BusinessTECH

Scădere record în anul 2022 a vânzărilor la nivel global de PC-uri

După un epic 2021 în care pandemia a avut un efect catalizator asupra vânzărilor de PC-uri, firmele îngrămădindu-se să cumpere PC-uri pentru work-from-home iar consumatorii pentru school-from-home, iată ca anul 2022 a adus cea mai mare scădere de livrări din ultimii treizeci de ani: 16,2% față de 2021, un număr de 286,2 milioane de unități. 

În trimestrul patru din 2022 s-au livrat 67,2 milioane de unități ceea ce reprezintă o scădere de 28.1% față de anul anterior potrivit unui raport al firmei de research IDC. Toți producătorii de PC-uri au înregistrat scăderi de doua cifre, cu excepția Apple, care a reușit performanța de a livra 7,5 milioane de unități reprezentând o scădere de doar 2,1%.

Între timp, se pare că Apple ia în considerare să adauge capabilități de touchscreen la monitoarele Mac, cel mai probabil din 2025, un subiect de neluat în seamă până acum la Cupertino. Și cum vânzările de Mac au generat venituri de 40 de miliarde de dolari în 2022, mai ales după introducerea propriilor procesoare, iată că Apple ia în considerare caracteristici ale concurenței pentru a-și păstra computerele la fel de competitive ca ale celorlalți.

Altfel, liderul pieței Lenovo a picat cu 28,5% la 15,5 milioane de unități față de anul trecut, HP a scăzut cu 29% la 13,2 milioane de unități, DELL a “reușit” contraperformanța de a pica cu 37,2% la 10,8 milioane de unități iar Asustek Computer a picat cu 20,9% la 4,8 milioane de unități. Nu numai vânzările s-au redus cât și prețurile medii de vânzare. Sezonul sărbătorilor dar și stocurile în creștere au declanșat un război al reducerilor cu scopul creșterii cererii. 

Nici perspectivele pentru 2023 nu sunt prea roze având în vedere creșterea generală a prețurilor la producător, dar și a inflației care mușcă din veniturile cumpărătorilor și reduc astfel cheltuielile neesențiale – discount-urile nu pot avea viață lungă în acest mediu impropriu. Poate spre final de an și început de 2023 să existe un reviriment al vânzărilor de PC-uri, însă ceea ce este sigur în ultimul timp este că nicio previziune pe un termen mai lung nu mai este posibilă. 

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button