Google putea lansa primul său telefon pliabil încă din anul 2021, însă prototipul Pixel Fold adaptat după seria Pixel 6 a fost anulat înainte de a intra în producție de serie, după ce analize interne au relevat că acesta nu ar fi fost suficient de competitiv față de rivalul Galaxy Fold.
Venind din partea Google, Pixel Fold trebuia să fie una dintre cele mai credibile alternative Galaxy Fold de până atunci. Doar că așteptarea s-a tot prelungit, apărând în cele din urmă zvonuri cum că Google ar fi anulat comenzile de componente pentru modelul Pixel Fold, abandonând planurile de lansare.
Inițial, așteptările erau ca Google să dezvăluie Pixel Fold împreună cu seria Pixel 6a, profitând de interesul stârnit în jurul seriei de telefoane Pixel pentru a-și face cunoscută noua ofertă de telefoane pliabile. Și se pare că așa a fost planul, prototipul recent ieșit la lumină relevând un design puternic inspirat de modelul Pixel 6.
Cu nume de cod ”pipit”, dispozitivul se face remarcat prin ecranul cu rată de aspect atipică, regăsit și la modelul Pixel Fold care a fost lansat anul următor. Nu că al doilea model Pixel Fold ar fi lipsit de probleme, Google având multe bătăi de cap cu probleme de fiabilitate la partea de hardware și bug-uri software.
Revenind la Pixel Fold ”pipit”, acesta urma să fie unul dintre primele dispozitive echipate cu Android 12L, versiunea de OS special optimizată de Google pentru telefoane cu ecrane mai mari. Dar dacă nici firmware-ul livrat pe modelul dezvăluit un an mai târziu nu a venit fără bug-uri, putem doar să ne imaginăm cum ar fi arătat experiența oferită pe modelul de primă generație.
Problema era că nici la partea de specificații telefonul rămas la stadiul de prototip nu avea prea multe de oferit, dispozitivul venind cu configurație deja învechită bazată pe chipsetul Tensor de primă generație, prevăzut cu modemul Exynos Modem 5123. Chipsetul fabricat de Samsung folosind un proces de fabricație pe 7nm nu era prea strălucit nici din punct de vedere al performanțelor, dar mai ales al eficienței, cel din urmă aspect riscând să fie problematic pentru telefonul înzestrat cu două ecrane și o baterie mică.
Un alt punct slab pentru Pixel Fold ”pipit” era camera foto realizată în jurul senzorului Sony IMX363, introdus prima dată pe telefoanele Pixel 3. Însă aceasta venea cu lentile inferioare și fără modul telephoto.
Cu dimensiuni 66 x 128mm, ecranul exterior cu rezoluție 1080 x 2100 pixeli venea încadrat de o ramă sesizabil mai groasă decât la actualul Pixel Fold, făcând telefonul să pară mai puțin rafinat. În schimb, ecranul pliabil aflat la interior este practic identic celui care a ajuns să echipeze modelul lansat comercial.