MORE

TCL demonstrează primul smartphone tri-fold funcțional, care se deschide într-o tabletă de 7.85”

Conceptul de smartphone tri-fold nu este chiar atât de nou, dar este prima dată când vedem un astfel de dispozitiv adus la stadiul de prototip funcțional și cu șanse credibile de a debuta comercial în viitorul apropiat.

Creat de TCL CSOT (TCL China Star Optoelectronics Technology) pentru a demonstra progresele recente făcute în domeniul ecranelor pliabile, posibilul rival Galaxy Z Fold folosește un mecanism cu două balamale și un ecran ale cărei laturi se pliază în direcții diferite, precum un ziar.

Atunci când este „împăturit”, ecranul dă „fața” unui telefon cu display de aproximativ 6,5” în diagonală și raport de aspect 21:9. În modul extins, ecranul cu densitate 420ppi ajunge la rezoluţie 3K. De asemenea, TCL menționează folosirea tehnologiei LTPO, permițând ajustarea dinamică a ratei de împrospătare a imaginii între 1Hz și 120Hz, ajutând la economisirea energiei pe aceste dispozitive cu spațiu limitat pentru amplasarea acumulatorului.

TCL smartphone tri-fold

Dezvoltat de divizia TCL-CSOT, noul ecran de 7.85” poate folosi trei tipuri de balamale: DragonHinge cu pliere spre interior, ButterflyHinge cu pliere în forma literei Z și Free-Type. Demonstrat cu ocazia unei expoziții ținute în orașul american San Jose, modelul cu balama Free-Type permite pliere în configurație Z sau G.

Spre deosebire de alternativele cu o singură balama (ex Galaxy Fold), dispozitivele tri-fold pot oferi un ecran depliat mai puțin „pătrățos”, rata de aspect tipică (ex. 16:10) permițând vizionarea în condiții optime a clipurilor video, fără ca marginile negre lăsate sus-jos să ocupe jumătate din ecran.

Deocamdată nu este clar dacă TCL are și clienți pentru noul ecran tri-fold, însă dacă telefoanele bazate pe acest format vor avea până la urmă debutul comercial probabil că putem paria pe Huawei sau Honor pentru rolul de temerari care să testeze piața cu un astfel de produs. De altfel, chiar au circulat unele zvonuri cum că Huawei pregătește lansarea unui telefon pliabil cu ecran gigant, oferind nu mai puțin de 10 inch în modul extins.

Aurelian Mihai

Îmi place să fiu la curent cu ultimele inovații și gadgeturi high-tech. Când nu scriu articole pentru Zona IT, îmi ocup timpul cu seriale SF, documentare sau periind internetul după tot felul de știri sau informații care-mi captează atenția. În week-end mă găsești cu bicicleta în parc sau colindând prin țară cu familia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button