GamingPC&Consoles

Ray Tracing în GTA 5 – Prea mult, prea târziu

GTA 5 a fost vaca de muls a Rockstar Games în ultimii câțiva ani, iar pe data de 17 septembrie 2023 îi vom serba aniversarea de zece ani. Și chiar dacă aproape a trecut deceniul peste el, jocul încă primește actualizări. În cea mai nouă dintre acestea, Los Santos și împrejurimile au fost tratate cu o porție bună de Ray Tracing. Iar ăsta este fix genul de exemplu negativ despre care voiam să vorbesc de ceva timp.

O să încep cu cea mai evidentă chestie: doar versiunile de PlayStation 5 și Xbox Series X au primit Ray Tracing. Asta înseamnă că jucătorii de pe PC, adică fix platforma care a popularizat tehnologia, nu se pot bucura de ea. Așa, mai departe vreau să discut despre altă chestie care mi se pare absolut de prost-gust și care nu ar trebui să se întâmple. Ok, chiar dacă există, toate reflexiile alea realiste și detaliate arată ca naiba într-o lume creată, până la urmă, acum nouă ani de zile. Iar asta se vede în videoul de mai jos. Câteodată arată bine, însă e că și cum ți-ai pune jante de 2.000€ pe o mașină care abia mai face 500 de euroi la SH.

Rockstar și-a bătut joc și de GTA 5 și de Ray Tracing

Mă mai enervează și moda asta idioată: „Ăăăă, hai să aruncăm Ray Tracing în joc și să-l vindem ca next-gen!” Ăăă, hai să nu?! Pentru că tehnologia asta nu e făcută pentru așa ceva. Mario 64 nu are nevoie de RTX, la fel cum nici GTA 5 nu ar fi avut. Asta cu atât mai mult cu cât este implementat incomplet; degeaba bagi tu reflexii reale și tot ce trebuie, dacă oglinzile mașinilor sunt tot o textura gri. Degeaba arată Michael bine în geamul mașinii dacă arcul ușii este format din linii drepte din ce în ce mai strâmbe.

Ce vreau să spun este că nu știu dacă un joc că GTA 5 avea nevoie de toate astea. Cumva, cu toate limitările sale și problemele de zi cu zi, jocul are un farmec aparte. Unul care acum riscă să fie pângărit cu prostiile astea de „îmbunătățiri” pe care cei de la Rockstar consideră că le vrem. Dar oare asta vrea comunitatea de jucători încă activi? Adică, ăia de pe PlayStation 5 și Xbox Series X, desigur, că pe PC n-avem Ray Tracing. Mai durează până iese vreo placă video capabilă de așa ceva.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, dar drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button