ReviewsTECHTelefoane

Samsung Galaxy Z Flip 6 – progres în pasul piticului (review)

Probabil o să mă acuzați de lipsă de modestie, dar în ultima vreme am devenit experți în telefoane de tip Flip. Din echipa noastră, Tudor cel mare are telefoane în acest format de mai bine de doi ani iar Tudorică are și el o vechime de peste un an cu un telefon cu balama. Mai mult decât atât, fiecare din ei a ales alte modele: Tudor a avut un Huawei P50 Pocket și acum are de aproape un an un Samsung Galaxy Z Flip 5, iar Tudorică a avut Motorola Razr 40 Ultra și acum a trecut pe succesorul lui, Razr 50 Ultra.

Așa că, atunci când am primit cele mai recente pliabile de la Samsung pentru teste, mi-a fost clar cui să i-l dau pe Z Flip 6 pentru  evaluare. Printre picături, între testatul PC-urilor noastre și alte review-uri pentru Playground și Zona, Tudor a luat la puricat telefonul și apoi m-a băgat în ședință, ca să îmi descrie experiența avută. Și prima lui reacție a fost că acest telefon are un design mai apropiat de un iPhone decât de un Samsung. Într-adevăr, dacă Apple o să facă pliabile vreodată (mai precis CÂND, pentru că deja există zvonuri credibile în acest sens), un iPhone Flip nu îmi imaginez că va arăta mult diferit de Galaxy Z Flip 6.

Smart, nu? Nu poate Apple să lanseze un iPhone Flip dacă lansează Samsung mai întâi unul. Lăsând gluma la o parte, pliabilul Samsung vine cu materiale și design care arată și se simt mai bine decât la modelul precedent.

Un design mai rafinat

Galaxy Z Flip 6 trece de la rama cu aspect metalic la un aspect de aluminiu mat, schimbare care are un impact vizual puternic și, cum ziceam, îl face să semene cu un iPhone. Inelele din jurul camerelor sunt acum mai groase și au culoarea carcasei, spatele este acum din sticlă mată, față de sticla lucioasă de la Z Flip 5 și… cam atât, sincer. Ecranele au fix aceleași dimensiuni și balamaua, chiar dacă este revizuită, nu trădează vizual acest lucru.

La capitolul construcție, Z Flip 6 vine acum cu certificare IP48, față de IPX8 la Z Flip 5. Acest avantaj îl are și față de Motorola RAZR 50 Ultra, care și el are doar certificare IPX8. Pentru un tip de telefon vulnerabil în mod special la praf, orice protecție certificată e un plus de liniște pentru utilizator, dar să nu uităm că certificarea IP4 se referă la particule mai mari de 1mm. Hei, mai bine decât nimic, corect?

Șasiul este identic ca dimensiuni cu cel al lui Z Flip 5, proporțiile au rămas aceleași, dar Z Flip 6 are o grosime o idee mai mică atunci când este pliat. Z Flip 5 avea 6,9 mm deschis și 15,1 mm pliat, iar Z Flip 6 vine cu o grosime de 6,9 mm, respectiv 14,9 mm. Grosimea mai mică atunci când este pliat are o singură explicație: o închidere mai bună a telefonului. Într-adevăr, când le pui unul lângă celălalt, Z Flip 5 are un gap ușor mai mare, lucru care se poate observa cel mai bine încercând să introduci o foaie între cele două jumătăți. La Z Flip 6 nu vei reuși, pe când la Z Flip 5 acest lucru este posibil în zona opusă balamalei.

Vă mai amintiți de Flip-urile mai vechi, cu acel gap dureros de vizibil? Și eu, dar încerc să îmi șterg din memorie amintirea asta. Am ajuns în punctul în care niciunul din marii jucători pe piața pliabilelor nu mai are problema asta, dar ca să fiu un pic răutăcios, HUAWEI a fost the original gangster în acest domeniu, al construcției telefonului. Totuși, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului: Z Flip 6 se simte foarte bine la pliere și depliere.

Motorola a vut ceva probleme cu balamaua la Razr 40 Ultra, cu un joc masiv și o fiabilitate nu tocmai grozavă, și asta o spunem din experiență. Prin comparație, Z Flip 5 se ține extrem de bine, chiar cu o utilizare intensă. Da, există un pic de joc după un an, dar plierea și deplierea sunt în continuare butter-smooth și mă aștept ca Z Flip 6 să continue această experiență.

