ReviewsPCRSS PaginaDeMedia

Review Intel Core i9-11900K – Capitolul 3: Merită să cumperi cel mai nou flagship de la Intel?

Dacă ai ajuns la partea a treia a acestui review fără pauză, îți mulțumesc. A fost o întreagă aventură să ajung până aici și să petrec ceva timp cu Intel Core i9-11900K; o aventură pe care factura mea la curent cu siguranță nu o va uita curând. Dar tot răul spre bine, am ajuns la final, la paragraful cu numărul trei din această poveste. Iar acum este momentul să răspundem întrebării legate de cât de mult merită achiziția.

Dacă nu ați apucat să citiți articolele precedente, puteți naviga către acestea printr-un click în lista de mai sus. Vă recomand însă să vă înarmați cu ceva timp și răbdare înainte de a face asta, deoarece mi-am luat libertatea de a mă întinde ceva mai mult cu acest review. Cum am ajuns la trei articole, Dumnezeu cu mila, dar asta e. La un procesor precum Intel Core i9-11900K, trebuia să fac un mic efort.

Intel Core i9-11900K – O mică recapitulare

Am să fac o scurtă trecere în revistă a ceea ce am discutat până acum. Intel Core i9-11900K este noul flagship de la Intel și stă în vârful generației Rocket Lake, a 11-a la număr din partea producătorului. Acesta folosește o arhitectură veche, dar în același timp nouă, care a fost portata de pe litografia de 10nm și adaptată (pentru ultima oară) într-un pachet de 14nm. Asta înseamnă că are mai puține nuclee decât 10900K, un preț asemănător cu 5900X de la AMD și performanță cuprinsă între 5600X și 5950X, în funcție de aplicație.

Review AMD Ryzen 5000 Zen 3 Ryzen 5 5600X Ryzen 9 5900X Ryzen 9 5950X

Pentru a testa noul procesor am folosit două plăci de baza: ROG Maximus XIII Apex și ROG Maximus XIII Hero, iar acum, la ultimele bătăi ale ceasului o să vorbesc și despre acestea, dar mai jos oleacă într-un paragraf dedicat lor.

Intel Core i9-11900K face parte din generația Rocket Lake, care marchează trecerea Intel pe PCI-Express 4.0 cu 20 de linii PCI și introducerea unei tehnologii asemănătoare cu Infinty Fabric. În teste avem performanță decentă, iar în gaming se bate cu mai marii de la AMD, însă consumul este de 200W cu Turbo Boost și temperaturile sunt greu de ținut în frâu, chiar și cu un cooler puternic.

Să facem cunoștință cu plăcile de bază: Eroul și vârful de gamă!

Republic of Gamers a fost alegerea mea în ultimii ani când vine vorba de plăci de bază potrivite pentru teste și review-uri. Poate că e BIOS-ul familiar, ori tehnologiile cu care m-am obișnuit, sau poate că ASUS pur și simplu produce plăci de baza bune și asta nu se va schimba. În cazul de față, am primit două bucăți pentru Intel Core i9-11900K, iar astea sunt ROG Maximus XIII Hero și ROG Maximus XIII Apex.

ROG Maximus XIII Hero este poate cea mai tare placă de bază când vine vorba de un sistem bazat pe Rocket Lake care să îți ofere tot ce ai putea cere. Ai un PCB gros care adăpostește multă electronică, socket-ul 1200, patru sloturi de memorie RAM, toate intrările I/O posibile și imposibile, port PCI-Express 4.0 pentru cele mai noi plăci video de pe piață și câteva accesorii interesante, precum un bracket care să îți țînă placa video dreaptă in slotul ei. Designul plăcii este tipic producătorului: combinație de negru cu iluminare RGB pe toată suprafață plăcii, alături de niște radiatoare monolitice care-ți vor atrage privirea instant. Dacă mă întreabă cineva ce placă îi pot recomanda intr-un buget mare pentru un astfel de procesor, cu siguranță Hero-ul acesta este printre primele nume care-mi vor ieși pe gură.

