În funcție de puterea dispozitivului și tipul conexiunii la internet, Google Play Store poate descărca și instala câte două-trei aplicații în același timp, astfel folosind mai eficient capabilitățile chipset-urilor prevăzute cu procesoare multi-core, memorie și conexiune rapidă la internet.
Spre exemplu, dacă anterior puteai vedea o singură aplicație la download în timp ce alta se instalează, acum lista cu aplicații de actualizat/instalat poate avea patru, până la șase item-uri active, în descărcare și instalare. Și uite așa, o verificare în Play Store după actualizări disponibile pentru aplicațiile instalate pe telefon nu mai este neapărat urmată de minute bune de așteptare, timp în care zeci de aplicații sunt actualizate una câte una. Procesând mai multe aplicații simultan, un telefon puternic va face treaba într-o fracțiune din timp. Și contrar așteptărilor, fără a se transforma într-o „plită”. Motivul este simplu, sarcinile de procesare gestionate în paralel sunt distribuite către nuclee de performanță și cele de eficiență, astfel că treaba este terminată mai repede, dar fără a consuma mai multă baterie decât înainte.
Google a oferit această capabilitate încă din luna aprilie, însă doar anumitor grupuri de utilizatori selectați pentru campania inițială de testare beta. Însă de câteva zile, suportul pentru instalarea/actualizarea aplicațiilor în paralel pare că a fost activat pentru toată lumea. Interesant este că avantajele se văd mai ales pe dispozitive cu putere de procesare modestă, cum sunt telefoanele din categoria entry-level, înjumătățind timpul de așteptare.
Merită precizat că și Samsung aplică de ceva timp metoda descărcării/instalării aplicațiilor în paralel, pentru al său Galaxy Store, deși, în limita a două sarcini simultane. Îl plus, aplicațiile Samsung actualizate din Galaxy Store tind să fie mai voluminoase decât cele semnate de Google, adăugând la efortul de procesare.
Revenind la Play Store, Google a adus și alte inovații menite să îmbunătățească experiența în ansamblu: recenzii AI, opțiunea care-ți permite să cumperi aplicații de Android fără să plătești și informații detaliate privind gestionarea datelor personale fiind doar câteva exemple recente.