Flip 6 rămâne mai mic decât omologul său de la Motorola, lucru valabil și la capitolul greutate. Față de cele 189g ale lui RAZR 50 Ultra, Samsung se laudă cu… 187, valoare neschimbată față de generația anterioară. Frumusețea e în ochii privitorului, dar pentru cineva care nu e fan Apple, RAZR 50 Ultra arată în continuare ceva mai bine. În plus, dacă deschidem discuția despre ecrane, Samsung iese cam șifonat.

Astfel, Z Flip 6 vine cu o luminozitate mai mare a ecranului față de Z Flip 5, cu o valoare maximă crescută de la 1750 niți la 2600. Da diferența este vizibilă iar ecranul este cel mai luminos din segment (măsurat, nu declarat), dar în rest nu există absolut nimic schimbat în comparație cu generația anterioară: aceleași dimensiuni și aceeași rată de refresh – 120 Hz pentru ecranul principal și 60Hz pentru cel exterior, în contextul în care Motorola se laudă cu 165Hz la ambele ecrane.

Situația devine și mai neplăcută pentru Samsung în continuare: luminozitatea ecranului exterior este clar mai mare la Motorola, ecranul exterior de la Razr 50 Ultra are o diagonală de 4 inch, față de cei 3,4 inchi ai lui Z Flip 6 iar cel interior impresionează cu o diagonală de 6,9 inch, față de 6,7 la Z Flip 6. S-ar putea argumenta că  Razr 50 Ultra are dimensiuni ușor mai mari, deci și mai mult spațiu pentru ecrane, dar dacă te uiți la dimensiunea ramelor la ecranul exterior, telefonul Motorola pare efectiv din altă generație. Ok, Samsung vine cu protecție din Gorilla Glass Victus 2, față de Motorola care are doar Gorilla Glass Victus, dar asta nu prea e o consolare.

Da, acum ne răsfățăm un pic, pentru că față de anii trecuți, ecranele exterioare au devenit gigantice și mult, mult mai utile. Dar dacă am pomenit de utilitate, și aici telefonul Motorola are un avantaj. Ecranul exterior este semnificativ mai ușor de utilizat și mai util, în timp ce Samsung nu stăpânesc nici acum această artă. Crease-ul ecranului principal este ușor mai mic decât cel de la Z Flip 5 și raportez cu bucurie că această particularitate a devenit un non-subiect.

 

Deja crease-ul a devenit extrem de mic la modelele apărute în ultima vreme, și deși probabil o să avem hateri care nu au pus mâna vreodată pe un pliabil care o să se plângă în comentarii că „domne, este clar vizibilă denivelarea”, oricine a utilizat un Flip sau un Razr mai mult de 10 minute poate să confirme că efectiv uiți de existența crease-ului.

Per total, desginul lui Samsung Galaxy Z Flip 6 este mai rafinat. Progresul la acest capitol este mulțumitor, cu materiale mai bune și protecție superioară, dar în ceea ce privește ecranele, mă declar ușor dezamăgit. Flip 6 are în continuare printre cele mai bune ecrane din segment și în general de pe piață, dar când văd cum a evoluat concurența, nu pot să nu fiu ușor critic.

Un chipset extrem de puternic, cel mai bun din segment

Schimbând un pic nota, la interior, Samsung Galaxy Z Flip 6 are clar cu ce se lăuda. Chipsetul folosit este Snapdragon 8 Gen 3, practic cel mai puternic de pe piață în acest moment. Z Flip 5 avea Snapdragon 8 Gen 2 iar Motorola vine cu un Snapdragon 8 Gen 3S, o variantă mai light a lui 8 Gen 3. Performanțele lui Z Flip 6 sunt deci imbatabile:

Motorola
RAZR 40 Ultra
Motorola
RAZR 50 Ultra
Samsung
Galaxy Z Flip 5
Samsung
Z Flip 6
Chipset SD 8+ Gen 1 SD 8 Gen 3S SD 8 Gen 2 SD 8 Gen 3
Geekbench 6 SC 1777 1922 1985 2087
Geekbench 6 MC 4494 4750 5071 6425
3DMark Wild Life Extreme 2697 2567 3611 4863
PCMark Work 3.0 15008 16193 15835 17582

Evident, când vorbim de atâta putere sub capotă, nu se mai pune problema de aplicații sau jocuri care să funcționeze greu. Indiferent ce îl pui să facă, Z Flip se conformează fluierând, lucru care, să fiu singer, era valabil și la generația anterioară. Totuși, față de Flip 5, 6-le vine cu 4 GB de RAM în plus, cu un total de 12 GB. Stocarea a rămas aceeași, 256 GB sau 512 GB UFS 4.0, la fel și conectivitatea, cu Wi-Fi 6e și Bluetooth 5.3.

