Tech&ITPC

Cea mai recentă versiune a Windows 11 creează probleme pentru procesoarele Ryzen

Dacă ești mândrul posesor al unui procesor Ryzen din seria 7000 și mai ai instalat și Windows 11 pe deasupra, am o veste proastă pentru tine. Ultima versiune a popularului sistem de operare, pe numele ei 22H2, se pare că are o problemă cu sistemul dublu CCD (Core Compute Die) care se găsește pe modelele de top din serie.

 

E clar că ceva e în neregulă. Se pare că noul update a uitat complet cum să folosească două CCD-uri în mod optim. Un analist a descoperit că, dacă unul dintre CCD-uri este dezactivat din BIOS, performanța crește dramatic, ceea ce este alarmant. Mai precis, dacă dezactivezi jumătate din nucleele fizice ale procesorului, obții o performanță mai bună. Puțin contraintutiv, nu-i așa? Mai mult, dacă dezactivezi hyper-threading, atunci lucrurile se îmbunătățesc, dar procesorul tău de 4.200 de lei tot nu este în mințile lui. Punctual, vârful de gamă de la AMD a obținut, în Metro Exodus, 151 fps în configurația stock, 166 fps fără hyper-threading și 176 în configurația cu doar 8 nuclee active din 16 totale.

Încă este neclar ce a provocat această problemă și, la momentul scrierii acestui articol, Microsoft nu a venit o rezolvare. De menționat este că afectate sunt doar procesoarele AMD cu două CCD-uri, adică modelele de vârf. Procesoare precum Ryzen 5 7600X nu suferă de această problemă, deoarece nucleele lor sunt aranjate într-un singur CCD. De asemenea, oamenii se plâng de probleme de performanță și pe procesoare din generația 5000 de Ryzen, iar numitorul comun se pare că este acel dublu CCD.

Morala poveștii: dacă folosești Windows 11 în combinație cu un procesor de vârf de la AMD din seria 5000 sau 7000, nu îi face update, iar dacă s-a făcut automat, ar fi o idee bună să încerci să treci la o versiune mai veche pentru a te bucura de tot ce are de oferit procesorul tău.

Contributors

Pe lângă echipa noastră uzuală de tocilari, colaborăm punctual cu diverși redactori și freelanceri la fel de pasionați ca și noi în ceea ce privește jocurile, gadget-urile și tehnologia, în general. Materialele scrise de aceștia sunt marcate cu denumirea Contributors și sunt evaluate cu atenție, pentru a ne asigura că vă oferim informații corecte și conținut de calitate, la standardele Zonei.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button