În timp ce Huawei și alți producători asiatici se întrec lansând telefoane tri-fold, cu ecran care se deschide precum un acordeon pentru a oferi experiența unei tablete de ~10 inch, Samsung ar vrea să-ți ofere experiența unui smartphone tri-fold la o simplă apăsare de buton, ecranul rulabil devenind pur și simplu mai mare. Cât de mare? Aparent nu există o limită fixă cu acest format. Contează cum anume rulezi ecranul OLED și cât spațiu rezervi pentru acesta în carcasa telefonului.
Am văzut deja cum funcționează, și tot producătorii asiatici ne-au arătat cum se face. Însă nimeni nu a îndrăznit până acum să lanseze comercial un astfel de produs, detaliile tehnice care fac diferența între un design concept și produs viabil comercial arătându-se ca o provocare insurmontabilă. Sau poate că raportul cost-beneficiu nu era suficient de favorabil pentru ca unul dintre greii industriei să-și asume inițiativa.
Problema cu ecranele rulabile este că nu ai doar o balama (sau două) de care să te îngrijorezi. Practic, întreg ecranul este o „balama”, cu tot cu carcasă. Partea mecanică e pur și simplu mai complicată. Pe de o parte ai ecranul OLED care trebuie să fie rulat fără să fie deteriorat, cu tot cu fire de praf/păr și murdăria de pe mâini, într-un compartiment ascuns în carcasa telefonului, cumva fără ca angrenajul să se „gripeze” acumulând scamele din buzunar amestecate cu reziduuri de la cafeaua cu lapte pe care o bei dimineața. Apoi, e problemă cu toleranțele foarte mici ale mecanismului care include tot șasiul carcasei. Ai încercat un „bend-test”, fie și neintenționat? Sunt șanse ca motorașele plus „șinele” pe care alunecă ecranul să nu mai funcționeze cum ar trebui.
Apoi e și problema carcaselor de protecție. Cum anume protejezi un ecran a cărui suprafață nu este fixă, rulat dintr-o carcasă cu dimensiuni variabile?
Iar după toate provocările descrise mai sus, trebuie cumva să livrezi un produs pe care să îl pui și în mâinile consumatorilor neîndemânatici, care habar nu au cât de complicat și potențial fragil este un smartphone cu ecran rulabil, fără teama că întreaga aventură se va transforma într-un fiasco mediatic cu nenumărate solicitări pentru acordare garanție, sau chiar o rechemare în masă a produsului nou lansat.
Forțați de împrejurări și motivați să-și reconfirme statutul de autoritate pe segmentul telefoane pliabile, sud-coreenii de la Samsung par dispuși să se ridice la înălțimea provocării dezvoltând primul smartphone rulabil disponibil comercial. Iar dacă planul reușește, Samsung va inaugura piața de telefoane rulabile, la fel cum a făcut în 2019 cu cea de telefoane pliabile.
Vestea mai puțin bună este că și acesta va fi un „halo-product” cu buget similar rivalului tri-fold Mate XT (ex. 2500 euro, sau mai mult). Dar măcar de banii ăștia te alegi cu ceva mai bun decât un „sandviș” de ecrane.
Dar pentru asta vor trebui făcute și ceva compromisuri, cum ar fi renunțarea la suportul S-Pen, ecranul rulabil nefiind tocmai potrivit pentru asta. La fel și cu mult zvonita versiune Galaxy Z Fold Special Edition, subțiat prin eliminarea suportului S Pen, plus alte dotări care ocupă spațiu dar nu servesc în mod direct scopului propus.
Revenind la conceptul de smartphone rulabil, acesta a fost demonstrat cu succes de LG, însă retragerea companiei din piața smartphone a ucis proiectul înainte să putem vedea continuarea. Un an mai târziu, Samsung demonstra Rollable Flex, același concept, doar că luând forma unei rame foto și mai rudimentare.
Chiar dacă nu avem multe de spus în termeni de specificații, surse din industrie arată că Samsung experimentează cu un ecran rulabil ce atinge 12.4 inch în modul complet extins. Fiind vorba de rulare și nu pliere, diagonala în modul „compact” este constrânsă doar de spațiul în care poți ascunde restul ecranului. Ar putea fi un compartiment cât capacul de pe spatele telefonului, sau până la o rulare 360°, terminația ecranului ajungând sub porțiunea încă vizibilă la partea din față. Oricare ar fi soluția tehnică selectată, putem fi siguri că va fi un telefon scump, designul rulabil nefiind cu nimic mai simplu de pus în practică decât cel pliabil pe care îl știm deja.