ȘtiriTech&IT

Actualizarea Windows 24H2 elimină două aplicații Windows pe care foarte mulți le-au folosit

Windows 24H2 promite să fie cea mai controversată actualizare Windows din ultimii ani, Microsoft operând schimbări tranșante care vor schimba experiența de folosire a PC-ului pentru mult timp de acum înainte.

Ne place sau nu, AI-ul Copilot devine centrul atenției experienței Windows, iar Microsoft l-ar dori chiar mai important decât Start Menu, compania petrecând ultimele luni folosindu-și toată influența încercând să convingă partenerii OEM să introducă tasta Copilot pe viitoarele generații de laptopuri. De fapt, nu e chiar o tastă nouă, ci o tastă existentă a cărei funcție este deturnată pentru noul rol, chiar cu riscul ca utilizatorii care o foloseau pentru scopul ei inițial să urască Microsoft pentru asta.

Între modificarea tastaturii Windows și promovarea Copilot, Microsoft și-a făcut timp și să dezinstaleze câteva aplicații Windows devenite „indezirabile”. Este vorba de Cortana (înlocuit de Copilot) și WordPad (înlocuit de suita Office 365 și… Notepad). Da, poate că nu ai observat, dar umilul Notepad are de ceva timp (pe Windows 11) suport pentru tab-uri, funcție autocorrect și chiar opțiuni de formatare text. Blasfemie, ar spune utilizatorii Windows de modă veche care foloseau Notepad pentru a citi fișiere Readme și editare cod în limbaj de programare, fără grija că aplicația de editare va altera documentul adăugând propriul cod de formatare text.

În orice caz, modificările rezervate actualizării Windows 24H2 (Build 26100.712) sunt disponibile deja pentru evaluare în versiune Release Preview, prin canalul de actualizare Windows Insiders.

Am spus deja despre WordPad că aplicația este atât de veche și demodată încât probabil nu-i vei simți lipsa. Cât despre Cortana, mai nimeni nu a iubit alternativa Microsoft pentru Google Assistant, fiind greu de crezut că se vor găsi mulți utilizatori Windows care să-i simtă lipsa. Mai ales că de acum avem Copilot, un nou serviciu de asistență bazat pe tehnologii de inteligență artificială generativă, care oferă toată puterea ChatGPT și este conectat la măruntaiele sistemului de operare, putând face lucruri de care cel din urmă pur și simplu nu ar fi capabil.

Pe lista aplicațiilor Windows 11 care vor dispărea după actualizarea Windows 24H2 și nu le vei duce lipsa mai intră și Tips, un sistem de recomandări și informații utile menit să te scoată din încurcătură atunci când accesezi funcții Windows mai „întortocheate” și ai putea avea nevoie de lămuriri suplimentare.

În schimb, ce nu dispare este Microsoft Paint, Microsoft anunțând recent că emblematica aplicație pentru editare imagine va fi îmbogățită cu tehnologii AI. Altfel spus, îți vei putea suplini lipsa de creativitate cu indicații date unui AI care să facă doodle-uri pentru tine în Paint.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button