

Benchmark/Joc Scor/FPS
Superposition 4K Optimized 7713
Cinebench R23 11969
3D Mark TimeSpy 8927
Metro Exodus Enhanced Edition 40
Borderlands 3 51
Counter-Strike: Global Offensive 267

Rezultatele sunt oarecum interesante. Pe lângă setările generale ancorate pe Ultra, unde a fost posibil, am activat Ray Tracing pe Ultra, alături pe DLSS în modul Balanced. Din tabel observăm valori măricele în testele sintetice, un upgrade simțitor față de numerele cu care m-am obișnuit.

În Metro Exodus (atenție, Enhanced Edition, totul pe Ultra, ray-tracing și DLSS active), Zephyrus M16 a scos o medie de 41 de cadre pe secundă, iar asta nu este deloc rău. În condițiile în care laptopul turează zgomotos ventilatoarele dar tastatura rămâne oarecum safe să îți pui degețelele pe ea, îmi place să cred că Exodus este unul din standardele curente atunci când vine vorba de teste pentru laptopuri de gaming.

ASUS ROG Zephyrus M16

În majoritatea situațiilor, Metro Exodus standard nu putea fi tras peste 40 FPS, dar uite că Zephyrus M16 rezistă aproape impecabil, același framerate fiind obținut pe versiunea cu mult îmbunătățită grafic a jocului. Un rezultat onorabil!

Per total, noul laptop ASUS ROG se descurcă chiar bine în fața gaming-ului intensiv. Temperatura ridicată din timpul utilizării rămâne în continuare în parametrii aferenți unui laptop pentru jocuri, iar Zephyrus M16, cum se mai zice după blocuri, poa’ să ducă atât titluri pretențioase, cum am văzut în cazul lui Metro Exodus EE, dar poate să și oblitereze jocuri competitive precum CS: GO , cu 267 de cadre pe secundă.

Un ecran remarcabil

Avem de-a face cu un panou IPS de 16 inci la rezoluție 2560 x 1600. În sfârșit, este prezentă și o rată de refresh optimă, adică 165Hz. Este un ecran fluid, care afișează culori clare și precise (DCI-P3:100%) și tehnologie anti-reflection.

ASUS ROG Zephyrus M16

Partea cea mai tare este raportul corp-display al acestuia. Zephyrus M16 dispune de unele din cele mai subțiri rame pe care le-am văzut vreudată la un laptop de jocuri, iar combinația aceasta nu ar putea fi cireașa de pe tort fără flexibilitatea impresionantă a acestuia.

Panoul se poate înclina până la 180 de grade, astfel încât poți să-ți asiguri în doi timpi și trei mișcări unghiul optim de vizualizare. Mereu am trăit cu o oarecare teamă copilărească vis-a-vis de unghiul de rabatare al panoului. Mereu mi-a frost frică să nu împing prea mult panoul, astfel încât să aud acel înfricoșător pârâit al balamalelor forțate prea mult. Ups! Multe bile albe pentru ecranul lui Zephyrus M16 că m-a scăpat de această obsesie!

Conectică arhisuficientă

Zephyrus M16 dispune de un arsenal îndestulătort de porturi. În plus, lapoptul poate fi încărcat chiar și prin intermediul unui port USB-C, dar întâi să ne aruncăm o privire peste lista completă:

 • 1x 3.5mm Combo Audio Jack
 • 1x HDMI 2.0b
 • 1x USB 3.2 Gen 2 Type-A
 • 1x USB 3.2 Gen 1 Type-A
 • 1x Type-C USB 3.2 Gen 2  cu suport pentru încărcare și Display Port
 • 1x RJ45 LAN
 • 1x microSD card reader
 • 1x USB Type-C 4,  cu suport DisplayPort / Power / Thunderbolt
 • Card Reader (microSD) (UHS-II, 312MB / s)

Setup-ul oferă mai multă flexibilitate utilizatorilor antrenați în diverse task-uri. Deși mi-aș fi dorit să existe mai multe ieșiri USB pentru conectarea simultană a mai multor periferice, Zephyrus M16 nu se prea zgârcește la porturi, ba chiar înclin să cred că este destul de generos pentru un laptop din categoria sa.

Prețul și verdictul!

Trăgând linie și adunând, ASUS ROG Zephyrus M16 este un laptop care beneficiază de o configurație solidă și de un design superb. Că tastatura este o tortură pentru falangele mele, asta este partea a doua, însă caracteristicile ecranului său în combinație cu o construcție solidă și cu dimensiuni reduse sunt cele care îi fac dreptate acestui laptop.

ASUS ROG Zephyrus M16

Nu este neapărat un calculator cuantic, așa cum am văzut din comportamentul în unele jocuri, însă este suficient de potent și de versatil încât să-l consideri o opțiune atunci când te gândești să-ți cumperi un laptop de gaming, însă doar dacă ai câștigat la loterie, pentru că vorbim despre un preț actual de 12800 de lei. În mod cert există și alternative puțin mai blânde (doar puțin), dar aici este vorba și despre un lux pe care trebuie să ți-l asumi.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button