ȘtiriTech&IT

Vizitatorii Temu, ademeniți cu bani gratis pentru a-și vinde fața, vocea și orice alte date colectabile „legal”

Temu este un fel de clonă Aliexpress, dar cu și mai multe produse contrafăcute, de și mai de mai proastă calitate, dar mai ieftine. Și dacă te gândeai că nu se poate mai „bine” decât cu chilipirurile de pe Temu, află că site-ul se oferă să te plătească cu până la 50 de lire sterline, ”bani gratis” pe care îi poți vira în contul de PayPal.

Ce trebuie să faci? Păi echivalentul de a-ți vinde sufletul digital, acceptând politicile de utilizare  ajustate la limita legalității, prin care cedezi proprietarului chinez nu doar orice date pe care le poate colecta despre tine, ci și drepturi de folosire a unor date profund personale, cum ar fi amprenta vocală și trăsăturile faciale.

Și dacă te întrebi la ce ar putea folosi Temu fața și vocea ta, probabil că aceștia sunt doar intermediari pentru Partidul Comunist Chinez, care desfășoară în această perioadă o intensă campanie de propagandă. Odată ce ți-ai dat acceptul pentru colectarea datelor tale ai putea descoperi că ai devenit peste noapte vedetă în China, recitând sloganuri comuniste și închinând ode Partidului. Totul se face cu ajutorul tehnologiei deepfake, actori de propagandă folosind fața și vocea ta pentru a poza în pseudo-influenceri cu trăsături occidentale.

temu deepfake

Revenind la Temu, acest „Amazon pe steroizi” este cunoscut pentru bunuri contrafăcute pe care le poți comanda la prețuri incredibil de mici. Promovat sub sloganul „shop like a billionaire” magazinul îți permite să comanzi aproape orice plătind cu mărunțiș. Doar că de cele mai multe ori primești pentru cât ai plătit, sau nici măcar atât, falsurile grosolane ajungând direct la gunoi.

Deținătorii de conturi Temu deja existente pot participa și ei la ”campanie”, dar li se cere să îndeplinească anumite cerințe pentru deblocarea recompenselor promise. Astfel de utilizatori dornici să primească banii promiși au inundat site-urile de social media cu linkuri de invitație în campanie.

Consultând regulile campaniei aflăm că Temu își acordă privilegii nelimitate asupra datelor colectate despre utilizatori și modul în care le poate folosi. Astfel, ”cu excepția măsurilor interzise de legea aplicabilă” participanții dau companiei consimțământul de a folosi și publica ”fotografia, numele, asemănarea, vocea, opiniile, declarațiile, informațiile biografice și/sau orașul natal și stat” în scopuri publicitare sau promoționale.

Se adaugă și că acordul consimțit este valabil în orice mass-media din întreaga lume și ”în perpetuitate”, adică fără o dată fixă ​​de încheiere.

Potrivit observațiilor făcute în rețeaua X, regulile campaniei i-ar permite lui Temu să vândă datele sau chiar să creeze reclame deepfake – deși aceste afirmații sunt negate cu fermitate de retailer.

Temu adună informații despre utilizatori exclusiv în scopul furnizării serviciului nostru și pentru a îmbunătăți experiența clienților”, a declarat retailerul chinez într-o declarație pentru BBC.

Un purtător de cuvânt al Temu a spus că oferitul „cadourilor” este practică obișnuită în multe firme și industrii – citând rivalul său de comerț electronic Shein ca exemplu de firmă care desfășoară promoții cu ”termeni și condiții aproape identice”.

Dacă acești termeni și condiții standard pentru activitățile promoționale standard sunt demne de știre, atunci vă îndemnăm să fiți corecti și să raportați despre utilizarea lor de către alte companii, în loc să identificați Temu”, au adăugat ei.

Experții au exprimat însă îngrijorări cu privire la condițiile promoției:

A acorda permisiunea lui Temu de a vă folosi „vocea” și „informațiile biografice” va preocupa, în mod înțeles, clienții săi”, a spus Lisa Webb, expert în dreptul consumatorilor.

Aceste oferte devin virale pe rețelele de socializare, inclusiv pentru tineri, dar consumatorii ar trebui să se gândească dacă este în regulă să ofere aceste date sensibile în schimbul banilor.”

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Back to top button