Revin însă inevitabil la concurență, pentru că nu pot compara Z Flip 6 doar cu generația anterioară de Samsung. Dacă Motorola RAZR 50 Ultra nu se apropie de performanțele lui Z Flip 6, la capitolul conectivitate Motorola are din nou un avans notabil, cu Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.4. În plus, performanțele mai slabe ale lui Razr 50 Ultra sunt compensate prin faptul că telefonul Motorola este mai frugal când vine vorba de consumul de curent.

Astfel, în testul PC Mark Work 3.0 Battery, Samsung Galaxy Z Flip 6 a obținut 13h7min, cu o oră  și zece minute mai mult decât Z Flip 5, dar cu aproape două ore sub Motorola RAZR 50 Ultra. Ambele telefoane au o baterie de 4000mAh, deci eficiența lui Snapdragon 8 Gen 3S este evidentă. Încărcarea la Z Flip 6 se face cu un maxim de 25W, ca la generația anterioară, astfel că 30 de minute de încărcare te  duc la 50% de la zero. Încărcarea completă se face în puțin peste 1h30, ceea ce, by any standards, e mult.

La capitolul performanță, deci, Z Flip 6 stă excelent. Autonomia e ok, încărcarea e foarte înceată, dar există un progres față de Z Flip 5 ca putere brută a telefonului. Mai am însă o observație, înainte să trecem la camere: în testul 3DMark Wild Life Extreme Stress Test, rezultatul nu a fost grozav. Scorul de 36,4% la capitolul stabilitate trădează un throttling puternic al telefonului în sarcini susținute. Nu am întâlnit problema în timpul sesiunilor de gaming, dar telefonul se încălzește sesizabil.

Camera principală este mai bună, celelalte au rămas la fel

La capitolul camere, singurul progres este principala, care acum este un Tetracell de 50 megapixeli. Astfel, vedem o creștere ușoară a calității imaginilor capturate de senzorul principal, cu culori mai naturale și un nivel de detaliu superior. Totuși, avantajul principal pe care îl văd eu la acest senzor nou este faptul că acum poți face zoom fără să distrugi calitatea imaginii. Comparând pozele între cele două telefoane, progresul este vizibil, iar în unele scenarii observ o îmbunătățire semnificativă.

Imaginile în lumină slabă în particular au mai puțin zgomot și un nivel de detalii superior. Diferența la zoom mare este de la cer la pământ. În lumină bună, diferențele fără zoom sunt mici, iar camera de selfie și cea ultrawide produc poze ok, la fel ca la Flip 5. Parcă balansul de alb este ceva mai bun, dar altfel pozele sunt identice. Interfața a rămas aproape aceeași, singura diferență notabilă fiind o opțiune suplimentară la Flip 6 de a comuta între 50MP și binning la 12,5MP.

Evident, poți să îți faci în continuare selfie-uri cu principala, ăsta fiind un avantaj important al telefoanelor pliabile. Dacă treci de la un Z Flip 5 la un 6, vei avea deci parte de o experiență similară. Filmarea este tot 4K 60, iar calitatea și stabilizarea sunt similare.

Cum e Samsung Galaxy Z Flip 6 în utilizarea de zi cu zi?

Am avut câteva zile în care să testăm noile pliabile de la Samsung. Având Flip 5 la îndemână, diferențele au fost mult mai clare, chiar dacă ele sunt subtile. Z Flip 6 are un ecran mai luminos și difuzoare mai bune, iar personal nu am simțit lipsa unei rate de refresh mai mari. 120 Hz sunt suficienți pentru redare media și pentru majoritatea jocurilor. Pe partea software, evident, totul se mișcă impecabil, interfața este cea obișnuită de la Samsung iar suportul software este printre cele mai bune din piață, cu nu mai puțin de 7 ani de update-uri.

