Promisiunea TikTok de a transforma orice adolescente în vedete internaționale s-a adeverit. Doar că nu în modul anticipat de tinerele aspirante la faimă și un trai fără griji.
Primele semnale de alarmă au apărut doar recent, când vizitatorii Temu au început să fie ademeniți cu bani gratis pentru a-și vinde fața, vocea și orice alte date colectabile „legal”. Un fel de clonă Aliexpress, dar cu și mai multe produse contrafăcute, Temu a făcut mare campanie oferindu-se să te recompenseze cu până la 50 de lire sterline, ”bani gratis” virați direct în contul de PayPal. Ce aveai de făcut, să accepți acordul în care consimțeai ca orice date care puteau fi colectate despre tine prin conturile înregistrate pe Temu (ex. date personale, pozele tale și înregistrări audio/video) să fie puse la discreția proprietarului chinez în mod perpetuu, adică pentru tot restul vieții tale.
Un program similar a fost derulat și pe rețeaua TikTok, deși mai puțin vizibil, proprietarul ByteDance oferindu-se plătească utilizatorii pentru a petrece cât mai mult timp pe platformă.
Ukrainian student Olga Loiek was looking to create an audience on the internet. But not like this. The 21-year-old says her image has been taken and spun through artificial intelligence to create alter egos on Chinese social media platforms https://t.co/9nrxFlYOcN pic.twitter.com/OpNOhlQS4b
— Reuters (@Reuters) June 21, 2024
Și dacă te întrebi la ce ar putea folosi Temu/TikTok fața și vocea ta, ei bine de acum e suficient de clar că respectivele companii au fost doar intermediari pentru Partidul Comunist Chinez, care plănuia de ceva timp o campanie de propagandă cum nu s-a mai văzut. Una în care fețele, vocea și identitatea persoanelor care fac propagandă spun toată povestea vândută credulilor vizați de respectiva campanie.
Odată ce ți-ai dat acceptul pentru colectarea datelor tale nu mai erai de fapt „stăpânul” propriei identități, unii dintre tinerii cei mai „promițători” descoperind că au devenit peste noapte vedete în China, dar fără să aibă nimic de câștigat din asta.
Cum te-ai simți vâzându-te recitând sloganuri comuniste și închinând ode Partidului, în clipuri video cu miloane de afișări, sau mai mult. Totul se face cu ajutorul tehnologiei deepfake, actori de propagandă folosind fața și vocea ta pentru a poza în pseudo-influenceri cu trăsături occidentale. Iar dacă merge așa de bine în China, atunci de ne nu și cu propagandă pro-război pentru publicul din Rusia, folosind fața unei tinere ucrainene care de fapt militează împotriva abuzurilor comise de regimul de la Kremlin.
Conturile pe care erau postate clipurile false au adunat sute de mii de urmăritori, mai mulți decât canalul real de Youtube al tinerei pe nume Olga Loiek, o ucraineancă de 21 de ani ce studiază la Universitatea din Pennsylvania. “Este literalmente ca și cum eu vorbesc mandarină și, în fundal, văd Kremlinul și Moscova în timp ce spun cât de grozave sunt Rusia și China”, a spus ea pentru Reuters.