Review Intel Core i9-11900K – Capitolul 1: Ce este Rocket Lake și ce înseamnă pentru cumpărătorul de rând?
Intel a lansat o noua generație de procesoare, dar aproape c-am ratat-o și pe asta. Doar că am zis că e cazul să mai testez și produse din tabăra albastră, așa că astăzi vom vorbi despre noul Intel Core i9-11900K, dar și despre generația de procesoare din care face parte. Și știu că nu am mai vorbit de mult despre un astfel de procesor, așa că am să împart acest review în trei capitole. În acest prim act, vreau să vorbim despre ce aduce nou generația Rocket Lake.
- Capitolul 1: Ce este Rocket Lake și ce înseamnă pentru cumpărătorul de rând?
- Capitolul 2: Cât de puternic este comparativ cu AMD?
- Capitolul 3: Merită să cumperi cel mai nou flagship de la Intel?
Pe lângă procesor aș vrea să vorbesc și despre platforma Z590. Aceasta marchează trecerea Intel la PCI-Express 4.0 și aduce în schemă câteva caracteristici interesante. Am testat nu una, ci două plăci cu acest chipset: ROG Maximus XIII Hero și ROG Maximus XIII Apex. Prima este o soluție all-round high-end care oferă tot ce are mai bun platforma, în timp ce a doua este dedicată pasionaților de overclock și vine cu câteva specificații special gândite pentru această nișă.
Intel Core i9-11900K – (poate) ultimul reprezentant al rasei sale
Pentru a crea noul Intel Core i9-11900K, producătorul a folosit un proces de fabricație inovator care urmează să marcheze un nou apogeu pentru entuziaștii de hardware… stați o secundă, sună telefonul. Oh, era 2015, își vrea tehnologia înapoi.
Aiurea glumă, nu? Trebuia să găsesc ceva care să vă facă să vă simțiți la fel ca și mine când am pus mâna pe procesorul ăsta. Iar dacă se simte o urmă fină de dezamăgire în ce scriu acum, mi-o asum. Pentru că din ceva motiv, știind cu ce o să am de-a face, am avut totuși speranțe. În mintea mea îmi spuneam: „Băi, este pe 14 nano, dar dă-l naibii, e un Intel Core i9-11900K. Numai când îi zic pe nume îmi crește FPS-ul.” O caniculă de grade mai târziu și câteva benchmark-uri mediocre, mi-am dat seama ce am de fapt în față.
Dar m-am calmat după ce am terminat cu testele și mi-am dat seama că nu are rost să mă simt eu prost pentru Rocket Lake de la Intel. Și în special pentru procesorul ăsta și hai să va zic și de ce. Se prea poate să fie pentru ultima oară când vorbim despre 14nm și Intel în aceeași frază; bine, în afară de glumele și miștourile eterne pe care le voi face și când s-o lucra cu unități mai mici decât nanometrul. Pentru că au trecut deja prea mulți ani din 2015 când s-a lansat nenorocirea și până acum. Iar dacă la început, trecerea la litografia asta părea să aducă o nouă era a calculatoarelor, după primii cinci ani în care Intel a tot scos refresh la refresh la refresh, mi-am dat seama că ce era la început admirație, se transformase în dispreț. Mai ales când AMD revenise în joc cu prima generație de Ryzen.
Rocket Lake nu este despre procesoare
Deși vorbim despre niște dinozauri în acest punct, generația asta de la Intel poate fi considerată o noutate. Dar nu procesoarele o fac specială, ci plăcile de bază pe care acestea le însoțesc. Iar Rocket Lake, în mediocritatea sa, este o lansare importantă și vreau să vorbesc puțin despre asta. Dar vă spun de pe acum că nici măcar nu voi încerca să înțeleg modul în care Intel lansează procesoare. Nu îmi pasă că Rocket Lake este cumva o portare pe 14nm a unui design pe 10nm, sau că folosește nu știu ce tehnologie revoluționară; este o lansare slabă și zece mii de explicații nu vor avea puterea de a schimba asta. Și nu o zic din poziția de fan AMD sau alte tâmpenii de genul, ci din poziția unui om care este pasionat de tehnologie și care este dezamăgit de o companie pe care obișnuia să o respecte în trecut. Dar pentru mine, votul este decis de cât de greu este portofelul, nu de cât de roșu sau albastru este PC-ul.
Dar haideți să vă explic cum stă treaba cu Intel Rocket Lake și de ce cred că merită atenția noastră:
- Oferă suport pentru până la 20 de linii PCI-Express 4.0 ceea ce se va resimți în suportul pentru SSD-uri NVMe super rapide. Această trecere de la 16 linii PCI-Express 3.0 te asigură de faptul că vei putea monta o placă video din noile generații de la NVIDIA și AMD, alături de un SSD NVMe Gen 4, iar acestea vor comunica în mod direct cu procesorul pentru un maxim de performanță.
- Pentru noua generație, Intel a folosit o tehnologie similară cu Infinity Fabric de pe Ryzen, iar acum vei putea obține un raport 1:1 între memoria RAM și procesor pentru un boost de performanță. Însă suportul pentru memorie super rapidă de la Intel este încă mai interesant decât ce poate oferi Ryzen și o să vorbim despre asta în Capitolul 2 al acestui review.
- Per total, Intel se laudă cu un spor de performanță de până la 19% comparativ cu Comet Lake în anumite scenarii, o rezolvare hardware pentru vulnerabilitatea Meltdown, acces la magistrala PCIe 4 și viteze mai mari ale memoriei, ceea ce marchează un sfârșit decent pentru o generație de procesoare pe 14nm care a dăinuit circa șase ani.
Ultima parte însă, este cea care mă intrigă cel mai tare. În cazul procesorului de față, Intel Core i9 11900K, vedem un downgrade comparativ cu Intel Core i9-10900K, cu mai puține nuclee. Și după ce că sunt mai puține, sunt și mai leneșe, ceea ce nu îmi inspiră prea multă încredere; cel puțîn pe hârtie unde vedem și mai o capacitate mai mică când vine vorba de Intel Smart Cache, deși aceasta este legată in mod direct de numărul de fire de execuție.
Nuclee | 8 |
Fire de execuție | 16 |
Frecvență | 3.5GHz |
Frecvență Boost | 5.3GHz (un nucleu) |
Smart Cache | 16MB |
TDP | 125W |
Memorie suporată | DDR4-3200 |
Preț | 539$ |
Există însă și îmbunătățiri, astfel Intel Core i9-11900K și procesoarele din generația sa oferă suport pentru tehnologii noi precum Thunderbolt 4 și USB 4. Momentan nu înseamnă mare lucru, însă viitorul platformei este ceva mai promițător decât al generației anterioare. Dar în ritmul în care lansează Intel procesoare și chipset-uri, nu cred că va dura foarte mult până Rocket Lake va fi depășit din mai multe puncte de vedere.
Va urma: Ce performanță oferă Intel Core i9-11900K?
Și uite așa, încheiem primul capitol al acestei povestiri. O aventură în care explorăm ultimul flagship pe 14nm de la Intel, iar în următorul capitol al acestui review vorbim despre ce performanță oferă Intel Core i9-11900K în teste sintetice și jocuri, combinat cu o placă video puternică și memorii la viteze amețitoare. Rămâneți pe recepție!