ȘtiriTech&IT

Windows Recall este probabil cea mai înfricoșătoare nouă funcție Windows bazată pe AI

Bazată pe inteligență artificială și rezervată utilizatorilor de Windows 11, funcția Recall te ajută să-ți reamintești și să regăsești orice ai făcut în fața PC-ului pornind de la câteva indicii trimise unui mini-AI care rulează direct de pe PC-ul tău.

Extrapolând pe baza descrierii oferite chiar de Microsoft, Windows Recall reprezintă echivalentul memoriei fotografice a unui bibliotecar cu experiență, care a studiat multe cărți și știe exact ce conține și unde se află fiecare carte din librărie, ajutându-te să găsești ce ai nevoie după numele cărții sau descriind subiectul/tema acesteia. În cazul de față cărțile și paginile sunt reprezentate de tot ce ai făcut la PC-ul respectiv, începând de la câteva minute în urmă, până la câteva luni în urmă. Păi și care e partea înfricoșătoare? Cea în care un software special conceput pentru a rula permanent în fundal îți documentează fiecare mișcare, colectând la fiecare pas „dovezi” cum ar fi link-urile folosite, mostre din documentele accesate și descrieri ale imaginilor afișate pe ecran, toate acestea intrând într-o uriașă bază de date care „spune” practic totul despre tine. Și nu oricum, ci într-o formă indexată până la cel mai mic detaliu, pe care AI-ul o „vede” precum o enciclopedie ilustrată cu lux de amănunte, arătând tot ce e de știut despre viața ta digitală.

Încercând să liniștească temerile până la urmă justificate, cu privire la riscurile pe care funcția Windows Recall le ridică în ce privește siguranța datelor personale și protejarea intimității online, Microsoft precizează la secțiunea FAQ dedicată acestei funcții că toate datele colectate sunt stocate și procesate local, pe dispozitivele utilizatorilor. Windows Recall este o funcție bazată exclusiv pe procesare on-device, Microsoft declarând că nimic din datele colectate nu ajunge pe serverele companiei. Microsoft nu va folosi aceste date sensibile pentru antrenarea și îmbunătățirea modelelor de limbaj mare (LLM-uri), cum ar fi Chat GPT. De asemenea, compania susține că nu va folosi aceste date în scop publicitar (ex. pentru a-ți afișa reclame personalizate pornind de la un subiect discutat sau produs căutat cu săptămâni în urmă).

Totuși motive de îngrijorare rămân. Chiar și protejată cu tehnologii de criptare și teoretic blocată împotriva accesării neautorizate, baza de date asociată „memoriei” Windows Recall reprezintă o adevărată comoară pentru oricine vrea să afle „lucruri” despre tine. Rămâne doar ca altcineva să-i găsească vulnerabilitățile și să le exploateze, deschizând-o ca pe o cutie cu bomboane.

Microsoft precizează că Windows Recall va realiza capturi de ecran cu desktop-ul Windows 11, obținute la intervale periodice de timp, respectiv ori de câte ori se întâmplă ceva nou pe ecran. Rezervată PC-urilor Copilot+ care dispun de hardware-ul necesar (ex. accelerator pentru funcțiile AI), funcția Recall necesită o partiție Windows cu cel puțin 256GB capacitate de stocare, din care 50GB să fie spațiu liber. Din spațiul liber Recall va rezerva 25GB pentru baza sa de date, care la această dimensiune ar trebui să acomodeze detalii pentru aproximativ 3 luni de folosire a PC-ului. Pe măsură ce spațiul de stocare alocat ajunge la saturație, datele cele mai vechi sunt curățate pentru a face loc informațiilor nou colectate.

Bine de știut, utilizatorii Windows 11 care vor achiziționa PC-uri compatibile cu funcțiile Copilot+ vor putea alege să țină dezactivată funcționalitatea Recall, refuzând bifarea acestei opțiuni la configurarea inițială a PC-ului.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button