ȘtiriTech&IT

WordPad, alternativa Office gratuită care nu te-a mulțumit niciodată, va dispărea definitiv

WordPad, primul ”rich text editor” livrat cu Windows 95, este pe cale să-și încheie definitiv cariera, Microsoft confirmând că îl va elimina din următoarea versiune de Windows 11.

Inclusă cu sistemul de operare Microsoft încă de pe vremea lui Windows 95, aplicația WordPad este probabil cea mai frustrantă alternativă Office cu putință. Include suficiente instrumente cât să te facă să crezi că poți redacta documente la un nivel rezonabil, dar nu a funcționat niciodată suficient de bine încât să poți scoate documentul final fără să treci prin nenumărate rectificări și improvizații. Poate cel mai rău este că documentele salvate cu WordPad nu arată aproape niciodată exact la fel în Word, aplicația oferită de Microsoft ca alternativă Premium.

Microsoft a anunțat încă de anul trecut că WordPad va fi „pensionat”, dar acum avem un calendar precis pentru asta, dezvoltatorul Windows confirmând că aplicația WordPad nu va fi inclusă cu revizia Windows 11 24H2.

WordPad va fi eliminat din toate edițiile de Windows începând cu Windows 11, versiunea 24H2 și Windows Server 2025”, spune Microsoft în declarația sa.

Așa cum spune și numele, este vorba de a doua jumătate a anului în curs.

Ca urmare, Windows nu va mai avea un editor RTF implicit încorporat. Vă recomandăm Microsoft Word pentru documente rich text precum .doc și .rtf, sau Notepad pentru documente cu text simplu, cum ar fi .txt.”

Iar pentru cei care nu vor să plătească nici abonament și nici o licență retail pentru suita Microsoft Office există oricum alternative mult mai capabile decât WordPad: Google Docs (accesibil online, nu necesită instalare), suita Libre Office sau OpenOffice, în funcție de preferințele fiecăruia.

Deși pare o glumă, ai putea folosi Notepad ca alternativă WordPad, Microsoft anunțând recent că umilul editor text va primi în curând funcții mai avansate pentru formatare text, printre care și un corector gramatical.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button