Autonomia este ceva mai mare față de Flip 5, deși diferența nu este atât de mare cât ar sugera creșterea de la 3700MAh la 4000MAh. Felicitări, totuși, inginerilor Samsung, care au reușit să înghesuie o baterie cu capacitate mai mare în același șasiu, mai ales că greutatea a rămas nemodificată. Telefonul te va ține o zi de utilizare normală, cu condiția să nu abuzezi de poziționarea prin GPS sau alte funcții grele.

O să vă dau și un pont, apropo de viața bateriei. Telefoanele Samsung au în meniu o setare care se cheamă Performance Profile. Poți alege între Standard și Light, iar setarea implicită este Standard. Totuși, ținând cont de faptul că telefonul debordează de putere, dacă mergi pe setarea Light nu vei sesiza nicio diferență în rularea aplicațiilor, iar autonomia va crește ușor. Din măsurătorile mele, ai performanțe cu doar vreo 10% mai mici.

Progresul de care mă bucur cel mai mult este însă cel al camerei principale. Chiar dacă nu are un telefoto dedicat, cum are RAZR 50 Ultra, calitatea pozelor cu zoom este semnificativ mai bună față de Flip 5 iar imaginea pe timp de noapte este și ea îmbunătățită. Chiar dacă nu este un camera-phone, Samsung Galaxy Z Flip 6 face poze bune, perfecte pentru 90% din utilizatori.

La capitolul fiabilitate, încă nu mă pot pronunța, evident, dar semnele sunt bune. Telefonul este protejat mai bine, iar experiența cu generația anterioară, din spusele lui Tudor, este mai mult decât mulțumitoare. Chiar, să dezvolt un pic subiectul ăsta, pentru că știu că mulți dintre voi sunt încă îngrijorați de rezistența telefoanelor pliabile în timp. În afară de o schimbare de folie, Flip 5 este în stare aproape perfectă. Folia a început să se desprindă relativ repede, după aproximativ 6 luni de la achiziție, dar a fost schimbată și cea nouă este încă intactă. O schimbare de folie la Samsung este vreo 160 lei dacă telefonul nu e în garanție.

Balamaua de la Flip 5 a dezvoltat un mic joc, dar nu este deloc deranjant sau chiar sesizabil dacă nu verifici cu atenție asta. Altfel, nimic de raportat la capitolul fiabilitate. Nu scârție, nu troncăne, și spre deosebire de proverbialul Golf 4, nu a fost condus de o bătrânică în Germania.

De partea cealaltă a gardului, la Motorola, situația nu mai este la fel de roz. RAZR 40 Ultra a avut încă de la început un joc considerabil în balamale, iar situația s-a înrăutățit în timp. Deschiderea nu este deloc lină, iar în poziția deschis, telefonul nu mai stă drept. Ca și la Flip 5, folia de pe ecranul lui RAZR 40 Ultra a cedat după cam 6 luni. Totuși, în cazul telefonului Motorola, aceasta nu s-a dezlipit, ci efectiv s-a rupt în zona crease-ului.

Ce ne spune nouă asta? Păi, dacă vă luați un pliabil, să vă așteptați la o schimbare de folie pe an. În rest, cel puțin la Samsung, fiabilitatea este excelentă și problemele din trecut cu balamaua sau cu ecranul nu mai există la modelele noi, Z Flip 5 și 6. Testat de noi, nu din auzite. Sincer, părerea mea este că, dacă nu te deranjează autonomia ușor mai mică decât la un telefon clasic, este un moment foarte bun să treci la un telefon pliabil de tip Flip. Îți garantez că, după ce o să vezi cât de portabil și de micuț e, n-o să mai vrei să treci înapoi la telefoanele clasice.

Totuși, vorbind aici strict de Z Flip 6, mi-aș fi dorit un progres mai vizibil între generații. Prețul este măricel, de 6000 lei, dar există și o promoție de lansare, de 750 lei discount cu trade-in la telefonul vechi plus alte beneficii. Prețul lui Razr 50 Ultra este tot 6000, deci alegerea este destul de dificilă. Prețurile probabil o să mai scadă, mai ales că acum există concurență reală în acest segment.

Dacă Z Flip 6 este prea scump pentru tine, găsești încă în magazine generația anterioară la un preț semnificativ mai mic, undeva la 4000 lei. Dacă avantajele generației noi nu te impresionează, Z Flip 5 este un telefon foarte ok, cu suficientă putere de procesare, ecrane luminoase și fiabilitate excelentă. Merită să dai 2000 lei în plus pe un Z Flip 6? Asta voi decideți.

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un HC - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Back to top button