ROG Maximus XIII Apex pe de altă parte, este o arătare diferită. Unde Hero este creată pentru toată lumea, fără compromis, Apex este modelul dedicat pasionaților, nebunilor pentru care un punct în CineBench valorează enorm, iar 200MHz în plus atârna mai greu decât multe alte caracteristici. Dar a se servi cu atenție, întrucât vine cu doar două sloturi de RAM și un SO-DIMM în care poți băga un accesoriu care adăpostește două SSD-uri M.2 NVMe, similar cu cel pe care l-am văzut pe Crosshair VIII Impact. Cu siguranță este placa pe care o voi recomanda tuturor prietenilor pasionați de frecvențe mari și bătut recorduri, mai ales că vine cu un pedigree deja bine format. Este fix aceeași placă cu ajutorul căruia un overclocker a atins frecvența de 7GHz pe acest model de procesor.

Merită să cumpăr noul Core i9 Rocket Lake?

Din păcate, Intel Core i9-11900K este o dezamăgire când este privit în ansamblu. Are preț de AMD Ryzen 9 5900X, o performanță totală mult mai mică, este cam pe acolo în jocuri, însă are un consum mai mare ceea ce înseamnă că are nevoie de o sursă mai puternică și o răcire mai forțoasă. Iar toate astea îl fac prea scump și prea consumator pentru a-l putea recomanda cuiva.

Desigur, ca în cazul oricărui alt produs, există o nișă ai cărei adepți vor fi interesați de noul procesor. Vorbim în primul rând despre fanii Intel care își schimbă platforma cu fiecare lansare și care vor să se bucure de PCIe 4.0 și noile îmbunătățiri aduse de Z590. După care, mai avem pasionațîi de overclock care vor să ii pună pielea la bătaie ca să vadă unde cedează, după cum am văzut deja. Și mai există și profesioniștii care folosesc softuri optimizate pentru Intel, sau preferă acest producător grație obișnuinței de a lucra cu produsele sale. Chiar dacă eu, tu și prietenii cu care te joci COD Warzone nu-l vor cumpăra, cu siguranță există alte categorii de oameni care vor pune mâna pe el.

Review Intel Core i9-11900K

Pe scurt, nu merită să îți chelui banii pe noul Intel Core i9-11900K. În același buget îți permiți un Ryzen 9 5900X care oferă performanță simțitor mai bună, este bazat pe o platformă mai ieftină per total grație consumului mai mic și temperaturilor mai bune și are un chipset deja matur, ale cărui probleme majore au fost descoperite și rezolvate, în timp ce Z590 este încă teritoriu neexplorat de mulți și poate ascunde defecte mari.

Ce este Intel Core i9-11900K pentru pasionații de calculatoare? Păi, este ultimul mare procesor pe 14nm, însă nu cred că vor fi mulți cei care-l vor cumpăra ca piesă de colecție. În schimb, închide un capitol lung și interesant din istoria companiei și pavează drumul spre nou; spre o generație viitoare care sper că va aduce în sfârșit schimbarea de care are nevoie Intel și care va lansa o luptă foarte strânsă contra AMD, care pare că își cam ia avans în ultima perioada. Dar momentan, rămâne singură soluție realistă.

Verdict!

Specificații - 6
Caracteristici noi - 8
Performanță - 8
Raport calitate/preț - 4

6.5

Mediocru

Intel Core i9-11900K este ultimul din rasa sa, marcând finalul unei dinastii. Reprezintă ultima mare lansare pe 14nm, însă finalul acesta nu este cu cântec. Un procesor dezamăgitor, per total un downgrade față de generația anterioară și cu un raport calitate/preț foarte prost. Asta este Intel în 2021, iar toate eforturile companiei ar trebui să se îndrepte în această direcție.

User Rating: 2.67 ( 20 votes)

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button